Doğum Öncesi Corona virüs gebelik sürecinde bebeğe bulaşır mı?

Corona virüs gebelik sürecinde bebeğe bulaşır mı?

Paylaş
Corona virüs gebelik sürecinde bebeğe bulaşır mı?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, tüm dünya için tehdit olmaya devam eden yeni tip corona virüsün (Kovid-1) gebelik sürecinde bebeğe bulaşmadığını söyledi.

Alerji ve İmmünoloji alanındaki çalışmalarıyla bilenen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, AA muhabirine yaptığı açıklamada, corona virüs salgını nedeniyle anne ve anne adaylarının endişe duyduğunu belirterek, "Corona virüsün gebelik süresince bebeğe bulaşmadığı bugüne kadar yapılan tıbbi gözlemler sonucu belirlendi. Doğum sonrası için anne sütü de bulaşıcılık tehdidi taşımıyor." dedi.

Haberin Devamı

Coronavirüs vakalarının yaşanmaya başlandığı 1 Ocak 2020 tarihinden günümüze kadar gerçekleşen klinik araştırmaları incelediğini, bu araştırmalarda corona virüsün anne karnı içerisindeki amniyotik sıvıdan bebeğe bulaşmadığının gözlendiğini anlatan Antony, şöyle devam etti: "1 Ocak 2020 ve 8 Şubat 2020 tarihleri arasında Çin’de bulunan Tongi Hastanesi’ne başvuran corona virüs taşıyıcısı 7 hamile kadına hastalık bulguları başladıktan sonraki üç gün içerisinde sezaryen yapıldı. Bütün gebelikler başarıyla sonuçlandırıldı ve yenidoğanlar dünyaya sağlıklı olarak gözlerini açtı. Yalnızca bir bebekte 36 saat sonra yapılan corona virüs testi pozitif çıktı. Geç dönem gebelikte yakalanılan corona virüs enfeksiyonunun ne anneleri ne de yenidoğan bebekleri olumsuz yönde etkilemediğini söyleyebiliriz."

Haberin Devamı

"Plesanta testlerinde corona virüse rastlanmamıştır"

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, Çin’in çeşitli hastanelerinde 38 hamile kadın vakasıyla gerçekleştirilen çalışmayı da incelediğini dile getirerek, "Coronavirüs tespit edilen 38 hamile kadında ve bebeklerindeki klinik ve laboratuvar bulgularını inceleyen bilim insanları, Kovid-19’un daha önceki corona virüs salgınlarına kıyasla (SARS-MERS) hiçbir hamile kadının hayatını kaybetmediğini gözler önüne seriyor. Yine bu araştırmada hiçbir yenidoğanda gebelik boyunca anneden bebeğe Kovid-19 enfeksiyonunun geçtiği tespit edilmemiştir. Yenidoğanlara yapılan bütün corona virüs testleri negatif çıktığı gibi, plesantaya (eş) yapılan testlerde de corona virüse rastlanmamıştır." ifadelerini kullandı.

Antony, mevcut bulgulara bakarak geç dönem gebelikte Kovid-19 enfeksiyonu geçiren annelerin, anne karınlarındaki bebeklerine corona virüs bulaştırmadığı sonucuna ulaşabileceğini söyledi.

"Erken dönem gebeliğe dair henüz bir veri yok"

Bugüne kadar yapılan klinik gözlem çalışmalarının geç dönem gebelikleri incelediğini belirten Antony, sözlerini şöyle tamamladı: "Yapılan çalışmalarından geç dönem gebeliklerde amniyotik sıvıdan ya da anne sütünden corona virüs bulaşmadığını biliyoruz. Yapılan araştırmalarda yalnızca iki yenidoğanda yapılan testler pozitif çıktı. İki bebekte de virüsün anne karnından bulaştığına dair kesin bir kanıt yok ama test pozitiflikleri erken dönemde tespit edildiği için şüphe oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Bu iki vaka hariç doğuma yakın geç dönemde yenidoğan testleri hep negatif çıktı. Tüm bu araştırmalarda vurgulamamız gereken çalışmaların doğuma yakın geç dönem (3. Trimester) gebeliklerde gerçekleştirildiğidir. Daha erken dönemdeki (1. ve 2. Trimester) anneler, enfekte olduğunda virüsün yol açacağı etkiler gözlemlenebilecektir. Şimdilik erken dönem gebelikte corona virüsün neden olacağı sorunları bilememekteyiz. Erken dönem gebeliğe dair henüz bir veri yok."

AA