Yaşam Cildinize BB krem mi yoksa CC krem mi uygun?

Cildinize BB krem mi yoksa CC krem mi uygun?

Paylaş
Cildinize BB krem mi yoksa CC krem mi uygun?

Kozmetik ürün seçerken en önemli noktanın cilt tipi olduğunu belirten Yüksek Kimyager Kozmetolog Elif Gözde Utku Türk, kozmetik ürün seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor...

Herkesin cilt yapısı farklıdır. Farklı cilt yapıları, kişilerin farklı ürünleri seçmesini gerektirir. Günümüzde değişik cilt tiplerine uygun olarak formüle edilmiş çok çeşitli kozmetik ürünler bulunmaktadır. Eğer kullandığınız kozmetik ürünlerinden tam performans almak istiyorsanız ilk olarak cilt tipinizi doğru belirlemelisiniz.

Haberin Devamı

Üç çeşit cilt tipi vardır: Kuru cilt, yağlı cilt ve karma cilt

Eğer cildiniz sabah yaptığınız cilt temizliğiniz ve bakımınızdan sonra gün içerisinde çok fazla yağlanıyorsa, saçlarınızı her gün yıkamanız gerekiyor aksi takdirde ertesi gün kirli ve yağlı bir görüntü ile karşı karşıya kalıyorsanız, cildinizde devamlı siyah nokta, sivilce, akne, beyaz nokta gibi cilt problemleri ile karşılaşıyorsanız cilt tipiniz yağlı cilttir. Eğer cildinizi devamlı nemlendirme ihtiyacı hissediyorsanız, cildiniz kolaylıkla çatlıyorsa, egzama gibi daha çok kuru ciltlerde görülen cilt rahatsızlıkları ile sıklıkla karşılaşıyorsanız kuru cilde sahipsinizdir. Eğer burun, alın ve çene bölgeniz yağlı, yanak bölgeniz kuru ise de karma bir cilde sahipsiniz demektir. Türkiye’de genelde insanlar karma cilde sahiptirler. Cilt tipinizi en doğru olarak bir dermatolog hekimin yardımıyla belirleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Cilt tipinizi belirledikten sonra ne yapacaksınız?

Cilt tipinizi belirledikten sonra kullandığınız tüm kozmetik ürünlerde cilt tipinize uygun ürün seçmelisiniz. Renkli kozmetik ürünler de buna dahildir. Günümüzde renkli kozmetik ürünlerde farklı cilt tiplerinin ihtiyacını karşılayacak şekilde formüle edilmektedirler. Özellikle fondötenler, BB (Beauty Balm) kremler, CC (Colour Control) kremler, allıklar ve hatta farlar farklı cilt tiplerine göre farklı formülasyonlarla üretilirler. Yağlı cilde sahip kişiler, yağlı yapılı fondöten kullanımından kaçınmalıdırlar. Su bazlı ve örtücü özelliği yüksek ürünleri tercih etmelidirler. Su bazlı fondötenlerin kapatıcılık oranı ve ciltte kalış süresi yağ bazlı fondötenlere göre daha azdır ancak ciltte yağlanma problemine neden olmazlar. Sivilce ve siyah nokta gibi problemlerinizi kapatmak istiyorsanız fondöteninizi yine su fazlı bir kapatıcı ile destekleyebilirsiniz. Kuru cilt tipine sahip kişiler yağ oranı daha yüksek olan fondötenleri tercih etmelidirler. Ayıca fondöten uygulamasından önce ciltlerini bir nemlendirici ile desteklemeleri de uygun olur. Karma cilde sahip kişiler de genelde su bazlı fondöten ürünleri tercih etmelidirler. Yağ bazlı fondötenler günlük kullanımda yağlı ve karma ciltler için uygun değildir. Genç ciltler için de her gün fondöten kullanımı uygun değildir.

Haberin Devamı

BB ve CC krem seçerken nelere dikkat edilmeli?

Günümüzde BB krem ve CC kremler de oldukça revaçtadır. Bu kremler birkaç ürünün özelliğini tek bir üründe toplamak üzere formüle edilirler. Nemlendirme, güneşten koruma, renklendirme, yaşlanma karşıtı, beyazlatma gibi pek çok özellik tek ürün ile tüketiciye sunulmaktadır. BB kremler ilk olarak 1960 yılında Alman dermatolog Dr. C Schrammek tarafından ameliyatlarından sonra hastaların kullanması ve ciltlerinin iyileşme sürecinde cildi desteklemesi için formüle edilmişlerdir. Daha sonra günlük kullanım için de geliştirilmeye başlanmıştır ve yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. CC kremler ise BB kremlerin yenilikçi şeklidir. BB kremlerden daha kapatıcı, daha fazla aktif bileşen içeren yapıları vardır. BB ve CC kremler genelde su bazlı ürünlerdir. Bu sebeple günlük hayatta rahatlıkla kullanılırlar, cildin bakımını yapabilirler. Ayrıca özellikle kuru ciltler bu ürünleri makyaj bazı olarak da kullanabilirler. Eğer hem nemlendirme hem renklendirme hem de güneşten koruma özelliği istiyorsanız BB ve CC kremleri tercih edebilirsiniz. Değişik koruma faktörlü ürünler mevcuttur. Açık tenliyseniz yüksek koruma faktörlü (30 ve üstü), orta koyulukta bir cildiniz varsa orta koruma (15-30 faktör arası), çok koyu bir cilt tipiniz varsa daha düşük koruma faktörlü (15 koruma faktörü altı gibi), ürünleri tercih edebilirsiniz. Allıklar, krem allık ve toz allık olmak üzere ikiye ayrılır. Krem allıkları kuru ve karma ciltler kullanabilirler. Toz allıklar ise her tarz cilt tipinin kullanabileceği ürünlerdir. Pudralar da krem ve toz pudra olarak değişik çeşitleri vardır. Toz pudralar özellikle makyajın sabitlenmesi için uygulanırlar. Ciltteki fazla yağı emerler, parlamasını engellerler.

Haberin Devamı

Cilt rengi önemli!

Renkli kozmetik ürün seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta cilt renginizdir. Cilt renginize uygun ürünler tercih etmeniz gerekmektedir. Ayrıca açık bir cilde sahipseniz muhakkak her mevsim kullanacağınız ürünlerin güneşten koruma faktörü içermesine dikkat edin. Hassas cilde sahipseniz alerjen içeriği olmayan ürünleri tercih etmelisiniz. Kozmetik ürünlerin içindeki parfümler, aromatik bileşenler, bitkisel yağlar ve bitkisel ekstreler alerjen içeriğine sahip olabilecek hammaddelerdir. Eğer cildiniz çok hassass ise mutlaka bir dematolog hekimden kozmetik ürün seçimi konusunda yardım almalısınız.

Haberin Devamı

Ambalajı hasarlı ürünleri almayın

Kozmetik ürünlerinizi seçerken ayrıca ürünlerin kapalı olmasına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Açılmış ambalajlı ürünleri, ambalajında hasar olan ürünleri, normal görüntüsünü kaybetmiş ürünleri almayınız. Alacağınız ürünün ambalajında üreticinin adı adresi ve iletişim bilgilerinin olmasına dikkat ediniz. Ürün seçerken denemeniz için açılan tester ürünleri uygulamayınız. Özellikle göz ürün grubunda tester ürün kesinlikle denemeyin.