Yaşam Çoğul gebelikte ne kadar kilo alınmalı?

Çoğul gebelikte ne kadar kilo alınmalı?

Paylaş
Çoğul gebelikte ne kadar kilo alınmalı?

Çoğul gebeliklerde kilo alımı tekil gebeliklere göre, bilinenin aksine iki katına çıkmaz! İşte uzmanlardan anne adaylarına ipuçları

Gebelikte kilo alımı ile ilgili istatistikler anne adaylarının hamilelikleri boyunca ortalama 9 -12 buçuk kilo almalarının normal olduğunu belirtmektedir. Çoğul gebeliklerde ise, bu rakam biraz daha artmaktadır.

Çoğul gebeliklerde kilo alımı tekil gebeliklere göre, bilinenin aksine iki katına çıkmaz. Uzmanlar birden fazla bebek bekleyen anne adaylarının kilo alımının 15 ile 20 kilo arasında olmasının normal olduğunu belirtmektedirler.

ANNE ADAYININ BAŞLANGIÇ KİLOSUNA GÖRE HESAPLANIR

Gebelikte kilo alımı; anne adaylarının hamileliğe başladığındaki kilosu, boyu ve vücut ölçüleri dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Uzmanlar alınması öngörülen kilo miktarı için, mutlaka x miktarda alınması gerekir veya mutlaka x kiloya ulaşılması gerekir gibi bir standardın olmadığını ifade ederler. Çoğul gebelikte alınması geren kilo doktor kontrolü sonrasında belirlenir. Doktor kontrolü sonrasında zayıf anne adaylarının daha fazla kilo almaları istenirken, aşırı kilolu olan anne adaylarının ise, daha az kilo almaları önerilmektedir.

20-24. HAFTALARDA KİLO ALIMI ÖNEM KAZANIR

Çoğul gebelikte erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğma riski tekil gebeliklere oranla daha fazladır. Bu nedenle özellikle 20-24. Haftalarda kilo alımı daha da önem kazanmaktadır. Uzmanlar, anne adaylarının 24. Haftaya kadar 10 kilo almaları gerektiğini belirtirken, bu kiloya ulaşamayan anne adaylarında erken doğum riski ihtimalinin olduğunu belirtmektedirler.

ÇOĞUL GEBELİKTE ALINMASI GEREKEN KİLO MİKTARI

Uzmanlar, çoğul gebelikte anne adaylarının hamilelikleri boyunca 15-20 kg alınmasının uygun olduğunu belirmektedirler. İlk 3 ayda 2-3 kilo almanın yeterli görülürken 1. İle 3. Trimester döneminde ise, ortalama haftada 600 gram alınması önerilir. Çoğul gebelikte ideal kilo alımı hesaplaması, anne adayının mevcut kilosu ile boy ve vücut tipi dikkate alınarak yapılır. Bu hesaplama anne adayının gebeliğe başladığı dönemdeki vücut kitle endeksine bakılarak tespit edilir.

ÇOĞUL GEBELİKTE KİLO ALIMI HESAPLAMA FORMÜLÜ

Çoğul bebeğe hamile olan anne adaylarının gebelikleri süresi boyunca almaları gereken kilo doktor tarafından şu şekilde hesaplanmaktadır.
Önce, Kilo boyun karesine bölünür; (VKİ=kg/m2)

Örnek olarak; 160 cm boyunda ve 55 kilo ağırlığında olan bir anne adayının vücut kitle endeksi (1.6×1.6= 2.56 ve 55/2.56=21.4) 21,4 şeklinde hesaplanır ve çıkan bu sonuç normal kilo olarak kabul edilir.


Çoğul Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Haberin Devamı