Ekonomi Ciğerin fiyatı eti yakaladı

Ciğerin fiyatı eti yakaladı

Paylaş
Ciğerin fiyatı eti yakaladı

Türkiye'de son yıllarda büyükbaş hayvan kesiminin azalması, sakatat ürünlerinin fiyatlarının artmasına neden oldu

Kasaplık hayvanlardan elde edilen karaciğer, böbrek, beyin, dalak, yürek, dil, işkembe, bağırsak ve kelle gibi sakatat ürünlerinin fiyatları, hayvan kesiminin azalması nedeniyle geçen yıla oranla neredeyse yüzde 100 arttı.

Geçen yıl 13 lira olan karaciğerin kilosu 22 liraya yükseldi. Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, sakatat ürünlerde özellikle karaciğerin etle yarışır duruma geldiğini söyledi.

En kaliteli etin kilosunun Antalya’da 24 liradan satıldığını belirten Yardımcı, sakatat fiyatlarında yaşanan artışın lokantaları da vurduğunu kaydetti.

Bu durumun lokantacıları yeni arayışlara sürüklediğini ve büyükbaş hayvan ciğeri kullananların zamanla tavuk ciğerine rağbet ettiğini belirten Osman Yardımcı, "İşkembe çorbası daha sulu hale geldi, tane sayısı azaldı. Dana kıyması yerine yoksul vatandaşın tercihi olan kelle kıyması da bu yıl lüks hale geldi" dedi.

Yaklaşık 40 yıldır sakatat satan Işıklar Ciğercisi’nin sahibi Ali Kıraç, şimdiye kadar fiyatların hiç bu kadar yüksek olmadığını aktardı. Sakatatın et fiyatlarına kafa tuttuğunu kaydeden Kıraç, "Hayvan kesimi azaldı, et sıkıntısı ithal yollarla bir nebze de olsa çözülmeye çalışılıyor. Ancak ithal sakatat yok, haliyle fiyatlara yansıyor.

Geçen yıla göre yüzde 100 oranında fiyat artışı yaşandı. Düşük ve orta sınıf geliri olan aileler, et yerine sakatat alıyorken şimdi, lüks sınıfa hitap edebilecek bir duruma geldi. Alım gücü düşük olan aileler, sakatata bile hasret kaldı" diye konuştu.

Fatih TEKECİ/DHA

Haberin Devamı