Türkiye (Son Dakika) Corona virüs tedavisinde ilk donör belli oldu

Corona virüs tedavisinde ilk donör belli oldu

Paylaş
Corona virüs tedavisinde ilk donör belli oldu

Corona virüsün tedavisinin bulunması için bilim insanları çaba göstermeye devam ediyor. İyileşen corona virüs hastalarından alınan plazma ile tedavide Türkiye'de bir ilk yaşanacak.

Corona virüs tedavisinde plazma tedavisine onayın ardından Türk Kızılayı harekete geçti. Bugün ilk donörden plazma bağışı alınacak. İlk donör, hastalığı atlatan bir doktor. Sağlık Bakanlığı’nın plazma toplamasına izin verdiği hastaneler ve merkezler öncelikle Türk Kızılayı’ndan barkod alacak. Kızılay, bu barkod sayesinde hangi plazmanın hangi hastaya, hangi doktor tarafından uygulandığını görebilecek. İlk barkodu İnönü Üniversitesi’nin aldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Kızılay yetkilisi, plazma bağışı için ilk gönüllünün bir doktor olduğunu söyledi. İsmi açıklanmayan donörün corona virüs tedavisi gördüğünü ve iyileştiğini anlatan aynı yetkili, “Önümüzdeki günlerde gönüllü donör olmak isteyenlerin sayısında artış olacağını ümit ediyoruz” dedi. Kızılay yetkilileri şu bilgiyi verdiler:

Sağlık Bakanlığı bazı üniversite hastaneleri başta olmak üzere bazı merkezlere plazma toplama hakkı verdi. Kimi üniversite hastanelerinden başvuru oldu. Herkesin kendi sistemini uygulamaması için plazma toplayan hastanelerin Kızılay’dan bir provizyon ve barkod alması gerekiyor. Aldığı her plazmaya Kızılay’ın onlara göndereceği barkodu yapıştırması şart. Bu barkod ile ‘x’ hastanesinin aldığı plazma kime gitti, hangi doktor tarafından uygulandı. Sonuç nedir, bunu takip edeceğiz. Bu yöntem sistemin sağlıklı ilerlemesini sağlayacak.

Haberin Devamı

Hürriyet