Dünya Çipras: Artık kemer sıkmaya dönüş yok

Çipras: Artık kemer sıkmaya dönüş yok

Paylaş
Çipras: Artık kemer sıkmaya dönüş yok

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Bugün Eurogroup'ta sadece Maliye Bakanı Yanis Varufakis değil, bütün Yunanistan yanında olacak. Artık kemer sıkmaya dönüş yok. Yunan halkı yanımızda olduktan sonra hiç kimse şantaj yapamaz" dedi

Yunanistan’da ocak ayında yapılan genel seçimleri kazanan Radikal Sol Koalisyon (Syriza)’nın Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi ile kurduğu koalisyon hükümetinin güven oylaması dün Yunan parlamentosunda yapıldı. Oylama öncesi bir konuşma yapan Aleksis Çipras, AB'li ortakları ile sert pazarlıkları sürdürecekleri mesajı verdi. Tsipras, "Memorandumu (kemer sıkma önlemlerini) müzakere etmeyeceğiz. Memorandum iptal oldu. Kendi başarısızlığından ve halkın kararıyla iptal oldu. Kredi anlaşmasını müzakere ediyoruz. Uygulamaya yönelik 450 yasalık kemer sıkmayı değil" dedi.

Haberin Devamı

İlk defa bir hükümetin, henüz güvenoyu almadan bu kadar büyük baskı ve şantaja maruz kaldığını söyleyen Çipras, "Öte yandan yine ilk defa bir hükümet, daha güvenoyu almadan önce görülmeyen bir şekilde Yunan halkının güvenini ve saygınlığını kazandı Bu yoldan geri dönüş yok" ifadelerini kullandı.

Yunan Başbakan, "Başka gücümüz yok. Ülke içi ve dışında güçlü faktörler bizi desteklemiyor. Hükümetin tek desteği, halkın güvenidir. Ancak Yunanistan soyutlanmış değil. Zira Avrupa halkları tarafından da destekleniyor" dedi.

‘PARA DEĞİL TEKNİK KOLAYLIK İSTİYORUZ’

Konuşmasında Almanya ve lideri Angela Merkel'i hedef alan Tsipras, Yunanistan'ın kemer sıkma anlaşmaları ile kemer sıkma sonrası dönem arasında köprü olacak yeni bir program istediğini vurguladı. Çipras, "Anlaşma kemer sıkmalar eşliğinde yeni bir borcu ilgilendiriyor. Başka para istemiyoruz. Teknik kolaylıklar istiyoruz. Başka para değil" diye konuştu. Ortaklarıyla yaklaşan müzakerelerin başarıya ulaşacağı konusunda iyimser olduğu izlenimi veren Tsipras, eski hükümet ortakları anamuhalafet Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras ve PASOK lideri Evangelos Venizelos'u, yeni hükümetin finansal problemle karşılaşması için sadece 2 aylık program uzatması (Şubat sonu) talep ettiklerini ileri sürerek ağır sözlerle eleştirdi.

Haberin Devamı

‘KİMSE ŞANTAJ YAPAMAZ’

Yunanistan'a hiç ki şeklinde konuştu.

Yunan Başbakan Aleksis Çipras, sözlerini şöyle tamamladı: "Önümüzdeki günlerde Avrupa'nın bağlılığını koruyarak ve değişerek ileriye gidip gitmeyeceği test edilecek. En Avrupa yanlısı bir ortağız. Halkları için adil ve eşit bir Avrupa'da kalma arzusundayız. Yunanistan demokrasisine şantaj yapılamaz. Demokrasinin çıkmazı olmaz. Halk yanımızda olduktan sonra hiç ki

HÜKÜMETE GÜVENOYU

Yunanistan'da Radikal Sol Koalisyon (Syriza) ve Bağımsız Yunanlar (ANEL) partileri tarafından oluşturulan koalisyon hükümeti, gece yarısından sonra yapılan oylamada güvenoyu aldı. 300 üyeli parlamentoda koalisyon partilerini oluşturan 162 milletvekilinin tamamı 'evet' oyu verdi. Muhalefet partilerinin tamamı ise 137 'hayır' oyu kullandı.

Haberin Devamı