Türkiye (Son Dakika) Çin’in Vuhan kentinden tahliye edilen 42 kişiyi taşıyan uçak Ankara’ya geldi

Çin’in Vuhan kentinden tahliye edilen 42 kişiyi taşıyan uçak Ankara’ya geldi

Paylaş
Çin’in Vuhan kentinden tahliye edilen 42 kişiyi taşıyan uçak Ankara’ya geldi

Yeni tip koronavirüs salgınının yaşandığı Çin’in Vuhan kentinden, 32’si Türk 42 kişiyi getiren Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400M tipi kargo uçak, saat 21.00’de Etimesgut Askeri Havaalanı’na indi.

Yeni tip koronavirüs salgınının yaşandığı Çin’in Vuhan kentindeki, 32’si Türk 42 kişiyi taşıyan uçak, Ankara’ya geldi. Sağlık Bakanlığınca planlanan tahliye operasyonu için ambulansa çevrilen Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400 M tipi askeri kargo uçağı, yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunun ardından, alınan tedbirler çerçevesinde Etimesgut Askeri Havalimanında hangarların arkasındaki en uzak alana çekildi.

Haberin Devamı

Uçaktaki 32 Türk, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve bir Arnavutluk vatandaşı olmak üzere 42 yolcu ile mürettebat, teknik ekip ve sağlık personelinden oluşan toplam 62 kişi, 17 ambulans ile Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’ne götürülecek. Uçak ile içinde bulunan malzemeler de Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) uzmanlarınca arındırma işlemine tabi tutulacak.

14 gün boyunca gözlem altında tutulacaklar

KBRN gaz maskesi ve KBRN kıyafeti giymiş personel tarafından özel kimyasallar ve teçhizat kullanılarak, uçağın iç ve dış arındırma işlemleri yapılacak. Sonrasında da meydana kurulan KBRN Dekontaminasyon Çadırı’nda her uçak personeli için tek tek arındırma işlemi gerçekleştirilecek. Uçakta bulunanlar, 14 gün boyunca tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacak ve 3 günde bir her birinin tetkikleri yapılacak.

Haberin Devamı

Yemek dahil tüm hizmetler tek kullanımlık malzemelerle verilecek ve tüm atıkları tıbbi atık olarak değerlendirilip özel poşetlerle atılacak. Sağlık Bakanlığınca planlanan büyük tahliye operasyonu kapsamında, 2 enfeksiyon uzmanı, 4 enfeksiyon kontrol hemşiresinin de yer aldığı Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400M tipi uçak dün saat 12.05’te Çin’in Vuhan kentine hareket etmişti.

Uçakla, Çin’e tıbbi yardım malzemesi de taşınmıştı. Ambulans uçağa çevrilen askeri kargo uçağı, gece saatlerinde Çin’in Vuhan kentine ulaşmıştı. Planlama kapsamında tahliye edilecek vatandaşlar, uzman ekiplerce sağlık kontrolünden geçirildikten sonra uçağa alınmış ve uçak, dönüş için sabah saatlerinde Çin’den Türkiye’ye hareket etmişti.

Bakan Koca: Mutluyuz, minnettarız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uçağın havaalanına inmesinin ardından Twitter hesabından açıklama yaptı. Bakan Koca, uçağın inmesini alkışlarla karşılayan yolcuların görüntüsüyle paylaştığı mesajında, "Mutluyuz, minnettarız. Çin’in Vuhan kentinden, 42 yolcuyla gelen uçağımız başkentimize ulaştı. Milletimiz, devletimiz adına biz de onlar kadar mutluyuz" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca, söz konusu 14 günlük süreç ile ilgili olarak bugün öğle saatlerinde Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, "Başka hasta bulunmayan Dr. Zekai Tahir Burak Hastanemizde 14 gün tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacaklar.

Haberin Devamı

Üç günde bir her birinin tetkikleri alınacak. Yemek dahil tüm hizmetler tek kullanımlık malzemelerle verilecek ve tüm atıkları tıbbi atık olarak değerlendirilip özel poşetlerle atılacak. Maske, dezenfektan, önlük, gözlük gibi malzemelerle sağlık çalışanlarımızın sağlıkları da emniyet altına alınacak" ifadelerini kullanmıştı.

Karantina süreci başlıyor

Ankara’ya inen uçakta bulunan 42’si yolcu olmak üzere 62 kişi, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ulaşmaya başladı. Söz konusu 62 kişi için karantina süreci başlıyor.

Uçağın mürettebatı, teknik ekibi, sağlık personeli ve yolcuları dahil olmak üzere toplam 62 kişi, 17 ambulans ile kendileri için hazırlanan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ulaşmaya başladı.

Uçaktan inen yolcular, başka hasta bulunmayan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 14 gün boyunca tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacak.

Haberin Devamı

AA