Gündem Çıntarın fiyatını duyan ormana koştu

Çıntarın fiyatını duyan ormana koştu

Paylaş
Çıntarın fiyatını duyan ormana koştu

Muğla'da, kilosu 40 liraya satılan çıntar, ailelerin geçim kaynağına dönüştü. Mantarın fiyatını duyanlar işi gücü bırakıp çıntar toplamaya koşuyor

Ege Bölgesi’nde ilk sonbahar yağmurlarından sonra çam ormanlarının diplerinde ortaya çıkan bir mantar türü olan çıntar, köylünün geçim kaynağı olarak pazar tezgahlarına düştü.


FİYATA RAĞMEN İLGİ YOĞUN


Bölgede sofraların vazgeçilmez besini olan çıntar, halk pazar ve yol kenarlarında seyyar satıcıların tezgahlarında büyük rağbet görüyor. Ormanlık alanlardan çıntarı toplayarak pazara satmak için getiren Çiçek Karataş (50), "Bu sezon çıntarın kilosu 40 liradan başladı. Bu fiyata rağmen vatandaşın ilgisinden memnunuz. Satışlarımız iyi. Bu mantar, sonbahar yağmurlarının yağmasıyla birlikte çam ağaçları altında çıkar. Çok lezzetlidir ve diğer mantarlara göre pahalıdır. Et kadar gıdalıdır" dedi.


PROTEİN DEĞERİ YÜKSEK


Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye edilen çıntar, ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini artıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği gibi protein değeri de yüksektir ve diyet yemeği olarak da kullanılıyor.



Öte yandan yüksek fiyattan alıcı bulan mantarı toplama yarışına girenler, saban erken saatlerden itibaren ormanın yolunu tutuyor.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)