Beden Sağlığı Çok önemli uyarı: Yılan ısırdığı yeri kesmeyin, emmeyin yoksa...

Çok önemli uyarı: Yılan ısırdığı yeri kesmeyin, emmeyin yoksa...

Paylaş
Çok önemli uyarı: Yılan ısırdığı yeri kesmeyin, emmeyin yoksa...

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yıldıray Çete, yılan ısırması konusunda filmlerden insan hayatına giren son derece yanlış uygulamalar olduğuna dikkati çekerek "Yarayı kesmek, emmek, oraya bir şey sürmek, masaj yapmak gibi şeyler yapmayın. Yılanın ısırdığı yeri kesmeyin, emmeyin. Yılanların zehri, kas hareketiyle vücutta daha hızlı yayılır. O nedenle yılanın ısırdığı nokta hareket ettirilmemeli" dedi

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yıldıray Çete, illüzyonist Aref Ghafouri’nin kobra yılanı tarafından ısırılmasının ardından gündeme gelen konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Haberin Devamı

Kobra ısırığının çok da alışık olunan bir durum olmadığını ifade eden Prof.Dr. Yıldıray Çete, Türkiye’de eğlence amaçlı sahiplenilen kobra yılanlarının insanları ısırmasını, pratik hayatta neredeyse hiç görmediklerini dile getirdi.

"YÜZDE 20'Sİ KUSU ISIRIK"

Aref Ghafouri’nin hastane raporunu incelediğini anlatan Prof.Dr. Yıldıray Çete şöyle konuştu:

"Bazen yılanlar korkutmak ya da yuvasını koruma amaçlı ısırır ama aslında zehrini enjekte etmez. Buna 'kuru ısırık' diyoruz. Aref’in bize gelen raporuna bakarak ya da hastayı ilk anda muayene ederek kuru ısırık olup olmadığını anlamak çok da mümkün değil. Tüm yılan ısırıklarının yüzde 20’si kuru ısırıktır. Birçok yılan ısırığında erken dönemde bulgular ortaya çıkarken bazı olgular da 24 saate uzayabiliyor. Uzun süre gözlemledikten sonra hiçbir bulgu, etki gelişmiyorsa o zaman 'kuru ısırık olmuş olabilir' diyebiliriz. Rapordan okuduğuma göre yılanın ısırdığı yerde şişlik ve his kaybı, uyuşukluk yakınmaları varmış. Bu çok da kuru ısırık olmayabilir. Gerçekten oraya zehir vermiştir diye düşünüyorum."

Haberin Devamı

"YILANLARIN ISIRDIĞI NOKTAYI HAREKET ETTİRMEYİN"

Yılan ısırdığında ilk verilen reaksiyonun korku olduğunu belirten Prof.Dr. Yıldıray Çete, korku ve paniğe bağlı bulantı, kusma, baş dönmesi, kendini kötü hissetme gibi durumların gelişebileceğini ifade etti.

Sağlık kuruluşuna başvuruna kadar uygulanması gereken basit önlemlere işaret eden Prof.Dr. Yıldıray Çete şunları kaydetti:

"Atar damardan kan akışını zayıflatacak şekilde sıkmamak, turnike uygulamamak gerekiyor. Elastik bir bandajla atar damarın akımını bozmayaca şekilde bir bandaj üst tarafa yapılabilir. Yılanlar en fazla kol ve bacaklardan ısırır. Yılın ısırdıktan sonra ödem gelişeceği için yüzük ve bilezikler hemen çıkartılmalı. Kolu iple istirahate almak ve hareket ettirmeden sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Yılanların zehri kas hareketiyle vücutta daha hızlı yayılır. O nedenle yılanın ısırdığı nokta hareket ettirilmemeli."

AA