Corona Virüs Omicron bulaştırıcılık süresi ne kadar? Omicron kaç günde belirti veriyor, belirtileri neler?
Paylaş
Omicron bulaştırıcılık süresi ne kadar? Omicron kaç günde belirti veriyor, belirtileri neler?

Omicron varyantı, dünya ile birlikte, Türkiye’de de hızlı bir yayılım gösteriyor. Bilim insanları bu yeni varyant hakkında araştırma yaparken, her geçen gün yeni verilere ve bilgilere ulaşılıyor. Peki, Omicron bulaştırıcılık süresi ne kadar? Omicron kaç günde belirti veriyor, belirtileri neler? İşte yanıtı…

Omicron, daha önce ortaya çıkan diğer varyantlara göre hem bulaştırıcılık süresi hem de belirtilerinin ortaya çıkma süresi gibi birçok konuda farklılık gösteriyor. Yapılan araştırmalar, omicron varyantının daha hafif geçtiğini göstermekle birlikte, kuluçka süresinin de daha kısa olabileceğini gösteriyor…

Haberin Devamı

OMİCRON BULAŞTIRICILIK SÜRESİ NE KADAR?

Korobavirüsn ilk ortaya çıktığı günden bu yana yapılan araştırmalar, hastalığın ilk aşamalarda daha fazla bulaşıcılık gösterdiğini ortaya çıkarmıştı.

Yapılan yeni araştırmaların ışığında açıklamalarda bulunan bilim insanları, omicron varyantında bulaştırıcılığın, belirtiler çıkmadan önce bir-iki gün, çıktıktan sonra ise iki-üç gün devam ettiğini kaydediyor.

Omicronun yalnızca 5 gün boyunca bulaşıcı olduğuna inandıklarını belirten uzmanlar, başka bir deyişle, virüsün, enfeksiyonun ikinci gününde testin pozitif çıkmasından sonra üç ile beş gün arasında başkalarına bulaşma yeteneğine sahip olduğunu düşünüyor.

OMİCRON KAÇ GÜNDE BELİRTİ VERİYOR?

Henüz yeni bir varyant olan ve üzerinde diğer varyantlar kadar çok araştırma yapılamayan omicronun virüse yakalanmakla, belirtilerin görülmesi arasındaki kuluçka süresinin de daha kısa olabildiği gözlemlendi.

Haberin Devamı

Daha önce tespit edilen varyantlarda belirtilerin ortaya çıkma süresi, enfekte olduktan sonra 5-6 gün sürerken, delta varyantında bu süre 4 güne düşmüştü. Ancak omicronda belirtilerin ortaya çıkmasının 2-3 gün sürdüğü görüldü.

OMİCRON BELİRTİLERİ NELER?

Çoğu Omicron hastasında;

  • Boğaz ağrısı,
  • Yorgunluk,
  • Şiddetli vücut ağrısı,
  • Şiddetli baş ağrısı gibi soğuk algınlığına benzer semptomlar bildiriyor.

Bununla birlikte, son zamanlarda Omicron hastalarında

  • İshal,
  • İştahsızlık ve
  • Karın ağrısı gibi gastrointestinal semptom bildirimleri arttı.

Diğer yandan enfekte kişilerin üç klasik Covid-19 semptomunu, ateş, öksürük ve koku kaybı daha az bildirdi.