Beden Sağlığı Çinko nedir, ne işe yarar? Çinko hangi besinlerde bulunur?

Çinko nedir, ne işe yarar? Çinko hangi besinlerde bulunur?

Paylaş
Çinko nedir, ne işe yarar? Çinko hangi besinlerde bulunur?

Çinko, vücudunuzun onu üretemeyeceği veya depolayamayacağı anlamına gelen temel bir besin olarak kabul edilir.Çinko, vücudunuzun kendi başına üretmediği önemli bir mineraldir. Büyümeye, DNA sentezine, bağışıklık fonksiyonuna ve daha fazlasına yardımcı olur. Bu nedenle, diyetiniz yoluyla sürekli olarak çinko almaya dikkat etmelisiniz. Vücudunuzun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için çinko oldukça önemlidir. Peki, Çinko nedir, Çinko hangi besinlerde bulunur?

Çinko, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gerekli olan bir eser element. Çinko eksikliği, kişiyi hastalığa karşı daha yatkın hale getirebilir.

Haberin Devamı

Çinko insan vücudundaki birçok fonksiyondan sorumludur ve en az 100 farklı enzimin aktivitesini uyarmaya yardımcı olur. Yararları elde etmek için sadece küçük bir çinko alımı gerekir.

Çinko, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için, DNA'nın doğru şekilde sentezlenmesi, çocukluk döneminde sağlıklı büyümenin teşvik edilmesi ve yaraların iyileşmesi için hayati öneme sahip. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Yavuz, "Çinko nedir, çinko ne işe yarar? Çinko hangi besinlerde bulunur?" sorularına cevap verdi.

Çinko nedir?

Çinko bazı gıdalarda doğal olarak bulunan ve insan sağlığı için çok önemli bir mineral. Demirden sonra vücutta en fazla bulunan bir eser element. Yetişkinlerde pankreas, karaciğer, böbrek, akciğer, kas, kemik, prostat ve endokrin bezler olmak üzere bütün doku ve organlara dağılmış haldedir. Kaslardaki çinko oranı yüzde 65 civarındadır. Çinko, hücre büyümesi ve bölünmesi, bağışıklık fonksiyonu, enzim reaksiyonları, DNA sentezi ve protein üretimi için gereklidir.  Çinko iltihabı etkili bir şekilde azaltabilir, bağışıklık sağlığını güçlendirebilir, yaşa bağlı hastalık riskinizi azaltabilir, yara iyileşmesini hızlandırabilir ve akne semptomlarını iyileştirebilir.

Haberin Devamı
  1.  Vücutta 200’den fazla enzimin aktivitesi için gereklidir.
  2. DNA sentezinde, protein sindirimi ve sentezinde, karbonhidrat metabolizmasında rol oynar.
  3. Göz sağlığında önemli rol oynar.
  4. Serbest radikal hasarına karşı korumada görev yapar.
  5. Kemik gelişimini sağlar.
  6. Bağışıklık sistemi için önemlidir.
  7. Yeterli miktarda çinko alımı A vitamininin anti kanser etkisini arttırarak ve savunma sistemlerini güçlendirerek yeni oluşan kanser hücrelerinin öldürülmesine yardımcı olur.
  8. Üreme sağlığı üzerinde önemli rol oynar. Özellikle prostat kanserine karşı faydalıdır.
  9. Cinsiyet organlarının gelişimi için önemlidir.

 

Çinko yetersizliği nelere yol açar?

  • Saçlar cansızlaşır ve sürekli saç kaybı yaşanır.
  • Tırnakların yapısı bozulur; kolay kırılır ve zor uzar.
  • Yaraların iyileşmesi gecikir.
  • Koku ve tat alma duyusunda bozulma görülür.
  • Büyüme ve gelişme çağında çinko eksikliği varsa yeterli gelişme olmaz ve cücelik olur.
  • Sinirlilik ve depresyona neden olabilir.
  • Göz bebeğinde sağa sola titremeye neden olabilir.
  • Deride lezyonlar görülebilir.
  • Konsantrasyon bozukluğuna yol açabilir.
  • İmmün sistemi baskılayarak hastalığa yakalanma riskini arttırır.

Günlük alınması gereken çinko miktarı

Vücut fonksiyonlarının devamı için bu mineral vücutta belirli miktarda bulunmalı. Bu miktar cinsiyete, yaşa ve içinde bulunulan duruma göre değişir. Günlük alınması gereken çinko miktarı yaklaşık olarak bebeklerde 5 mg, çocuklarda 10-15 mg, yetişkinlerde ise 12-15 mg’dır.

Çinko hangi besinlerde bulunur?

Çinkonun en iyi kaynaklarından biri yağlı tohumlar.

  • 100 gr kabak çekirdeğinde 10,35 mg
  • 100 gr badem içinde 3,74 mg
  • 100 gr yer fıstığında 3,18 mg
  • 100 gr ceviz içinde 3,00 mg çinko içerir.

Çinkonun en iyi kaynaklarından diğeri ise et grubu. Ancak besinin cinsi ve işleme şekline göre çinko içerikleri farklılık gösterir. Örneğin;

  • 100 gr dana ciğerinde 6,52 mg
  • 100 gr dana eti kolda 4,70 mg
  • 100 gr sığır eti kolda 4,54 mg
  • 100 gr keçi kolda 4,36 mg
  • 100 gr kuzu eti butta 3,90 mg
  • 100 gr dana eti pirzolada 3,79 mg
  • 100 gr dana eti bonfilede 3,20 mg
  • 100 gr hindi eti butta 2,58 mg
  • 100 gr hamside 1,89 mg
  • 100 gr yumurtada 2,80 mg
  • 100 gr Kars eski kaşarda 5,24 mg
  • 100 gr eski kaşarda (olgunlaştırılmış) 3,84 mg çinko bulunur.

Çinko içeren bir diğer grup da kuru baklagiller

  • 100 gr kuru bamyada 4,62 mg
  • 100 gr börülcede 4,13 mg
  • 100 gr kuru baklada 3,95 mg
  • 100 gr kırmızı mercimekte 3,60 mg
  • 100 gr yeşil mercimekte 2,69 mg çinko bulunur.

Posta.com.tr