Gündem 'Çobanı kurtaralım' derken 30 köylü mahsur kaldı

'Çobanı kurtaralım' derken 30 köylü mahsur kaldı

Paylaş
'Çobanı kurtaralım' derken 30 köylü mahsur kaldı

Van'ın Gevaş ilçesinde, tipide mahsur kalan çobanı kurtarmak için seferber oldular ama onlar da mahsur kaldı

Van'ın Gevaş ilçesinde etkili olan kar yağışı ve tipi yüzünden dağda koyunlarıyla mahsur kalan çobanı kurtarmaya giden 30 köylü de mahsur kaldı. Donma tehlikesi geçiren çoban ve 30 köylünün imdadına Mehmetçikler yetişti. Mahsur kalan 3 kişi donmaktan son anda kurtarılırken, soğuktan 70 koyun donarak telef oldu.

Van'dan Gevaş'ın Daldere köyüne dün saat 17.00 sıralarında köyün küçükbaş hayvanlarını otlatmaya götüren çoban 45 yaşındaki Mustafa Gezici kar ve tipi nedeniyle Dövecik ile Evbak mezrası arasında bulunan Meydan Tepesi'nde 200 koyun ile mahsur kaldı. Gezici, durumu cep telefonuyla köylülülere bildirerek yardım istedi. Bunun üzerine 30 köylü ellerine kürek ve kazma alarak yola koyuldu. Çoban Gezici'ye ulaşmayı başaran köylülerin dönüşü sırasında tipi şiddetini artırınca mahsur kaldı. Köylüler, bu kez de jandarmadan yardım istedi.

Haberin Devamı

70 KOYUN TELEF OLDU

Durumu öğrenen İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Öztürk Karayazı, çevre köylerdeki tüm korucuları seferber etti. İl Özel İdaresi'nden iş makinesi talep eden ve ambulans isteyen Yüzbaşı Öztürk Karayazı, askerlerle birlikte arama çalışmalarına başladı. Karla mücadele, sivil savunma ve sağlık ekipleri ile birlikte köylülerin mahsur kaldığı alana giden jandarma ekipleri, 6 saat süren zorlu mücadele sonucu donmak üzere olan çoban ile 30 köylüye gece saat 23.30 sıralarında ulaşmayı başardı. Çoban Gezici ve akrabaları kurtarılırken, soğuktan 70 koyun donarak telef olduğu belirtildi. Diğer 130 koyun ise köyde ahırlara alındı.

ŞOKA GİRDİ

Donma tehlikesi geçiren ve şokta olduğu görülen çoban Mustafa Gezici sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından Gevaş Devlet Hastanesine kaldırıldı. Diğer köylülere ise ayakta müdahele edildi.

Haberin Devamı

Kaymakam Tahsin Aksu da gece mahsur kalan köylülere geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Herkesin sağ salim kurtarıldığının sevindirici olduğunu belirten Kaymakam Aksu ile Yüzbaşı Karayazı, hastanede çoban Geziyi de zayiret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Köylüler, kendilerine donmaktan son anda kurtaran yetkililer ve görevlilere teşekkür etti.

Seyfettin İDİZ / VAN - DHA