Sağlık Çocuğunuzu sevin boyu uzasın

Çocuğunuzu sevin boyu uzasın

Paylaş
Çocuğunuzu sevin boyu uzasın

Çocuklarda boy kısalığının birçok nedeninin olduğu, gözden kaçan en büyük nedenler arasında ise “sevgisizliğin” yer aldığı bildirildi

Çocuklarda boy kısalığının birçok nedeninin olduğu, gözden kaçan en büyük nedenler arasında ise “sevgisizliğin” yer aldığı bildirildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Emre Atabek, yaptığı açıklamada, büyümenin, anne karnında başladığını ve ergenlik döneminin sonuna kadar devam ettiğini söyledi.

Çocuklarda boy kısalığının çeşitli nedenleri olduğunu belirten Atabek, özellikle kronik hastalıklar ve beslenme yetersizliğinin boy uzamasını etkileyen en sık nedenler arasında yer aldığını dile getirdi.

Her çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişme sürecini yaşayamadığını ifade eden Atabek, “Boy kısalığının birçok nedeni var. Ailevi boy kısalığı, ergenliğin gecikmesi, iskelet sistemi hastalıkları, doğum kilosunun düşük olması, beslenme bozukluğu, kronik hastalıklar, uzun süreli ilaç kullanımı, büyüme hormonu eksikliği ve sevgi yoksunluğunu boy kısalığı nedenleri arasında sayabiliriz” diye konuştu.

SEVGİSİZLİK GÖZDEN KAÇIYOR

Haberin Devamı

Gözden en çok kaçan boy kısalığı nedenlerinden birisinin sevgisizlik olduğunu anlatan Atabek, şunları kaydetti:
“Psikososyal nedenlerle, örneğin sevgi yoksunluğu yaşayan çocuklarda, sosyal problemleri fazla olan ailelerin çocuklarında ve bazı yuva çocuklarında kısa boyluluk görülebilmektedir. Anne ve babadan ayrı terk edilmiş çocuklar sevgiden yoksun büyüyor. Bu çocukların boylarında duraklama görülüyor. Sevgiden yoksun büyüyen çocuk, hastaneye yatırıldığında ilaç kullanmadan bile kendiliğinden büyümeye başlayabiliyor. Burada çocuğa sevgi gösteriliyor, psikolojik destek veriliyor. Sevgi olmadığında büyümeyi sağlayan proteinlerde değişiklikler olduğu düşünülüyor.”

Atabek, boy kısalığı olan bir çocuğun tedavisinin boy kısalığı nedenine göre olduğunu, bu duruma neden olan hastalık ne kadar erken teşhis ve tedavi edilirse boy uzatma tedavisinde de başarı şansının o kadar artacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

AA