Sağlık Çığır açacak Alzheimer aşısı

Çığır açacak Alzheimer aşısı

Paylaş
Çığır açacak Alzheimer aşısı

İsveçli bilim adamlarının geliştirdiği aşının Alzheimer hastalığına karşı çığır açması bekleniyor.

Aşı şimdilik sadece hastalığın ilk evresini geciktiriyor ancak bu kesin tedavinin ilk adımı olabilir. Alzheimer yaşlılıkta görülen en yaygın sinir hastalıklarından bir tanesi.

Haberin Devamı

CAD10 olarak bilinen aşı hastaların beyninde antikor üretilmesini sağlıyor. İsveç Karolinska Enstitüsü'nde yapılan ve hastaların Alzheimer'ını hafifletmeyi sağlayan bu tedavinin ve araştırmanın sonuçları Lancet Neurology isimli bilimsel dergide yayınlandı.

3 yıl süren araştırmalar boyunca aşıya dair ciddi hiçbir yan etki bulunamadı ve 50 ila 80 yaş arasındaki insanlar üzerinde gerçekleştirildi. Alzheimer Derneği'nin verilerine göre 65 yaşın üstündeki 14 insandan birinde hastalığa rastlandı.

KUSURSUZ FIRTINA

Florida'daki ünlü Mayo Klinik'de çalışan Dr. Nilüfer Ertekin Taner alzheimer hastalığına "büyük fırtına" olarak adlandırılan bir çeşit gen değişiminin sebep olabileceğini belirtti. Pasif veya aşırı aktif sinir hücreleri mutasyona uğruyor ve bu da nörodejeneratif bozukluğa sebep oluyor. Her sağlıklı insanın kendisini ifade etme biçimi bulunduğunu belirten Dr. Taner, eğer hastalığa sebep olan genleri belirleyebilirsek hastalığa karşı savaşabilecek etkili ilaçlara da ulaşılabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

HABERTÜRK