Çocukluk Çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren 10 altın kural
Paylaş
Çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren 10 altın kural

Çocuklarda yüksek ateş, halsizlik ve öksürük ile birlikte seyreden grip ve influenza salgınları konusunda ebeveynleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Grip hastalığı, influenza virüslerinin etken olduğu, akut, ateşli tablolar ve salgın halinde seyreder. Yüksek ateş, halsizlik ve öksürük, hastalığın en sık görülen belirtileri arasında yer alıyor. İnfluenza; A, B ve C olmak üzere üç farklı tipte görülüyor. A daha şiddetli ve daha yaygın olurken, B salgınlara yol açabiliyor. C formunda da kendiliğinden gelişen üst solunum yolu enfeksiyonları görülebiliyor. Özellikle riskli gruplar için grip aşısının koruyuculuğu öne çıkıyor ve aşının da şubat ayı bitmeden yaptırılması gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, influenza ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

İnfluenza nefes alıp vermeyle bile bulaşabilir

İnfluenza enfeksiyonu geçiren hastaların solunum yolları bol miktarda virüs içerir. Bunun sonucunda hastalar, öksürük ya da hapşırma ile büyük damlacıklar şeklinde virüs yayılımına neden olur. Damlacıklar havada asılı kalamadığı için bu yolla bulaşma, yakın temas gerektirir. Havada asılı kalan küçük parçacıklar daha uzak mesafelere gidebilir.

Kirlenmiş yüzeylerle temas da bir başka bulaşma yolu. Bir çalışmada, öksürme, hapşırma olmadan nefes alıp vermekle de hastalığın bulaşabileceği gösterildi.

İnfluenzanın kuluçka süresi 1 ila 4 gün arasında değişir. Hastaların virüs yaymaya başlaması, belirtilerin görülmesinden 24-48 saat öncesinde olur. Kuluçka süresinin ardından ortaya çıkan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik görülür. Daha sonra öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi solunum yolu şikayetleri de eşlik etmeye başlar.

Haberin Devamı

İnfluenza vakaları dikkate alınmazsa zatürreye çevirebilir

Yaşlı hastalarda ve küçük çocuklarda belirtiler genel olarak daha siliktir. Boğaz ve kas ağrıları ile ateş gibi tipik belirtiler gözlenmezken; iştahsızlık, halsizlik ve güçsüzlük daha belirgindir. Kan tahlilleri genellikle tanıya yardımcı olmaz. Burun veya boğazdan alınan sürüntüyle test yapılır. İnfluenza vakaları genellikle 2-5 gün içinde düzelir. Bazı hastalarda öksürük, halsizlik ve yorgunluk belirtileri birkaç hafta devam eder. Zatürre özellikle risk faktörü taşıyan kişilerde en sık görülen yan etkiyken; kalp, kas ve merkezi sinir sistemiyle ilgili şikayetler de gözlenebilir.

Çocuklarda influenza için yüksek risk oluşturan durumlar

  • 5 yaş altında olmak
  • Kronik hastalıklar
  • Bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı lmak ve ilaç tedavisi almak
  • Solunum fonksiyonlarını bozan durumlar
  • Uzun süre aspirin tedavisi almak zorunda olmak
  • Kronik bakım merkezinde yaşamak

Kalabalık ortamlardan uzak durun

Hastaneye yatışı gerektiren ağır hastalığı olan, alt solunum yolu enfeksiyonu bulunan ve yan etki gelişmesi açısından yüksek riskli olan hastalara antiviral tedavi başlanmalı. Tedavide kullanılabilen üç sınıf antiviral var. Hastalığın yayılmasını önlemek için influenza tanısı konulan ayaktan hastalar şikayetleri düzelinceye kadar evde kalmalı, okuldan, iş yerinden ve kalabalık ortamlardan uzak tutulmalı.

Riskli gruplarda aşı çok önemli

Grip enfeksiyonundan korunmanın en önemli ve etkili yollarından biri aşılanma. Grip aşısı, içeriğindeki bir maddeye alerjisi olmayan herkese uygulanabilir. Griple ilişkili yan etkilerin gelişmesi yüksek riskli kişilere özellikle yapılmalıdır. En öncelikli grup; hamileler ve yeni doğum yapanlar, 5 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş kişiler, huzurevleri ve diğer uzun süreli bakım tesislerinde konaklayanlardır. 6 ay - 8 yaş arası çocuklarda ilk kez aşılama yapılıyorsa, en az 1 ay ara ile 2 doz influenza aşısı şeklinde uygulanmalı. 9 yaş üzerindeki tüm çocuklar ve 6 ay - 8 yaş arası daha önce aşılanmış olan çocuklar için tek doz aşı yapılması yeterli.

Haberin Devamı

Çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren 10 altın kural

Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirici bazı önlemler, hastalıklara karşı önlem niteliği taşıdığı gibi influenza seyrini de hafifletebilir. Bu tedbirler şöyle:

  • Çocuklara düzenli ve sık el yıkama alışkanlığı kazandırın.
  • Çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmelerine özen gösterin.
  • Salgın zamanlarında çocukları okula gönderirken tedbirli olun.
  • Bol sıvı tüketimini çocuklarda alışkanlık haline getirin.
  • Çocukların uyku düzenine dikkat edin.
  • Sigara içilen ortamda çocukların bulunmasını önleyin.
  • Mevsiminde bol meyve ve sebze tüketimini çocuklarda alışkanlık haline getirin.
  • Çocuklar için vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme programı uygulayın.
  • Çocuğunuzun beslenmesinde yoğurt ve kefir gibi probiyotik ve prebiyotik içerikli gıdalara yer verin.
  • Çocuğunuza eylül ve şubat ayları arasında grip aşısı yaptırın.