Doğum Öncesi Cinsel ilişkideki ağrının 13 muhtemel nedeni

Cinsel ilişkideki ağrının 13 muhtemel nedeni

Paylaş
Cinsel ilişkideki ağrının 13 muhtemel nedeni

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında vajinada oluşan ağrının nedenlerini anlattı.

Vajinada cinsel ilişki sırasında veya sonrasında çeşitli nedenlerle ağrı oluşabilir. Bunun nedeni sürtünme, enfeksiyonlar ve cinsel ilişki sırasında korunmadan kaynaklı olabilir.

Haberin Devamı

1- Yeterince ıslanmamak

Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında oluşan ağrının yaygın bir nedeni, vajinadaki ıslanma/kayganlık eksikliği. Vajinada, hem kendini temizlemek için hem de kişi uyandırıldığında doğal olarak kayganlık oluşur.

Bununla birlikte, menopoz sonrası vajinal kuruluk yaygın olmasına rağmen, düşük östrojen seviyeleri bu tür ağrıların her yaşta ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kayganlaştırılmış prezervatifler ve yağsız kayganlaştırıcılar kullanmak, seks sırasında ve sonrasında ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

2- Cinsellik için hazır olmamak

Bazı durumlarda, kişi kendini yeterince havaya girmiş hissetmeyebilir ya da partneriyle cinsellik yaşamaya hazır olmayabilir. Partneriniz uyarılmadığında veya hazır olmadığında cinsel ilişkiye girmek; ilişki sırasında ve sonrasında rahatsız edici veya acı verici hale gelebilir.

Haberin Devamı

3- Östrojen seviyeleri

Östrojen seviyeleri hayat boyunca dalgalı seyreder. Düşük östrojen seks sırasında ağrı, sıcak basması, yorgunluk veya ruh hali değişiklikleri gibi semptomlara neden olabilir.

4- Menopoz dönemi

Menopoz, vajinal kuruluğa, vajinal açıklıkta sıkılık hissine ve vajina duvarlarının incelmesine neden olur.

5- Lateks alerjisi

Kişinin partneri ilişki sırasında lateks içeren prezervatif kullandığında yanma, kaşıntı ve ağrı ortaya çıkıyorsa lateks alerjisi söz konusu olabilir. Eğer kişinin lateks alerjisi varsa; poliizopren prezervatifler, iç prezervatifler veya poliüretan prezervatifler gibi alternatifler kullanması gerekebilir.

6- Yumurtalık kistleri

Yumurtalık kistleri, yumurtalıklarda büyüyen sıvı dolu keselerdir. Kistler; pelvik ağrı, seks sırasında ağrı ve idrara çıkma zorluğu gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Doktorunuz, yumurtalık kistlerinin semptomlarını hafifletmek için ağrı kesici veya hormonal doğum kontrolü önerebilir. Daha ağır vakalarda ise ameliyat gerekli olabilir.

7- Vajinismus hastalığı

Vajinismus, vajinal açıklık ile anüs açıklığı arasındaki kasın istemsiz olarak kasılmasına neden olur. Vajinismus için bazı tedavi seçenekleri şöyle:

  • Fizik tedavi
  • Biofeedback / biyolojik geri bildirim
  • Vajinal dilatörler (Dilatör: Kanal genişletici alet)
  • Bilişsel davranışçı psikoterapi
  • Gevşeme egzersizleri
  • Bazı ilaçlar

8- Vajinit

Vajinit, vajinada iltihaplanmaya neden olan bakteri veya mantar enfeksiyonudur. Semptomlar kokulu akıntı, kaşıntı ve ağrı olabilir. Bakteriyel bir enfeksiyon için, doktor muhtemelen antibiyotik; mantar enfeksiyonu için antifungal ilaç yazabilir. Çoğu kadın vajinit semptomları göstermez. Bazı durumlarda, yalnızca rutin bir jinekolojik muayene sırasında enfeksiyon kaptıkları anlaşılır.

Haberin Devamı

9- Sistit

İdrar yolu enfeksiyonu, anüsten veya deriden gelen bakteriler, üretradan mesaneye veya böbreklere gittiğinde ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonları bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara benzer semptomlar gösterir. Bu nedenle, kişi idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğini veya aşağıdaki gibi semptomların olduğunu düşünüyorsa doktoruyla konuşmalı:

  • Sık idrara çıkma
  • İdrar yaparken ağrı veya yanma
  • İdrarda kan

10- Mesane iltihabı

Mesane iltihabı veya diğer adıyla interstisyel sistit, tahriş olmuş veya iltihaplı mesane duvarına neden olan kronik bir durum. Bazı yaygın semptomlar arasında mesane veya pelvis çevresinde baskı hissi veya ağrı hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı ve seks sırasında ağrı bulunur. Tedaviler durumu iyileştirmez ama rahatlama sağlayabilir. Bazı seçenekler ilaç, mesane eğitimi ve ameliyatı içerir.

11- Klamidya

Klamidya, bazı insanlar için fark edilmeyebilen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan. Doktorlar genellikle klamidyayı antibiyotiklerle tedavi eder.

Haberin Devamı

12- Uçuk

Herpes, cinsel organlarda açık yaraların gelişmesine neden olan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon. Şu anda herpes için bir tedavi yok ama ilaçlar enfeksiyon oranını azaltmaya yardımcı olabilir.

13- Belsoğukluğu

Belsoğukluğu da cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon. Her zaman semptom göstermez, ancak tedavi edilmezse kısırlık gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Belsoğukluğunun bazı yaygın semptomları şunları içerir:

  • Vajinal akıntıda artış
  • İdrara çıkma sırasında yanma veya ağrı
  • Regl dönemleri arasında kanama
  • Seks sırasında ağrı

Doktorlar belsoğukluğunu ilaçla tedavi edebilir. Belsoğukluğu için tedavi görmezseniz pelvik inflamatuar hastalığı gelişebilir.

İlaca dirençli bel soğukluğu türleri artık daha yaygın. Bu nedenle bu enfeksiyonu tedavi etmek daha da zorlaşır. Enfeksiyon tedaviye iyi yanıt vermiyorsa veya kişinin semptomları düzelmiyorsa, bir doktora başvurmak gerekir.