Beden Sağlığı Çok önemli uyarı: Denizanası ölü bile olsa dokunmayın

Çok önemli uyarı: Denizanası ölü bile olsa dokunmayın

Paylaş
Çok önemli uyarı: Denizanası ölü bile olsa dokunmayın

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte normalde haziran ayından itibaren görülmesi gereken denizanaları, bu yıl mart ayında ortaya çıktı. Uzmanlar, vatandaşları, ölü dahi olsa denizanalarına dokunulmaması konusunda uyardı

Hatay’ın Payas ve Dörtyol ilçesi sahilinde kıyıya vurmuş birçok denizanası bulundu.

İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Sakallı, İskenderun Körfezi’nde normalde haziran ayından itibaren görülmesi gereken denizanalarının, bu yıl mart ayı sonlarına doğru koloniler halinde görüldüğünü belirtti.

Körfez’de ortalama her 2 metrede bir denizanası bulunduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Abdullah Sakallı, "Denizanalarının büyüklükleri ve sıklıklarına bakılarak su sıcaklığının bu yıl çok erken artmaya başladığı söylenebilir. Bir kısmı zehirli olan denizanaları, bu ani değişimler yüzünden ortaya çıktı" dedi.


ZEHİRLİ DENİZANALARI DA VAR


Mavi Yeşil Doğa ve Bilim Derneği Başkanı Doç. Dr. Tahir Özcan da havaların ısınmasıyla hafta sonlarını deniz kenarında, sahillerde geçiren veya denize giren vatandaşların dikkatli olmasını isteyerek "Son günlerde güney sahillerimizde sıcaklıkların artmasıyla birlikte insanların yoğun olarak bulundukları yerlerde birçok denizanasına rastlanmaktadır. Kıyılarımızda özellikle Kızıl Deniz göçmeni olan zehirli denizanası Rhopilema nomadica (Göçmen Denizanası) türünün görülme sıklıklarında artış gözlemlenmeye başlanmıştır" dedi.


ÖLÜ BİLE OLSA DOKUNMAYIN!


Muğla ve Mersin bölgelerinde de görülen zehirli denizanasının hassas ve yumuşak ciltli olan insanlar üzerinde ciddi sorunlar yarattığına dikkat çeken Doç. Dr. Tahir Özcan, şunları söyledi:

"Kıyılarda ölmüş dahi olsa kesinlikle temas edilmemeli. Temas edildiğinde dokunaçlarındaki kapsüller içinde bulunan yaklaşık 1-5 milyarın arasındaki burgulu iğne şeklindeki zehirli hücreler (nematosist) aktif hale geçerler. Deriye temas ettiğinde bu kapsüller patlar, zehirin etkisiyle yanma ve kaşınma hissi başlar. Ne olursa olsun zehirin vücuda daha fazla yayılmaması için kesinlikle ovuşturmamalı veya kaşınmamalı. Ovuşturmayla ve kaşımayla vücuda vereceği zarar daha şiddetli olacaktır. Kesinlikle tatlı suyla temizlenmeye çalışılmamalı. Tuzlu suyla veya amonyakla temizlenmeli, daha sonra da sağlık kuruluşuna gidilmeli."


Haberin Devamı