Cumartesi Postası Çocukluğunuzun tadı sizi bekliyor

Çocukluğunuzun tadı sizi bekliyor

Paylaş
Çocukluğunuzun tadı sizi bekliyor

Daha sağlıklı beslenmek, uzun ve kaliteli yaşamak, özellikle de çocuklara yedirmek için organik ürünlerin peşinde koşar olduk. Organik ürün satan pazarlar, dükkanlar ve onların müdavimleri oluştu

ÖZGÜR KÖYLÜ

ozgur.koylu@posta.com.tr

Fiyatları, marketlerde satılanlara göre farklı olsa da organik, her zamanki popülaritesini ve geçerliliğini koruyor. Kimyevi madde ve hormon içermeyen, genetiğiyle oynanmamış olan ürünleri alırken dikkat edilmesi gereken temel nokta; sertifikaları.

Dünya öyle bir hal aldı ki patlıcan, karpuz yemek için yazı, kereviz, lahana tüketmek için kışı beklemeye gerek yok. Her mevsimde her şeyi, hemen her markette bulabiliyoruz. Manavda değil; markette... Domatesi, salatalığı, hatta karpuzu kara kışta bile yemek mümkün. Ya lezzeti? İşte en büyük problem bu. Mevsiminde değilse, hepsinin tadı aynı gibi. Hormon ve kimyevi madde meselesi ise başka bir sorun. Sağlığımız tehdit altında. Bu yüzden organik ürünlere yönelen kitle, gitgide büyümeye başladı. Özellikle yiyecek söz konusu olunca, sağlıklı ve lezzetli gıdalarla beslenmek için daha fazla para vermeyi göze alıyoruz. Peki siz organik ürünleri, elinizle koymuş gibi nerelerde bulacağınızı biliyor musunuz?

Alışveriş merkezinde organik pazar

İstanbul-Ataköy’de bulunan Airport Outlet Center’da her cuma ekolojik pazar kuruluyor. Bakırköy Belediyesi ve Buğday Derneği işbirliği ile hayata geçirilen pazarın, müdavimleri oluştu. Bir alışveriş merkezinde açılan ilk ekolojik pazar olma özelliğini koruyan bu pazarda, mevsimine uygun her türlü sebze ve meyvenin en sağlıklısını bulabilirsiniz. İster dalından koparılmış, ister üretici tarafından getirilmiş olsun, hepsi sertifikalı ürünler. Bakırköy Belediyesi Gıda Mühendisleri de sürekli ürünleri denetliyor.

Cuma günleri 11.00- 21.00 saatleri arasında açık olan pazarda ayrıca bakliyat, peynir, yağ, çay gibi tüm ihtiyaç maddelerini yine organik olarak bulmak mümkün. Airport Outlet Center Müdürü Burçin Bendegül “Ekolojik pazardan aldığınız ürünler kokusu, rengi, tadı itibariyle sizi yıllar öncesinde, çocukluğunuzda tattığınız ve özlediğiniz lezzetlere götürüyor” diyor. Ekolojik pazarda fiyatlar ürünlere göre değişmekte. Taze zencefilin kilosu 10 TL, yeşil elmanın kilosu 3-4 TL, bir demet mis kokulu fesleğen 2-3 TL. Kuşkonmaz yemek isterseniz onun da kilosu 20-25 TL. www.airportavm.com.tr

İnebolulular pazarında yok yok

İstanbul-Kasımpaşa’da kurulan İnebolulular Pazarı da organik ürün cennetleri arasında. Kastamonu ve İnebolu’dan, kamyon ya da arabalarla yola çıkan satıcılar organik ürünlerini, tarlalarından topladıkları hormonsuz sebzemeyveyi, doğal peynirleri, ev yapımı ekmekleri, reçelleri getiriyor. Pazar fazla büyük değil ama kendinizi kaybedip her şeyi almak isteyebilirsiniz. Ekmeği kiloyla almayalı ne kadar zaman oldu, bir düşünün. Bu pazarda ev yapımı, tam buğday unundan yapılan ve odun fırınında pişirilen dayanıklı ekmekler satılıyor.

Kilosu 2 TL. Yanısıra yufka, tarhana, pirinç, nohut bulabilirsiniz. Fiyatları değişiyor. Örneğin tarhananın kilosu 10-15 TL, pirinç 2-3 TL’ye satılıyor. Tüm reçel ve turşular ev yapımı. Reçeller 10 TL’den, turşular bidonuyla 15 TL’den satılıyor. İnebolulular Pazarı’nda ev yapımı baklava bile var, tepsisi 15-20-25 TL’ye. Gelelim organik meyvesebzeye: Akkiraz 4 TL, üzüm 3-4 TL, kızılcık 3 TL, taze fasulye 3 TL, biber 3 TL, domates 4 TL, semizotu 3 TL, sarımsak 20 TL, böğürtlen 5 TL, tilkiburnu mantarı 10 TL. Organik olanından köy yoğurdu 2 TL. Yumurta en ekolojiğinden; tanesi 35 kuruş. İnebolu’dan gelen simit için de 50 kuruş ödemeniz gerekiyor.

Kent ortasında çiftlik; Rani

Rani Çiftliği, İstanbul-Akaretler’de hizmet veren çok şık bir yer. İş adamı Yılmaz Sezer, torunlarının, çocukların kötü beslenmesine razı değil. Pek çok oteli de olan Yılmaz Bey, Antalya’daki çiftliğinde organik tarım yapmaya başlamış. Bir yanda da doğal yemlerle beslediği hayvanlar yetiştiriyor. Tarladan çıkan domatesin, baklanın, bamyanın tadına doyum olmuyor. Rani’de organik sebze-meyvenin yanında doğal peynirler de satılıyor. Ayrıca burada organik sertifikası olan üreticilerin mallarına da yer veriliyor.

Rani’de peynir, ekmek, buzdolabında marul, maydanoz, taze fasulye, elma, biber, limon, fesleğen, soğan, avakado, armut, çilek, kivi, muz, mısır, şeftali satılıyor. Zeytinyağı da organik. Peynirlerin en güzel tarafı da doğallığı. Marketlerde satılan ithal peynirlerin hemen hepsi Antalya’daki 150 bin metrekarelik çiftlikte üretiliyor. Maasdam’dan Gouda’ya, Cheddar’dan çeşitli keçi peyniri ve yoğurduna kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Marketlerde satılan ithal peynirlerin fiyatı 50-110 TL. Rani Çiftliği’nde ise peynirler bu fiyatların yüzde 40 altında satılıyor. Organik meyve sebzenin fiyatları: Asma yaprağının kilosu 9.5, baklanın 6, bamyanın 8, taze bezelyenin 5, biberin 5, domatesin 6.50, maydanoz 1.40, patlıcan 4.25. Avokadonun tanesi 5 TL. Armutun kilosu 10, çileğin 9, kivinin 11.90, muzun 6, mısırın 2 TL. www.ranifarm.com.tr

Organik ürün satan yerler

Bir de dışarda üretilmiş organik gıdaları, hazır olarak satan adresler var...

İşte onların internet siteleri:

Cityfarm: www.cityfarm.com.tr

Kırkambar: www.besiktaskirkambar.com

Şile köy ürünleri: www.sileorganik.com

Ambar: www.nuhunambari.com

Ecolife: www.ecolifcihangir.com

Aggroland: Ankara:

www.aggrolandcepa.com

Naturel: İzmir Rasayana:

Antalya: www.rasayana.com

Daphan: Erzurum

Othana: Samsun:

Bodrum Organik ürünler:

www.bodrumorganik.com

www.binbirorganik.com

www.manavim.com

www.naturey.com

2

Haberin Devamı