Gündem Çipras, Erdoğan'la ortak basın toplantısı

Çipras, Erdoğan'la ortak basın toplantısı

Paylaş
Çipras, Erdoğan'la ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ortak basın toplantısı düzenleyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras "Lozan Anlaşması'nın yeniden yapılandırılması söz konusu olamaz" dedi.

İşte Çipras'ın açıklamalarından satır başları...

Aramızdaki diyalog kanallarını güçlendirmeliyiz. Aramızda bir güven ilişkisi oluşturabilmeliyiz. Biz anlaşmazlıkların arkasına gizlenmeyi değil bunları çözmeyi düşündük. Ege ile ilgili konuları konuştuk. Ege'deki gerginlikten bahsettik. Yunanistan'ın hava ihlali bizim ilişkilerimiz açısından bir risk teşkil ettiğini söyledim. Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının hem Kıbrıs halkı hem bölge halkı için önemli olduğunu görüştük. Yabancı askerlerin olmayacağı bir Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmasından yana olduğumu söyledim. Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmayı konuştuk.

Lozan Anlaşması’ndan geri dönüş olmayacaktır. Lozan Anlaşması'nın yeniden yapılandırılması söz konusu olamaz.Türkiye ile iletişim kanalımızı genişletmek çok önemli. Ülkemiz darbecileri izin verecek bir ülke değil. Yunan yargısının kararları saygıyla karşılanır.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunan mevkidaşına Lozan eleştirisi

"ÜLKEMİZ ÖZGÜRLÜK ÜLKESİ"


Yunanistan'ın temel ilkesinin demokratik süreçlere saygısından bahsettim. Bizim ülkemiz demokrasi ve özgürlük ülkesidir. Darbeyi destekleyecek bir ülke olmadığını söyledim. Yunanistan bir Avrupa ülkesidir, bir hukuk devletidir. Yunanistan yargısının kararları bağımsız şekilde alınır ve saygı ile karşılanır. Bazı önemli projelerin tamamlanmasını konuştuk. İstanbul-Selanik arasındaki demiryolu hattının devreye girmesi de konuştuğumuz konular arasında.


"YENİ BİR SAYFA AÇMAYA DAVET EDİYORUM"


2018 yılı Yunanistan için önemli bir yıl. Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması çağrısında bulunuyorum. İki ülke arasında en iyi ortamın yakalanması için elimizden gelen çabayı sar etmemiz gerektiğine inanıyorum. Sizi yeni bir sayfa açmaya davet ediyorum Bu yeni sayfa kışkırtmalara dayanmayacak. Bunu kabul edeceğinizden eminim. Kabul etmezseniz bu bizim halklarımızın Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinin aleyhine olacaktır. Sizin gerçekleştirdiğiniz ziyaret olumlu bir sayfa açabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

Resmi gelişme olarak bu ilk görüşme Merhum Celal Bayar'dan 65 yıl sonra. Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu ziyareti iki ülke diyaloğunda önemli bir adım olarak görüyorum. Tabi atmamız gereken adımlar var.


"YUNAN YARGISINA BİR ÇAĞRIM VAR"


Türkiye yıllardır eli kanlı çetelerle mücadele ediyor. Yunanistan bunlara yabancı değil. Bizimle en rahat empati kuracak ülkelerin başında Yunanistan geliyor. Yunan yargısına benim bir çağrım var; Gecikmiş adalet adalet değildir. FETÖ'cülerin teslim edilmesi mümkündür. Bunlar darbe gerçekleştiren kişilerdir.


"LOZAN, TÜRKİYE VE YUNANİSTAN ARASINDAKİ BİR ANTLAŞMA DEĞİL"


Sayın Başbakanla azınlık sorunlarını da ele aldık. Batı Trakya Türk azınlığıyla ilgili iyileştirme yapılmasını konuştuk. Lozan'ı tanımlama şeklini iyi anlamak gerekiyor. Lozan Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir antlaşma değildir. 11 ülkeyi kapsayan bir antlaşmadır. Şaşıracaksınız, Japonya var İngiltere var. Lozan sadece Ege'yi mi kapsıyor? Batı Trakya'daki azınlıkların hukuku yok mu? Bu antlaşmayla bunların hukukunu nasıl koruyacağız?

Bir diğer konu da Kıbrıs meseleri. Ben Kıbrıs meselesinde aktif siyaset yapmış birisiyim. Cenevre'de Kıbrıs konusunda bir araya geldik. Sonunda masadan kalkan Güney Kıbrıs'tı. Biz adil kalıcı bir çözüm istiyoruz ama onların böyle bir derdi yok.

Bir diğer konu Sayın Trump tarafından yapılan açıklama. Bu karar bölgemiz ve dünyanın barışı adına son derece talihsiz bir açıklamadır. Uluslararası hukuk açıkça ayaklar altına alınmıştır. İsrail ve ABD dışında karara itiraz eden yok. Bölgeyi ciddi anlamda sıkıntıya sokacaklarına inanıyorum 13 Aralık'ta İslam İşbirliği Teşkilatı ile toplantı yapacağız. Oradan bir sonuç bildirgesi çıkacak.

SORU-CEVAP: Mülteci konusuyla iligli gelişme var mı? Başka alanlarda işbirlikleri olacak mı? ABD'nin Kudüs açıklamalarında bulundu Sayın Erdoğan Yunanistan Başbakanı neler söyleyecek. Sayın Erdoğan'a sormak istiyorum Heybeliada ruhban okulu neden açılmadı?

Çipras:
Bizim gizleyecek bir şeyimiz yok. İki komşu ülkeyiz. Komşu ülkeler kendi aralarında anlaşmalılar. Bütün önceki zaman zarfında Lozan antlaşmasıyla ilgili söylediklerim anlaşılmadı. Bana söylediğine göre Lozan antlaşmasının yenilenmesini istemiyor çükü Japonya gibi diğer ülkeleri de bulmamız gerekir. Bizim sınırlarımız Lozan antlaşmasıyla belirlenmiş sınırlardır. Gerçek biraz karışık. Erdoğan Lozan'ın doğru uygulanmasından bahsetti yeniden yapılanmasından değil.

Azınlıklar bizi birbirimize yakınlaştırılmalıdır. Bizim ülkemiz Müslümanlarla ilgili son derece hassas davranmakta. Azınlık standartlarının yükseltilmesiyle ilgili daha fazla adım atılması gerektiğine katılıyorum. Bu bizim konumuz bizim meselemiz.

Sayın Erdoğan Kıbrıs konusundan bahsetti. Bu çerçevede kimin suçlu olduğuna dair bir tartışma söz konusu. Bu 43 yıldır devam ediyor. Karşılıklı olark her tarafa saygı göstermek durumundayız. Özgürlükler konusunda geri adım atmamak gerekir.

Göçem kriziyle iligli şunu söyleyebilirim. Hem Türkiye hem biz bu konuda muzdaribiz. Türkiye ve Yunanistan bütün dünyanın yükünü üstlenmiş durumda. Türkiye 3,5 milyon Suriyeliyi misafir etmekte. Bizim ülkemizden bir çok yasadışı göçmen gitti Avrupa ülkelerine. Önümüzdeki dönemde AB ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde adalarla ilgili bazı adımlar atılacağını söyleyebilirim.

Yunanistan Kudüs konusunda barış sürecine destek veriyor. İsrail'le dostane ilişkileri olan bir ülke olarak devam edeceğiz. Kudüs'ün başkent ilan edilmesinin barışa hizmet etmediği görüşündeyim.

Erdoğan: Ben azınlıkla konusuna tekrar değinmek istiyorum. Batı Trakya'da baş müftünün seçilmiş ya da atanmış olması ciddi bir yaradır. Bir diğer husus özellikle mülteciler meselesine yönelik. Kıbrıs konusundaki adımda da adil çözümü bulmamız gerekiyor. Yaş itibariyle Çipras'ın 43 yıldır devam ediyor demesi ben de 63 yıldır aynı şeyi yaşıyor. Süreci hep takip ettim ve minderden kimlerin kaçtığını biliyorum. İkide bir asker bulundurma deniliyor. Tamam da Yunansitan asker bulundurmuyor mu? Annan planı uygulanmış olsaydı bugün bu durumda olmayacaktık. O referandumda Güney Kıbrıs ters hareket etti bu noktaya geldik.

SORU: FETÖ'cülerin iadesinde somut adımlar atılacak mı?

Çipras:
Ben oldukça açık ve net olduğumu söylüyorum. Bu konunun Yunanistan yargısının konusu olduğunu belirttim. Yargı ve yürütme erkleri birbirinden bağımsızdır. Ben şunu söyleyebilirim; Yunan halkı demokrasiye vurulan darbelerden son derece rahatsızdır. Bizim darbecilere kapılarımızı açmamız söz konusu olamaz. Yunanistan bir hukuk devleti olarak gerekeni yapacak.