Sağlık Çocuklarda kabızlığı önlemenin 5 yolu!

Çocuklarda kabızlığı önlemenin 5 yolu!

Paylaş
Çocuklarda kabızlığı önlemenin 5 yolu!

Kabızlık, bebeklerin ve çocukların sıklıkla yaşadığı önemli bir sağlık sorunu. Bebeklik döneminde katı gıdalara geçiş, çocuklukta ise tuvalet alışkanlığı ya da yanlış beslenme gibi nedenler bu sorunu tetikleyen etkenler arasında yer alıyor

SENİM TANAY KARAKUŞ

Haberin Devamı

senim.tanay@posta.com.tr

twitter.com/senimtanay

Kabızlığın önlemek veya kısa sürede tedavisini sağlamakta en önemli görev, ebeveynlere düşüyor.

Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Duygu Gür Ünal, çocukları kabız olan anne babalara özel öneriler verdi.

BOL LİFLİ YİYECEKLER YEDİRİN

Kabızlığın en önemli nedenlerinden biri lifsiz beslenme. Özellikle hazır gıdaları fazla miktarda tüketen çocuklarda bu soruna rastlanması son derece doğal. Bu nedenle çocukların bol lifli yiyecekler yemeleri gerekiyor. Kuru baklagiller, çiğ ya da pişmiş yeşil sebzeler, salata, taze ve kuru meyveler, evde hazırlanan elma, üzüm ya da erik suyu, tam tahıllı ekmek ve yulaf ezmesi bağırsak sistemini düzenleyen yiyecekler arasında yer alıyor. Yemeklerine mutlaka zeytinyağı ekleyin ve meyveleri kabuklarıyla birlikte yedirin.

Haberin Devamı

HAMUR İŞLERİNDEN UZAK TUTUN

Hamur işleri, hazır gıdalar ve bazı meyveler bağırsak içinin kurumasına neden oluyor. Bu da beraberinde kabızlığı getiriyor. Kabız olan çocukların pirinç pilavı, makarna, beyaz ekmek, hamur işi, muz, elma, şeftali, patates ve havuçtan uzak durmaları gerekiyor.

KAHVALTIDAN SONRA TUVALETE GÖTÜRÜN

Belirli saatlerde çocuğu zorlamadan tuvalete götürün. Kahvaltı sonrası bunun için en ideal saat; çünkü gece boyunca dinlenmiş olan bağırsaklar sabah ilk yemekle birlikte hareketleniyor ve içindekileri boşaltmaya çalışıyor. Tuvalet alışkanlığını ilk edindiği dönemlerde, kahvaltıdan hemen sonra oturakta oturtmayı öğretirseniz hem çocuğunuzun sabah kakasını yapıp yapmadığını hem de ne yaptığını gözlemleyebilirsiniz. Çocuğunuz okula gidiyorsa bunun için biraz erken uyanması ve evde küçük de olsa bir kahvaltı yapması gerekebiliyor.

HAREKET ETTİRİN

Egzersiz, hem bebekler hem de çocuklarda kabızlığa iyi gelen yöntemler arasında yer alıyor. Karın üzerine masaj yapmak, bacakları karna doğru itip çekme hareketleri, bacakları büküp hafif karna doğru bastırmak çoğu zaman en azından gaz çıkartmayı sağlıyor. Çocuklarda ise hareket etmek, bağırsak hareketliliğinin devamı açısından önemli.

Haberin Devamı

EV DIŞINDAKİ TUVALETLERE DE GİRSİN

“Okul tuvaletleri pis” ya da “Alışveriş merkezi tuvaletine girilmez” gibi yaklaşımlar çocuğun tuvaleti geldiğinde tutmasına ve bağırsaktaki suyun emilmesine neden oluyor. Sonrasında da kaka sertleşiyor ve yapması daha da zor hale geliyor. Bu nedenle çocuğun tuvaleti geldiğinde nerede olursanız olun yapmasına izin verin.