Beden Sağlığı Çok önemli uyarı: Günde 15 dakika güneşlenin (D vitamini eksikliği)

Çok önemli uyarı: Günde 15 dakika güneşlenin (D vitamini eksikliği)

Paylaş
Çok önemli uyarı: Günde 15 dakika güneşlenin (D vitamini eksikliği)

Kapalı mekanlarda çalışmak ve gün ışığı alımını engelleyen kapalı giyisiler, vücutta D vitamini eksikliğine neden oluyor ve birçok hastalığa kapı arılıyor. Bu nedenle yeterli D vitamininin alınabilmesi için ellerin ve yüzün günde yaklaşık 15 dakika kadar güneşlenmesi büyük önem taşıyor

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd.Doç. Dr. Can Ergün Bol ışık alan camlı mekanların da tek başına yeterli olmadığını ve yeteri kadar güneşlenme imkanı bulunamadığını söyledi.

Güneş ışınları ile yeterli D vitamininin alınabilmesi için insanların el ve yüz bölgesinin günde yaklaşık 15 dakika kadar güneşlenmesi gerektiğini söyleyen Yrd.Doç. Dr. Can Ergün, aşırı güneşlenmenin zarar verebileceğini belirtti.

SAĞLIKLI KEMİK GELİŞİMİ İÇİN D VİTAMİNİ ŞART

D vitamininin sindirim sisteminde bulunan kalsiyum emilimini gerçekleştirerek düşük kan kalsiyumu seviyesini düzenlediğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Can Ergün, "D vitamini kalsiyum ile birlikte kemik gelişimini kontrol ederek özellikle riskli grupta olan büyüme çağındaki çocuk ve bebekleri raşitizm hastalığına karşı korur, sağlıklı bir kemik gelişimine destek olur" dedi.

İŞTE D VİTAMİNİNİN VÜCUDA FAYDALARI

D vitamininin ayrıca yaşlılar için kasların güçlenmesini sağlayarak osteoporozu önlediğini, kas ağrılarını, yorgunluğu veya düşme sonucu oluşabilecek hasar riskini azalttığını belirten Can Ergün, "D vatamini operasyon sonrasında oluşabilecek kas kasılmalarını ve krampların oluşmasını önler, kas zayıflığına karşı vücudu korur. Ayrıca fosforun da bağırsakta emilimini gerçekleştirip diş sağlığına da destek olur" dedi.



D vitamininin kalbe de destek vererek,kalp atışının düzenli olmasını sağladığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Can Ergün, "Bu vitamin tiroid fonksiyonları ve kan pıhtılaşması için önemli. İnsülin direncine önemli katkısı var. D vitamini eksikliği olanlarda diyabet, kalp-damar hastalığı, hipoglisemi (şeker düşmesi) daha sık görülür. D vitamini bağışıklığı koruyup geliştirir. Eksikliğinde meme, rahim, barsak kanserleri gibi kanserlerin sıklığında artış olur" diye konuştu.

KADIN VE ÇOCUKLARDA YETERSİZLİK DAHA YÜKSEK

Uzun süreli olgular haricinde D vitamini eksikliğinin fazla semptoma neden olmadığını ifade eden Yrd.Doç Dr. Can Ergün, "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 raporuna göre Türkiye´de özellikle kadın ve çocuklarda D vitamininin yetersizliğinin yüksek olduğu görülüyor. Uzun süreli olgularda ise bu yetersizlik özellikle yorgunluk, kas ağrıları ve şiddetli kramplar ile kendini gösterebiliyor" dedi.

'SÜT D VİTAMİNİ İLE ZENGİNLEŞTİRİLMELİ'

D vitamininin besinler yoluyla alınabildiğini ancak diyetsel kaynakların D vitamini açısından zenginleştirilmiş besinler ve bazı yağlı balıklar ile sınırlı olduğunu söyleyen Yrd.Doç Dr. Can Ergün, "Doğal olarak D vitamini içeren besinler; Somon ile sardalya gibi yağlı balıklar, karaciğer, yumurta, süt ve süt ürünleri olarak sıralanabilir. D vitamininin doğal olarak besinlerde sınırlı olarak bulunması nedeniyle birçok ülkede süt, D vitamini ile zenginleştirildi. Ülkemizde henüz böyle bir uygulama yok" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı