Pazar Postası Coşkun Sabah: Bizim yeteneğimiz yeni jenerasyondan daha üstün
Paylaş
Coşkun Sabah: Bizim yeteneğimiz yeni jenerasyondan daha üstün

Türk müziğinin güçlü sesi, birbirinden değerli bestelere imza atan Coşkun Sabah’ın “Parası olmayan beni anlayamaz, geçinemiyorum” dediği iddiası magazin dünyasında uzun tartışmalara neden olmuştu. ‘Yalan Yıllar’ adını verdiği single’nı geçen hafta çıkaran deneyimli yorumcuyla hem yeni albümünü, hem sarf ettiği iddia edilen sözleri, hem de hayatına dair merak edilenleri konuştuk. Bekir Saçar / bekir.sacar@posta.com.tr

Hayranlarınız sesinizi özlemişti. Geçen hafta yeni şarkınız ‘Yalan Yıllar’ çıktı. Şarkıyı pandemi döneminde mi yaptınız?

Haberin Devamı

Şarkıyı altı ay önce yaptım, mart ortasında çıkaracaktım. Mart’ta sokağa çıkma yasakları başlayınca biraz ertelemek zorunda kaldım. Zamanı şimdiymiş demek.

Neden ‘Yalan Yıllar’?

Eş dost, arkadaş bir araya geldiğimizde sohbetlerdeki genel sohbet konusu hep “Ya neydi o eski güzel yıllar? Dostluk, arkadaşlık, aşk bile o dönem bir başkaydı” oluyor. Ben de “Neden bu özlemi şarkıya dökmeyeyim?” diyerek ‘Yalan Yıllar’ı yaptım.

Şarkınızın klibinde Avukat Gülnur Tutumoğlu rol alıyor. Neden?

Gülnur Hanım arkadaşım. Hem tarzı, hem de ciddi bir mesleği var. “Neden olmasın?” dedim. Teklif ettim, o da kabul etti.

BU SON BESTEMLE TÜRK SANAT MÜZİĞİ’NE DÖNÜŞÜN ÖNCÜLÜĞÜNÜ YAPMAK İSTİYORUM

Bugüne dek kaç beste yaptınız?

Haberin Devamı

Okunmuş 95 şarkım var. Bunun 15 ya da 16 tanesi Türkiye’nin hit şarkısı oldu. Şarkılarımı sayısız sanatçı okudu. Mesela ‘Baharı Bekleyen Kumrular Gibi’yi 17 farklı sanatçı okudu. ‘Anılar’ı dokuz ayrı sanatçı okudu. ‘Aşk Kitabı’, ‘Aşığım Sana Doyamıyorum’u da birçok sanatçı dostum seslendirdi.

Yeni nesil şarkıcılar, sizin eserlerinize büyük ilgi duyuyor ama birçoğunun eli sizden boş dönüyormuş...

Tabii çok isteyen oluyor ama hepsine vermiyorum. Genç bir sanatçı kızımız ‘İşte Bu Bizim Hikayemiz’i rock versiyonuyla okudu. Hayko Cepkin ‘Aşk Kitabını’ rock müzik haline getirdi ve sevgili Nilüfer ile birlikte okudu. Buray ‘Hatıram Olsun’u okudu ve YouTube’da 58 milyon tıklama aldı. Bu nedenle beste verirken seçici davranıyorum.

Türk Sanat Müziği’ne ilgi çok azaldı. Neden sizce?

Evet maalesef, bariz bir şekilde azaldı, albümleri yapılmaz oldu. Ama halka ne verirsen onu alırsın. Türk Sanat Müziği hiç verilmiyor ki gençler onu alabilsin. Örneğin 80’lerde Erdoğan Berker’in ‘Bir Bahar Sabahı’, Zekai Tunca’nın ‘Seni Görmem İmkansız’ şarkıları TRT’de çok yayınlandığı için Türkiye’nin şarkıları oldu. Ben bu son bestemle Türk Sanat Müziği’ne dönüşün öncülüğünü yapmak istedim.

Maksim, Çakıl, Gar, Luna Park gazinolarının hınca hınç dolu olduğu yılları özlüyor musunuz?

Çok özlüyorum, özlemez olur muyum! Benim ilk heyecanlarım, ilk alkış aldığım ve ticari olarak para kazandığım yıllar... Çünkü besteci olarak da güzel bestelere imza atıyordum. Solistler beni şarkının bestecisi olarak anons ediyordu. Ayağa kalkıp selamlanarak alkış alıyordum. Çok güzel yıllardı.

Haberin Devamı

‘BEST OF COŞKUN SABAH’ GELECEK

‘Best of Coşkun Sabah Şarkıları’ diye bir albüm yapmayı düşünüyor musunuz?

Bu akım, Orhan Gencebay Abi’mizin yaptığı besteler ve ardından rahmetli Kayahan’ın besteleriyle ortaya çıktı. Ama örneğin Ferdi Özbeğen’in okuduğu şarkılardan da yapıldı. Ama o, hayatında hiç beste yapmamış biri, sadece şarkıcı. Benzerini başkaları için de yaptılar ve dolayısıyla işin cılkı çıktı. Evet, ben de yapacağım. Birkaç görüşmemiz de oldu ama henüz detayları üzerinde anlaşma sağlanmadı.

‘Coşkun Sabah müzik tarzı’ diye bir şey var. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?

80’lerde udumu alıp kendi şarkılarımı, kendi formatımda, ritim, bas ve piyano eşliğinde okuyordum. Yani kısaca ‘one man show’ yapıyordum. Buna ‘Coşkun Sabah tarzı’ dendi. Aslında bu bir popüler müzik türüdür. Bu işi iyi bilenlerden Mustafa Oğuz bana “Coşkun, sen pop müzik yapıyorsun” derdi.

Haberin Devamı

BU CAMİADA TEK DOSTUM SELAMİ ŞAHİN

1970-1985 yılları arasında müzik yapan çok değerli müzik insanının adı son 20 yılda anılmaz olmuştu, şimdi yeniden gündemdeler...

Bu sanatçı arkadaşlarımız hayatımızda ve müzik dünyasında hep vardı ama kimi inişli çıkışlı yıllar yaşadı, kimi ara verdi. Ben 40 yılı aşkın zamandır sahnedeyim, hiç ara vermedim. Bizim jenerasyon son yıllarda yeniden ön plana çıkmaya başladı. Mesela Selami Şahin, Ümit Besen, Mustafa Keser. Bizim müzikalitemizin, sanat yeteneğimizin, yeni arkadaşlardan daha üstün olduğunu anladılar.

Şov dünyasında “Gerçek dostum” diyebileceğiniz kim ya da kimler var?

Selami Şahin, her dönem en iyi dostum olmuştur. Aklıma başka isim gelmiyor.

Sizin camianızın insanları vefasız mıdır?

Evet, bizim camiada vefasızlığın had safhada olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Vefa duygusu hiç yok.

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMI KAPATACAĞIM

Haberin Devamı

“Parası olmayan beni anlayamaz, geçinemiyorum” dediğiniz iddia edildi ve üzerine çok konuşuldu. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Ben asla öyle bir söz sarf etmedim. Hatta “Bunu ispat edene noter huzurunda bir milyon dolar vereceğim” dedim. Ama ortada kimse yok. Gelin, ispat edin, alın paranızı. Sosyal medya tam bir bataklığa dönüştü. Yurt dışından, izi sürülemeyen sosyal medya hesabı açan, iftiracı, kötü niyetli insanlar hep birilerine saldırıyor. Ben de buna maruz kalanlardanım. Bu sebeplerden dolayı da sosyal medya hesaplarımı kapatacağım.

BÜLENT ERSOY İÇİNE KAPANIK VE ÇOK ÇALIŞKAN BİR ÖĞRENCİYDİ

Bülent Ersoy, konservatuarda sınıf arkadaşınızmış. Bülent Hanım o zamanlar nasıl biriydi?

Aynı sınıftaydık. İçine kapanık, hiç konuşmayan, çok sessiz ve çok disiplinli biriydi. Sınıfın en çalışkanıydı. Biz, onu Bülent Erkoç olarak tanıdık. Sahne hayatı başladığında rahmetli Fahrettin Aslan, ona Ersoy soyadını uygun gördü. O yıllardan aklımda kalan şeyler bunlar.

AŞKSIZ HAYAT, ROBOT GİBİ YAŞAMAYA BENZER

Bir kadında aradığınız özellikler nelerdir?

Kültür, sevecenlik ve temizlik.

Şu an özel bir ilişkiniz var mı?

Şu an özel bir ilişkim, flörtüm yok. Bu şekilde de mutluyum.

Aşkı nasıl tanımlarsınız?

Aşkın tanımını şu ana kadar kimse yapamamış, ben mi yapacağım? Aşk, bir yaşam kaynağıdır, sevme tutkusudur. Aşk yaşamaktır, yaşamın anlamıdır. Aşksız hayat, bir robot gibi yaşamaya benzer.

KIZLARIMIN MÜZİK YAPMASINI HİÇ İSTEMEM. BU ZAMANDA KADIN İÇİN ÇOK ZOR

Eşiniz Ceyda Hanım’dan boşandınız, şimdi aranız nasıl?

Boşandık ama hala iki medeni insan olarak dostça görüşüyoruz. Çünkü o kızlarımın annesi ve hep öyle kalacak.

Kızınız Helen ve Rose’un şarkıcı olmasın ister misiniz?

Kızlarımın ikisi de piyano eğitimi aldı. Ama müzikle hobi olarak ilgileniyorlar. Profesyonel olarak müzikle uğraşmalarını hiç istemem. Bu zamanda Türkiye de müzik yapmak, hele ki kadın için oldukça zor. Okuyup mesleklerinde kariyer yapmaları en büyük arzum.

ORGANLARIM BENDEN 15 YAŞ DAHA GENÇ

68 yaşındasınız ama genç, fit ve zindesiniz. Nasıl beceriyorsunuz?

İçki, sigara içmem, özel hayatıma ve uykuma çok dikkat ederim. Yıllardır doğal gıda takviyeleri alıyorum. Bu konuda çok emek verdim, çok da para harcadım. Yaptırdığım periyodik kontroller sonrası doktorum organlarımın yaşının, benden 15 yaş daha genç olduğunu söyledi.

YAPIMCILAR BİRAZ BEYİNLERİNİ ÇALIŞTIRSALAR BENİM ÇOK İYİ DİZİ VE FİLM MÜZİĞİ YAPACAĞIMI BİLİRLER

Dizi ya da film müziği yapmak gibi bir hayaliniz var mı?

Bu benim hayalim, hatta yapmazsam gözlerim açık gider. Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır. Bugüne kadar onlarca hit beste yaptım. Nedense hiçbir yapımcının aklına gelmiyorum. Bu yapımcılar, biraz beyinlerini çalıştırıp geniş açıyla düşünebilseler, Coşkun Sabah’ın muhteşem dizi ya da film müziği yapabileceğini anlayabilirler.

PARAMI HEP GAYRİMENKULE YATIRDIM. HALBUKİ ARSAYA YATIRMALIYDIM, ÇOK PİŞMANIM

İçinizde ukde kalan, çok isteyip de yapamadığınız bir şey var mı?

Ben birinci derecede ud sanatçısı, ikinci derecede besteci, üçüncü derecede şarkıcıyım. Şu ana kadar enstrümental bir ud albümü yapmadığım için kendime kızıyorum.

“İyi ki yapmışım” dediğiniz şeyler neler?

İstanbul Radyosu Devlet Korosu sanatçısı ve icra heyetinde maaşlı memurdum. Şarkıcı olmaya karar verip istifa ettim. Orada kalmış olsaydım ‘Anılar’, ‘Aşığım Sana Doyamıyorum’ gibi onlarca eser ortaya çıkmayacaktı. Onun için de “İyi ki şarkıcı olmuşum” diyorum.

Yapmaktan çok pişmanlık duyduğunuz bir şey var mı?

80’li yıllardan itibaren kazandığım paralarla hep daire ve gayrimenkul aldım. Halbuki bunların yerine hep arsa almam gerekiyordu. Ekonomik olarak çok büyük kayıbım var. Bu benim pişmanlığım.