Ekonomi "Coğrafi işaret"te yol haritası belli oluyor

"Coğrafi işaret"te yol haritası belli oluyor

Paylaş
"Coğrafi işaret"te yol haritası belli oluyor

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, coğrafi işaretle ilgili yol haritasını ortaya koyacak strateji belgesinin, yakın dönemde yürürlüğe gireceğini bildirdi

Asan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İzmir Ticaret Borsası iş birliğiyle düzenlenen "Dünya ve Türkiye’de coğrafi işaretlerde son gelişmeler" konulu seminerin açılışında, kurum olarak hizmetlerinin tamamını, temmuz başında internet üzerinden verebileceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Bu çerçevede, coğrafi işaret tescili başvuruları için Ankara’ya gitme zorunluluğunun kalktığına dikkati çeken Asan, bugüne kadar 180 coğrafi işaretin tescil edildiğini, yaklaşık 210’unun incelemesinin ise sürdüğünü ifade etti.

Asan, coğrafi işaret tescilli ürün sayısının 2 bin 500 civarına çıkabilme potansiyeli bulunmasının Türkiye’nin zenginliğini göstermesi açısından önemine işaret ederek, eksiklikleri gidermeye yönelik hazırlanan "Sınai Mülkiyet Yasa Tasarısı"nın gelecek dönemde yasalaşmasını beklediklerini dile getirdi.

Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Koordinasyon Kurulu’nun 2009 yılında aldığı karar doğrultusunda, Türkiye’de coğrafi işaretlerle ilgili strateji belgesi hazırlanması için başlatılan çalışmada geçen yıl önemli mesafe katedildiğini anlatan Asan, "Coğrafi işaretle ilgili yol haritasını ortaya koyacak konunun tüm paydaşlarının katkılarıyla hazırlanan strateji belgesi, yakın dönemde, belki de bu hafta yürürlüğe girecek" dedi.

Haberin Devamı

Beş stratejik hedef

Habip Asan, strateji belgesiyle tescil, denetim ve Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyumlu Türkiye koşullarına uygun coğrafi işaret sistemi oluşturulacağını belirterek, "Bu belgeyle 5 stratejik hedef ve 27 somut eylem belirlendi.

Birinci stratejik hedef, yasal mevzuatı yeniden düzenlemek. İkincisi ilgili paydaşların kurumsal kapasitelerini geliştirmek, koordinasyonu sağlayacak mekanizmaları oluşturmak, üçüncüsü farkındalık yaratmak için gerekli tedbirleri almak, dördüncüsü iyi denetim sistemi kurulması, beşincisi işten para kazanmak, pastayı büyütmek.

Coğrafi işaretli ürünler, kalkınma aracı olarak kullanılacak. AB’de coğrafi işaret tescilli ürün, eşdeğerine göre 2,23 kat pahalıya satılıyor" diye konuştu. Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da dünya genelinde 10 bin coğrafi işaret tescilli ürün bulunduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yaklaşık 1 ay önce gerçekleşen bir toplantıda coğrafi işaret tescille ilgili konuşma yapmasının verilen önemi gösterdiğini ifade eden Tekelioğlu, tescil başvuru sahiplerinin devlet tarafından desteklenmesi, uluslararası tescil edilmesi, logo uygulamasına geçilmesi ve etkin denetim yapılması gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş da alınan coğrafi işaret sayısının, potansiyelin yüzde 10’una bile ulaşmadığına dikkati çekerek, "AB’de coğrafi işaret tescilli 1, değerlendirme sürecinde ise sadece 4 ürünümüz var. Komşumuz Yunanistan’ın ise AB’de tescilli 101, İtalya’nın 271 ürünü var.

Önümüzde kat edeceğimiz önemli yol var. Oda ve borsalara bu konuda daha iyi yol göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de İzmir’in boyozu, gevreği, kumru ekmeği, lokması, tulum peyniri ve şambalisinin de tescil bekleyen başvurular arasında yer aldığına değinerek, "Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerde büyümesi için üç temel ihtiyaç, güçlü yasal alt yapı, gıda güvenliği ve modern üretim olarak sıralanabilir" dedi. Tören, Uluslararası Coğrafi İşaret Ağları Organizasyonu’na üye kurumlara sertifika verilmesiyle sona erdi.

Haberin Devamı