Dünya CNN: Trump, Putin ile Helsinki'de yapacağı görüşmeye hazırlanıyor

CNN: Trump, Putin ile Helsinki'de yapacağı görüşmeye hazırlanıyor

Paylaş
CNN: Trump, Putin ile Helsinki'de yapacağı görüşmeye hazırlanıyor

CNN'in haberinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yapacağı ilk tam formattaki resmi görüşme için hazırlandığı ve Rus liderle birebir görüşmek istediği belirtildi

CNN'e konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 16 Temmuz'da Helsinki'de yapacağı ilk zirve için hazırlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Habere göre, Trump Putin'le iki ülke heyetlerinin diğer üyeleri ile bir araya gelmeden evvel, birebir görüşmek istiyor.

İki liderin Helsinki'deki görüşmesi, Trump'ın 11-12 Temmuz'da Nato liderleri ile bir araya gelmesinden; Rus lider Putin'inse ülkesinin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Kupası'nın 15 Temmuz'daki kapanış törenine katılmasından hemen sonra gerçekleşecek. Bu görüşme iki liderin herhangi bir zirveden bağımsız olarak gerçekleştireceği ilk tam formatta görüşme olacak.

Putin ve Trump 1 yıl önce Hamburg'da G20 çerçevesinde bir araya gelmiş, Kasım 2017'de de Vietnam'da kısa bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşme ayrıca Putin'in 18 Mart'taki seçim zaferinin ardından yeni başkanlık döneminde Trump'la yapacağı ilk görüşme olacak.

Haberin Devamı

Liderlerin bir araya geleceği geniş kapsamlı bir görüşmeye yönelik planlar ise, Rusya'nın, 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği iddialarına ilişkin soruşturmalar ve mart ayında İngiliz istihbaratına bilgi satan eski bir Rus ajanın İngiltere'de zehirlenmesi yüzünden ilişkilerin bir kez daha gerilmesi nedeniyle ertelenmişti.

Trump'ın Helsinki'de Putin'le yapacağı görüşme ABD'de Demokratlar tarafından eleştirilirken, Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova da ‘görüşme konusunda fazla heyecanlanılmamasını ve bir dönüm noktası beklentisine girilmemesini' tavsiye etmişti.

TARAFSIZ BÖLGE: FİNLANDİYA

Finlandiya daha önce de ABD ve Sovyet liderlerinin görüştüğü ‘tarafsız bölge' görevi görmüştü. ABD'de dönemin başkanı Gerald Ford ve Sovyet lider Brejnev 1957'de bu ülkede bir araya gelmişti.

Finlandiya ayrıca, dönemin ABD başkanı George Bush ile SSCB lideri Mihail Gorbaçov'un 1990'daki görüşmesine de ev sahipliği yapmıştı. ABD başkanı Bill Clinton da 1997'de o dönemki Rus mevkidaşı Boris Yeltsin ile 1997'de yine Helsinki'de bir araya gelmişti.