Sağlık Çinli bilim insanları açıkladı: Aspirin kanser riskini azaltır mı?

Çinli bilim insanları açıkladı: Aspirin kanser riskini azaltır mı?

Paylaş
Çinli bilim insanları açıkladı: Aspirin kanser riskini azaltır mı?

Tıp dünyasının tartışmalı konuları arasında yer alan aspirinin faydaları ile ilgili yeni bir araştırma sonucu açıklandı. Çinli bilim insanlarına göre doğru dozda aspirin kullanmanın kanser riskini azaltmadaki etkisi sanılandan daha fazla

Araştırmada, 7 yıl boyunca her gün düzenli olarak aspirin kullanan kişilerin, karaciğer veya yemek borusu kanserine yakalanma riskinin yüzde 47 oranında azaldığı tespit edildi.

Mide kanserine yakalanma riskiyse yüzde 38 oranında düşüş gösterdi. Araştırmada akciğer kanseri riskinin yüzde 35, löseminin yüzde 24, prostat kanserinin ise yüzde 14 oranında azaldığı da görüldü.

Araştırmaya göre düzenli aspirin kullananların pankreas kanserine yakalanma oranları da yüzde 34 daha az.
Aspirinin kalın bağırsak kanseri riskini de yüzde 24 azalttığı da belirlendi.

'BİRÇOK KANSER TÜRÜNDE RİSKİ AZALTIYOR'

Araştırmayı gerçekleştiren ekibe başkanlık eden Prof. Kelvin Tsoi, "Elde ettiğimiz veriler aspirinin uzun süreli kullanımının birçok kanser türünün ortaya çıkma riskini azalttığını gösteriyor" dedi.

Ancak araştırmada aspirinin omurilik tümörü, meme, mesane ve böbrek kanserlerinin önlenmesinde bir etkisi olmadığı sonucuna da varıldı.

Uzmanlar, ayrıca aspirinin dikkatli kullanılması konusunda halkı uyarıyor. Kalp hastalıklarına da iyi geldiği bilenen aspirinin uzun süreli kullanımının mide kanamalarına yol açtığı biliniyor. Bu nedenle bazı doktorlar hastalarına aspirini uzun süreli kullanmalarını tavsiye etmiyor.

Haberin Devamı