Çocukluk Çocuğa kardeşi olacağı nasıl anlatılır? Kardeş istemeyen çocuğa yaklaşım nasıl olmalıdır?
Paylaş
Çocuğa kardeşi olacağı nasıl anlatılır? Kardeş istemeyen çocuğa yaklaşım nasıl olmalıdır?

Çocukları olan ebeveynler yeni bir hamileliği ilk aşamada çocuklarına söylemezler. Çocuklarına kardeşi olacağını anlatmak için biraz beklemeyi tercih eden anne ve babalar çocuğun yaşına ve mizacına göre zamanla bu duruma alıştırmaya çalışırlar. Bebek doğduktan sonra büyük çocuğunuzun ev içindeki günlük yaşamının değişmesi, anne ve babanın büyük çocuğa ilgisiz kalması bazı sorunları beraberinde getirebilir. Peki, Çocuğa kardeşi olacağı nasıl anlatılır? Kardeş istemeyen çocuğa yaklaşım nasıl olmalıdır? Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, kardeş kıskançlığı konusunda merak edilen soruları yanıtladı.

İkinci hamilelikte ebeveynleri en çok zorlayan şeylerin başında büyük çocuğa küçük bir kardeşi olacağını anlatmak geliyor. Süreci doğru yönetemeyen ailelerde doğum sonrasında büyük çocuğun yaşamının değişmesi ve olası rutinlerinin bozulması ile birlikte kardeş kıskançlığı görülebiliyor. Günlük yaşamının değiştiğini gören çocukta zamanla bazı psikolojik sorunlar yaşanabiliyor.

Haberin Devamı

Kardeş Kıskançlığı hakkında bilgi veren Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, “Çocuk anne babasının sevgisini kaybetmekten korkar ve bu da kardeşini kıskanmasına neden olur. Hemen her çocuk kardeşini bir miktar kıskanır. Burada önemli olan bu kıskançlığın seviyesidir” dedi.

Kardeşinin kıskanan çocuk zarar verebilir

Kardeşini kıskanan çocuğun, ona zarar verebileceğini, onun evden gitmesini isteyebileceğini anlatan Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, “Parmak emme, alt kaçırma gibi bebeksi davranışlarda bulunabilir. Yemek yemeyi ve uyumayı reddedebilir. Daha sık öfkelenebilir ve ağlayabilir” diye konuştu.

Doğumdan sonra çocuğun günlük yaşamını bozmayın

Kardeş istemeyen çocuğa yaklaşım nasıl olmalıdır? Çocuğa kardeşi olacağı nasıl anlatılır?

Yrd.Doç.Dr. Rıdvan Üney, kardeş kıskançlığını en aza indirmek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

“Öncelikle çocuğu, kardeşinin dünyaya gelişine hazırlayın. Annenin hamileliği sırasında, kardeşinin dünyaya geleceğini çocuğa anlatın. Kardeşi doğduğunda, aynı kendi bebekliğinde olduğu gibi bakıma ihtiyacı olacağı, bu sebeple annesinin ona bakacağını ve onu besleyeceğini açıklayın.

- Çocuğun evdeki günlük yaşamını, mümkün olduğunca değiştirmeyin. Yaşamındaki çoğu şeyin değişmediğini görmek, çocuğun kendisini daha güvende hissetmesine yardımcı olacaktır. Eğer bir değişiklik yapmanız gerekiyorsa, bebek doğmadan önce yapın. Kendi başına yemek yemeye, giyinmeye, yalnız uyumaya alıştırmak ya da çocuğun kreşe başlaması gibi değişiklikleri bebek doğmadan önce yapın.

- Annenin hamileliği sırasında, baba yavaş yavaş çocuğun bakımıyla ilgili konularda daha fazla sorumluluk almaya başlayabilir. Örneğin; çocuğu yıkama, uyutma, parka götürme gibi. Bu sayede, çocuk kardeşin doğumuyla ani bir değişim yaşamamış olur.

- Yeni doğacak kardeşi için kıyafet, oyuncak gibi eşyalar alırken, çocuğun da fikrini sorun.

- Bebek doğduktan sonra da çocukla mümkün olduğunca birebir vakit geçirmeye çalışın. Anne baba olarak aranızda iş bölümü yapın. Örneğin anne bebekle ilgilenirken baba diğer çocukla ilgilenebilir.

- Çocuğunuzun yeni doğan kardeşine yardım etmesini sağlayın. Ona küçük görevler verin (bez getirmek gibi). Çocuğu yardımlarından dolayı tebrik edin.

Haberin Devamı

- Kardeşi doğan çocuğa normalden farklı davranmayın. Evdeki sınırları bozmayın, çocuğu ekstra oyuncaklar alarak şımartmayın.

- Çocuk kardeşine zarar veriyorsa aşırı tepki göstermeyin. Çocuğu durdurun ve sakince oradan uzaklaştırın.

- Çocuğun kardeşine karşı olan duygularını kabul edin. Kıskandığı için çocuğu eleştirmeyin ve cezalandırmayın.

- Çocuğu kardeşi ile kıyaslamayın.

- Kardeşler arasındaki çatışmalarda, anne-baba olarak taraf tutmayın. Kimin haklı olduğuna karar vermeye çalışmayın. Kendi aralarında çözmeleri için yönlendirin.

- İki kardeş tartışıyorlarsa, müdahale etmeden tartışmanın sonlanmasını bekleyin. Eğer birbirlerine şiddet uyguluyorlarsa, sakinleşene kadar ayrı yerlerde durmalarını sağlayın (mola verin).

- Her çocuğun kendisine ait özel eşyaları ve oyuncakları olmalıdır ve çocuk tüm oyuncaklarını kardeşi ile paylaşmak zorunda değildir. Eğer kardeşler ortak olan oyuncaklarını paylaşamıyorlarsa, onlara seçenek sunun: "O oyuncakla sırayla oynamayı seçebilirsiniz ya da onunla bugün hiç oynamamayı seçebilirsiniz"

Haberin Devamı

- Büyük olan çocuktan, kardeşini idare etmesini istemeyin. "Sen büyüksün, o daha çok küçük, sen onu idare edeceksin" gibi sözler, kardeşine olan kıskançlığını daha da arttıracaktır.

- Kardeşin dünyaya gelişinden sonra görülen bebeksi konuşma, parmak emme gibi bebeksi davranışlarını eleştirmeyin.

- Bu dönemde anne babalarından ayrı kalmak, çocukları endişelendirebilir. Bu sebeple kısa süreliğine de olsa kendi evleri dışında bir yerde bırakmayın.” (İHA)