Çin mutfağının en sevilen 6 yemeği

Son zamanlarda tüm dünyaya yayılan corona virüs salgını nedeniyle Çin mutfağı yemeklerinden birçok kişi uzak durmaya çalışıyor. Aslında hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli yemeklere ev sahipliği yapan Çin mutfağında birbirinden leziz tarifler de var. Çin mutfağının en çok tercih edilen 6 yemeği...

18 Haziran 2020, Perşembe 13:45 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Kıymalı dumpling tarifi

Kıymalı dumpling tarifi

Kıymalı dumpling malzemeleri

Dumpling hamuru için:

  • 100 gram un
  • 3 gram karbonat
  • 75 ml. sade soda

Dumpling iç harcı için:

  • 50 gram dana kıyması
  • 10 ml. susam yağı
  • 10 ml. balzamik sirke
  • 25 gram rendelenmiş havuç
  • 5 ml. oyster (istiridye sos)

Servisi için:

  • 50 ml. ayçiçek yağı
  • 5 gram susam
  • 10 gram kurutulmuş Arnavut biberi

Üzeri için:

  • 10 gram taze zencefil
  • 10 gram taze soğan

Kıymalı dumpling yapılışı

Dumpling hamuru için; elenmiş un, karbonat ve sade sodayı derin bir karıştırma kabında harmanlayıp iyice yoğurarak bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamuru streç filmle sardıktan sonra buzdolabında beş saat kadar bekletin.

Dumpling iç harcı için; dana kıyması, susam yağı, balzamik sirke, rendelenmiş havuç ve oyster sosu küçük bir kapta karıştırın. Buzdolabında uzun bir süre beklettiğiniz hamuru, beş eşit parçaya böldükten sonra oklava yardımıyla avuç içi büyüklüğünde yuvarlak bir şekilde açın. İçerisine hazırladığınız mantı harcından doldurup uç kısımlarını sıkarak bohça şeklinde kapattığınız mantıları, derin bir tencerede kaynamakta olan suda kısa süre haşlayın. Haşlanan mantıları çukur bir servis tabağına alın. Ayçiçek yağını küçük bir tavada kızdırdıktan sonra kurutulmuş Arnavut biberi parçaları ve susam tanelerini katıp hafif bir renk alana kadar kavurduktan sonra mantıların üzerine gezdirin. Kabuğunu soyduktan sonra uzun ince şeritler halinde kestiğiniz taze zencefil ve minik minik doğradığınız taze soğan parçalarını serpiştirin.


Ballı susamlı tavuk tarifi

Ballı susamlı tavuk tarifi

Ballı susamlı tavuk malzemeleri

  • 4 adet tavuk but
  • 2 yemek kaşığı susam
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 tutam karabiber-tuz karışımı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Ballı susamlı tavuk yapılışı

Tavuk butlarını irice doğrayın. Bir kasenin içerisinde soya sosu, bal, susam, tuz ve karabiberi karıştırın. İrice doğradığınız tavuk parçalarını bu karışımla marine edin. Tavayı ısıtın. Isınan tavayı zeytinyağı ile yağlayın. Zeytinyağının fazla kızmasını beklemeden tavukları tavanın içerisine atın. Tahta kaşık kullanarak karıştırın. Tavuk suyunu çektikten, susamlar kızardıktan sonra ocaktan alarak servis edin.


Yumurtalı Çin pilavı tarifi

Yumurtalı Çin pilavı tarifi

Yumurtalı Çin pilavı malzemeleri

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 dal taze soğan
  • 1 adet küçük boy havuç
  • 2 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz

Yumurtalı Çin pilavı yapılışı

Bol suda yıkayıp ayıklanan taze soğanları incecik kıyın. Kabukları soyulan havuçları minik küpler halinde kesin. Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Doğranmış taze soğan ve havuçları ekleyip hafif bir renk alana kadar kavurmaya başlayın. Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri ekleyip pirinçler şeffaf bir renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün. Ardından sıcak su ve tuz ekleyip kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. Küçük bir kaba kırdığınız yumurtaları çırpın. Suyunu tamamen çekmekte olan pilava çırpılmış yumurtaları ekleyip hafifçe karıştırdıktan sonra pişirme işlemini kapağı kapalı tencerede 3-4 dakika daha sürdürün. Pirinçler suyunu çekip yumurtalar kızarmaya başladığında pilav tenceresinin üzerine kağıt havlu kapatıp pilavı demlenmeye bırakın. Servis kaseleri yardımıyla şekil verip ılık ya da sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.


Çin böreği tarifi

Çin böreği tarifi

Çin böreği malzemeleri

  • 20 adet pirinç yufkası
  • 1 adet orta boy kabak
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy kırmızı dolmalık biber
  • 1 adet orta boy yeşil dolmalık biber
  • 4 dal yeşil soğan
  • 4 adet mantar
  • 1/2 su bardağı soya filizi
  • 5 gram taze zencefil
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
  • 1 yemek kaşığı soya sos
  • 1 tatlı kaşığı oyster (istiridye sos)

Börekleri kızartmak için:

  • 1,5 su bardağı ayçiçek yağı

Çin böreği yapılışı

Mantar dışında kalan tüm sebzeleri bol suda yıkadıktan sonra üzerlerini kurulayın. Mantarların üzerini nemli bir bezle silin. Kabuğunu soymadığınız kabağın kenar kısımlarını keskin bir bıçak yardımıyla uzunlamasına kesin. Orta kısımda kalan çekirdekli ve yumuşak kısmı kullanmayın. Kabuğunu soyduğunuz havucu, ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını çıkardığınız dolmalık renkli biberleri, kabuğunu soyduğunuz taze zencefil, taze soğan ve mantarları uzun ince parçalar halinde jülyen şeklinde doğrayın. Sebzeleri sotelemek üzere zeytinyağını geniş bir wok tavada kızdırın. Sebzelerin sertlik derecesine göre sırasıyla; taze zencefil, havuç, kabak, renkli dolmalık biberler, mantar ve yeşil soğanı yüksek ateşte kısa sürede soteleyin. Soya sos, istiridye sos, çok az tuz, toz şeker, taze çekilmiş tane karabiber ve soya filizini kattıktan sonra tüm sebzeleri 2 dakika daha soteleyin. Hazır olarak satın aldığınız pirinç yufkalarını yumuşamaları için ılık suda kısa süre beklettikten sonra mutfak tezgahına alın. İç kısımlarını hazırladığınız sebzeli harçla doldurduğunuz börekleri, sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde sarın. Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırdıktan sonra hazırladığınız börekleri aralarda ters yüz ederek renk alana kadar kızartın. Fazla yağını bırakması için kısa süre kağıt havlu üzerinde bekletip ılındığında soya soyuyla servis edin.


Yer fıstıklı ananaslı noodle tarifi

Yer fıstıklı ananaslı noodle tarifi

Yer fıstıklı ananaslı noodle malzemeleri

  • 4 parça noodle
  • 1/2 adet sarı biber
  • 1/2 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 3 dal taze soğan
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/3 adet taze zencefil
  • 2 diş sarımsak
  • 3 dilim ananas
  • 1 avuç soya filizi
  • 1 avuç yer fıstığı
  • 6 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı tatlı ekşi sos

Yer fıstıklı ananaslı noodle yapılışı

Biberlerin sap kısımlarını çıkarın. Ortadan ikiye bölün ve tohumlarını çıkarın. İnce ince doğrayın. Sarımsak ve zencefilin kabuklarını soyun. Yeşil soğan, sarımsak ve zencefili ince bir biçimde kıyın. Ananasları küp küp doğrayın, bir kenara alın. Bir tavanın içine sıvı yağı alın. Sarımsak, yeşil soğan ve zencefili ilave ederek soteleme işlemine başlayın. Ardından içine biberleri ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Ayrı bir yerde noodle’ları haşlayın. Haşlandıktan sonra süzün. Sotelenen sebzelerin içine yer fıstığı ve soya filizi ekleyerek güzelce karıştırın. Bu karışıma ananasları da ilave edin. Ardından haşlayıp süzdüğünüz noodle’ları ekleyin. Güzelce harmanladıktan sonra son olarak soya sosu ve tatlı-ekşi sos ilave edin. Birkaç dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve sıcak sıcak servis edin.


Çin mantısı tarifi

Çin mantısı tarifi

Çin mantısı malzemeleri

  • 3 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı sıcak su

İç harcı için:

  • 250 gram yağlı dana kıyma
  • 3 dal taze soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı taze zencefil
  • 2 yemek kaşığı doğranmış lahana turşusu
  • 5 dilim havuç turşusu
  • 3 yemek kaşığı soya sosu

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı susam yağı
  • 2 yemek kaşığı kavrulmuş susam
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı limon suyu
  • 5 yemek kaşığı soya sosu

Pişirmek için:

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı sıcak su

Çin mantısı yapılışı

Un ve sıcak suyu karıştırın ve ılınınca hamur toparlanıp dışı pürüzsüzleşinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtün ve 40 dakika dinlendirin. Kıymayı derin bir kaba alın ve üzerine tüm iç harç malzemelerini minik küpler halinde ekleyin. Son olarak soya sosunu da ekleyin ve karıştırın. Harç çok sert ise hafifçe soğuk su ekleyebilirsiniz. Hamuru yufka inceliğinde açın ve yuvarlaklar halinde kesin. Kestiğiniz parçaların kenarlarını oklava ile bir miktar daha inceltin. Hamurların ortasına bir tatlı kaşığı dolusu harç koyun ve kenarlarına hafif su sürerek dilediğiniz şekilde kapatın. Yapışmaz , derin ve kapaklı bir tavada yağı ısıtın mantıları tabanları aşağı gelecek şekilde yerleştirin ve kapağı kapalı olarak kızarmaya bırakın. Tabanları kızaran mantıların üzerine sıcak suyu da ekleyin ve kısık ateşte hamurlar yumuşayana kadar pişirin. Sos malzemelerini havanda hafif ezerek karıştırın ve derin bir kaba alın. Sosu yanında servis edin.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER "Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (18 Haziran 2020)