Gündem Çocuk tacizi yüzde 100 arttı!

Çocuk tacizi yüzde 100 arttı!

Paylaş
Çocuk tacizi yüzde 100 arttı!

7 ay önce 2 bin 500 çocuk tacizi davası Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu'nda bekliyordu. Bu sayı şimdi 5 bin oldu

Türkiye'de çocuk tacizi vakalarında çok büyük bir artış gerçekleşti. 7 ay önce 2 bin 500 çocuk tacizi davası Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu'nda bekliyordu. Bu sayı şimdi 5 bin oldu.

Akşam gazetesinde Ercan Öztürk imzalı habere göre, Mayıs ayında çocuğa yönelik 2 bin 500 cinsel istismar dosyasının Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu'nda bekliyordu. Aradan yaklaşık 7 ay geçti. Bekleyen dosya sayısı 5 bine ulaştı. 2011'den önce randevu mümkün değil

Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu, yazar Hüseyin Üzmez'in taciz ettiği iddia edilen B.Ç.'ye ilişkin tartışmalı raporla gündeme oturmuştu. Eskişehir'den birkaç gün önce gelen bir haber, gözleri yeniden aynı kurula çevirdi. Çünkü, 14 yaşındaki bir kıza cinsel istismardan yargılanan antrenör, çocuğu yönelik raporun 2 yıl sonra Adli Tıp'tan gelecek olması nedeniyle tahliye edildi.

GÜNDE 15 - 20 DOSYA

Son raporlara göre 6. İhtisas Kurulu'nda bekleyen cinsel istismar ve taciz dosyalarının sayısı 5 bini buldu. Üzmez davasından önce günde 80 dosyayı karara bağlayan kurul, şimdi günde 15-20 dosyaya bakıyor. Daire, daha önce yoğunluk nedeniyle 8 dakikada bir dosya inceliyordu. Üzmez olayından sonra bu süre uzatıldı. Her bir dosya için 30- 40 dakika süre ayrılıyor. Ne var ki bu durum uzun kuyrukların oluşmasına da yol açtı. Kurulun inceleme için verebildiği ilk tarih 2011 haziran ve temmuz ayları oluyor. Bekleyen vaka sayısı ise şimdiden 5 bini buldu. 6. İhtisas Kurulu 2008 yılında 4 bin dosyayı karara bağlamıştı. Bu rakam 2009 yılında ise henüz 2 bine ulaşmadı. Farkın nedeni hem suç oranının artması hem de dosyalar için ayrılan sürelerin uzaması.

RAPORLAR SAĞLIKLI MI?
Yetkililer, diğer illerde bu tür suçlara bakacak dairelerin açılmasının şart olduğunu söylüyor. Olaydan çok uzun süre sonra randevu verilmesi bu kez 'Böylesi bir raporun ne kadar sağlıklı olacağı' sorusunu gündeme getiriyor.

2012'YE SARKACAK

Bekleyen dosyalar adaletin gecikmesine de etki edecek. Şu anda Adli Tıp'ta 4 bin 980 kayıtlı dosya bulunuyor. Bu dosyalarla birlikte kuruma 2009 yılı içerisinde gelen dosya adedi 7 bini geçti. 6. İhtisas Kurulu'nun iki ay sonra sonra vereceği randevuların 2012 yılına sarkması bekleniyor.

KORKUNÇ İSTATİSTİK
Geçen yıl cinsel istismar ve taciz iddiasıyla Adli Tıp Kurumu'na gönderilen çocukların yüzde 30'u 2-5 yaş, yüzde 40'ı 6-10 yaş, yüzde 30'u 11-17 yaş grubundan oluşuyor. Kız çocukları, erkeklere göre 3 kat daha fazla mağdur. Bu çocukların, yüzde 80'i ya akraba ya da tanıdık birinin istismarına uğruyor.

EN AZ MAĞDUR KARADENİZ'DE
Hazırlanan rapora göre istismara maruz kalan çocuklar daha çok Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinden. En az istismar olayının yaşandığı bölgeler ise Karadeniz, Ege ve Akdeniz.

5 AYDIR BASKANI YOK
Üzmez raporunun ardından 6. İhtisas Kurulu Başkanlığı'na getirilen Prof. Dr. Mert Savrun, B.Ç.' ye 'Ruh sağlığı bozulmuştur' raporu verdikten kısa bir süre sonra istifa etmişti. Kurulun 5 aydır başkanı yok. Vekaleten başka birimlerden başkan atanıyor. Prof. Savrun istifası sonrası, 'İstismar gittikçe artıyor. 'Bunlar benim ülkemde mi oluyor?' diye düşünüyorsunuz. Çok huzursuz edici, ağır ve zorlu bir görev' demişti.

HAFTADA BİR GELİYOR
Doç. Dr. Ayten Erdoğan'ın olaylı istifasının ardından üçlü kararnameyle çocuk psikiyatrisi olarak 6'ncı İhtisas Kurulu'na atanan Doç. Dr. Osman Abalı'nın haftanın bir günü kurula girdiği, diğer günlerde de üniversitede görev yaptığı öğrenildi. Kurulda görev yapan bir uzman, 'Haftanın üç günü toplanıyoruz. Çocuk psikiyatrisi olmadığı için rapor veremiyoruz. O da sadece cuma günleri geliyor. Normalde onun da üç günü burada olması gerekiyor' dedi.

İNCELEME DEVAM EDİYOR
Münevver Karabulut'a otopsi sırasında sperm bulaştırılmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül'ün talimatıyla harekete geçen Devlet Denetleme Kurulu'nun kurumdaki incelemesi de devam ediyor. Çalışmanın ne zaman biteceğine ilişkin açıklama yapılmadı.

(Akşam)

2