DEHİDRASYON NEDİR?
Su ve hava, tüm canlıların varlıklarını koruyabilmeleri için temel unsurların başında gelir. Vücuttaki su kaybı halsizlik, baş ağrısı ve algı zayıflığı ile uyarı vermeye başlar. Vücudun gerekli su ve elektrolit düzeyinin performansı destekleyecek belirli bir ölçüde tutulmasına hidrasyon denir. Ter ile kaybedilen suyun geri alınamadığı durumlarda ise tehlike başlar. Kısacası; vücuda giren ve çıkan suyun miktarı eşit olmalıdır. Vücuttan atılması gerekenden fazla su kaybı yaşanmasına ise dehidrasyon denir.
Özellikle yaz günlerinde bu kayıp yüksek sıcaklık nedeniyle daha da fazla artmaktadır. Gün içinde bolca su içilerek bu kayıp dengelenmeye çalışılmalıdır. Bunun yanı sıra su ihtiyacının bir kısmı sağlıklı besinler ile de karşılanabilir. Bazı meyve ve sebzeler içerdikleri yüksek su oranı ile vücuttaki sıvı kaybını dengelenmesinde yardımcı olurlar. Ayrıca meyve ve sebzeler yüksek lif içeren besin gruplarıdır. İçerdikleri lifler sayesinde kronik hastalıklardan ve konstipasyondan korunmada yardımcı olurlar.