Eğitim - Kariyer Çocuğunuzun yeteneklerini keşfedin

Çocuğunuzun yeteneklerini keşfedin

Paylaş
Çocuğunuzun yeteneklerini keşfedin

Çocuk Psikolojisi Uzmanı Pedagog Sevil Yavuz, çocukların sadece akademik yeteneklerinin olmadığını diğer yeteneklerini de keşfetmenin çocuğun başarısı ve mutluluğu için önemli olduğunu vurguladı

Çocuğumuzun iyi bir geleceğe sahip olması için hangi okula gittiğine, ne kadar ders çalıştığına, sınavlardan ne not aldığını o kadar çok önemsiyoruz ki sanki akademik başarı çocuğun hayattaki mutluluğunun ve başarısının garantisiymiş gibi yanlış bir algıya kapılıyoruz. Birçok anne baba çocuğunun okul başarısını her şeyin üzerinde tutmaya başladı. Okul başarısı ve okulla ilgili konular nedeniyle anne babalar çocuklarıyla olan iletişimlerine ve duygusal bağa zarar veriyorlar. Çocuklarıyla iletişimleri de okul odaklı oluyor.

Haberin Devamı

'SOHBET ETMİYORUZ'

Örnek “ödevini yaptın mı, ders çalış, iyi not al, okulda ne yaptın, derse katıldın mı?” gibi cümlelerle sohbete başlıyorlar. Aslında çocuklarıyla sohbet etmiyor sürekli olarak çocuklarına okul sorumluluklarını hatırlatıyorlar. Oysa her çocuk ders çalışmayı, masaya oturmayı yazı yazmayı sevmez ve ödev yapmak ilgisini çekmeyebilir. Çocuk dersi dinleyerek anlıyordur ve fazla çalışmasına ihtiyacı yoktur. Çocuğun akademik becerisi düşük olabilir ama başka alanlarda yetenekleri ve becerileri olabilir. Fakat anne baba olarak sadece akademik başarıya odaklanınca çocuğumuzun diğer yeteneklerini görme şansını kaybediyoruz.

SPORA YÖNLENDİRİN

Çocuğu sadece akademik becerilerine ve okul başarısına göre değerlendirmek, diyaloglarımızın okulla ilgili konularla başlaması çocuğu etiketlememize neden olur. Eğer çocuk akademik alanda başarılı değilse bir süre sonra kendini tamamen beceriksiz, yetersiz gibi algılamaya başlar. Bu arada önemle belirtmek istediğim çocuğun tüm hayatı okul ve akademik becerilerden oluşmadığıdır. Okulda başarısız olan bir çocuk başka alanlarda özel yeteneklere sahip olabilir. Önemli olan çocuğu okul başarısına göre değerlendirerek etiketlememek ve başka yeteneklerini keşfederek başka alanlardaki başarılarını ön plana çıkarmak ve öz güveni artırmak. Sizde ‘Olimpik Anne’ olarak çocuğunuzun kinestetik alandaki yani spor alanındaki yeteneklerini keşfetmek için spora yönlendirebilirsiniz.

Haberin Devamı