Bebeklik Corona virüs bebekleri ve çocukları nasıl etkileyebilir?

Corona virüs bebekleri ve çocukları nasıl etkileyebilir?

Paylaş
Corona virüs bebekleri ve çocukları nasıl etkileyebilir?

Corona virüs tüm dünyaya yayılmaya ve hayatı tehdit etmeye devam ediyor. Corona virüs salgını ebeveynleri de tedirgin ediyor. Geçtiğimiz günlerde corona virüs teshişi konulan çocuk ve bebekler endişeye neden olmuştu. Peki, corona virüs bebekleri ve çocukları nasıl etkiler? İşte bebek ve çocuklarda corona virüs etkileri hakkında merak edilenler…

Yapılan çalışmalar solunum yolu hastalıklarının gebelikleri nasıl etkileyebileceğini ortaya koysa da corona virüsle henüz çalışmalar sınırlı. Yapılan ilk çalışmalarda 26-40 yaşları arasında corona virüsün neden olduğu pnömani tanısı alan 9 hamile kadın değerlendirildi. En dikkat çekici bulgu ise corona virüsün annenin rahmindeki bebeğe geçirilmediğiydi.

Haberin Devamı

İnsanlar arasında kolayca yayılım gösteren corona virüste çok az sayıda çocuğa teşhis konuldu. Araştırmalar, ilk bakışta çocukların hastalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.

Corona virüs anne karnındaki bebeğe geçer mi?

Çin’in Wuhan şehrinde yapılan yeni araştırmalar virüsün hamilelik sırasında bebeğe geçmediğini belirledi. Northwestern Üniversitesi’nden Wei Zhang’ın hamileliğin son üç ayındaki kadınlar üzerinde yaptığı ve Lancet dergisinde yayınlanan çalışmasında corona virüsün anne karnındaki bebeğe geçmediğini tespit etti. Zhang, corona virüs ile enfekte olan kadınların doğumdan sonra yakın temas yoluyla bulaşmasını önlemek için yeni doğan bebeklerinden izole edilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Corona virüs çocuklarda daha az görülüyor

Veriler, az sayıda çocuğun coronavirüs ile enfekte olduğunu gösteriyor. Corona virüs testi pozitif olan çocukların yaşlılara kıyasla daha hafif semptomlar yaşıyor. JAMA’da yayınlanan bir araştırmada corona virüsün 49 ile 56 yaş arasında insanları enfekte ettiğini buldu.

Haberin Devamı

Hastaların çoğunun altta yatan bir hastalığı vardı, bu nedenle hastalığın şiddeti ve kişinin genel sağlığı corona virüs üzerinde etkili oldu.

Çocuklarda corona virüs riskleri için henüz çok erken ve bu konuda yapılan çalışmalar da yetersiz. Ancak, SARS virüsünde 12 yaşın altındaki çocukların SARS tanısı alan yetişkinlere göre daha hafif semptomlar gösterdi ve hastaneye yatışlar daha azdı.

Hala yeni corona virüs araştırmalarının ilk aşamalarındayız. Daha fazla kanıta sahip olana kadar, corona virüsün hamile kadınları, bebekleri ve çocukları nasıl etkilediği hakkında kesin bir sonuç çıkarılamıyor.

Çocuklarda ve bebeklerde corona virüs belirtileri

Çocuk doktoru ve TV sunucusu Yevgeniy Komarovskiy, corona virüsün çocuklarda nasıl ortaya çıktığı ve enfeksiyonun nasıl tespit edileceği hakkında açıklamalar yaptı. Komarovskiy, sosyal medya hesabı Instagram'daki bir açıklamada, çocukların corona virüs enfeksiyonunun kolayca üstesinden geldiğini söyledi.

Komarovskiy, çocukların corona virüs enfeksiyonunu kolay atlattığını hatırlatarak, corona virüsün çocuklarda akut solunum yolu viral enfeksiyonları hastalıklarına benzediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Komarovskiy, corona virüsle enfekte olan çocuklarda kusma ve ishalin başlıca belirtiler olduğunu belirtti.

Hastalığın etken maddesinin dışkı yoluyla dışarı atılmasının uzun sürdüğünü vurgulayan Komarovskiy, “Çocuklarda, nefes alma sıklığı veya ritminde değişiklik, dışkı ile ilgili sorunlar gibi semptomlar dikkatle takip edilmelidir” dedi.