Yemeklere hem lezzet hem de hoş kokular veren mucize baharat tarçının günlük hayattaki bu kullanımını öğrenince çok şaşıracaksınız Binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılan tarçının faydaları saymakla bitmez. Unutkanlıktan tutun kilo vermeye, mide ağrısından tutun akne tedavisine kadar birçok konuda şifa olan tarçının daha önce hiç duymadığınız kullanım alanları mevcut. İşte onlar… Evdeki mumlarınızı ve çubuk tarçını bir araya getirerek harika dekoratif mumlar yapabilirsiniz. Çubuk tarçınları mumun etrafını saracak şekilde yan yana yapıştırın ve kurumasını bekleyin. İşte bu kadar basit… Ev dekorasyonunuza renk katan çiçeklerinizdeki kuruma, solma, böceklenme gibi birçok sorunu tarçınla kolayca çözebilirsiniz. Bitkinizin yaprakları ya da dalları çürümeye başladıysa hasarlı olan bölgeye tarçın serpebilirsiniz. Bitkinizin yapraklarını iyileşmesine yardımcı olur. Yumuşak, nemlenmiş ve dolgun dudaklara sahip olmak için çubuk tarçını kırıp ezerek vazelin ile karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımı dudaklarınıza diş fırçasıyla masaj yaparak uygulayın. Birkaç dakika bekletip durulayın. Tarçını saç bakımınız için de tercih edebilirsiniz. Saçlarınızın daha hızlı uzaması için tarçın maskesinden faydalanabilirsiniz. Birçok bakım maskesinde doğal malzeme olarak kullanılan tarçını bal ve zeytinyağı ile karıştırarak saç maskesi olarak kullanabilirsiniz. Tarçının doğru tüketildiği zaman birçok hastalığı tedavi teme özelliği vardır. Özellikle enfeksiyondan kaynaklanan hastalıklar için önemli şifa kaynağıdır. Bunun dışında önemli hastalıklar için ciddi bir kalkan görevi görür ve vücudun hastalıklarla mücadelesi için metabolizmayı güçlendirir. Birçok araştırma tarçının insülin direncini arttırdığını ve böylece kan şekerini dengelediğini ortaya koymuştur. Bu yüzden diyabet hastaları tarafından çok sık kullanılır. Fakat tarçının diyabet ilaçlarına karşı bazı olumsuz etkileri olabilir, bu yüzden ilaç kullanan diyabet hastalarının tüketmeleri gereken miktarı doktorlarına danışmaları gerekir. Tarçın korkunç bir mide ağrısını bile geçirebilecek kadar etkili bir besin kaynağıdır. Bunun yanında kış aylarında soğuk algınlıkları ve salgınlar ile oluşan nezle gibi hastalıklara karşı etkilidir ve tüketilmeye başlamasıyla birlikte etkisini gösterir. Bir fincan tarçın bağırsaklardaki şişkinlik ve gaz sorunlarından kaynaklanan rahatsızlıkları giderir. Bunu bağırsaklarda bulunun enfeksiyonları gidererek bağırsakların normal çalışmasını sağlamakla başarır.Bir Japon bilim adamın tarçının ülser rahatsızlıklarına iyi geldiğine dair doğrulanmamış iddiaları vardır. Fakat bazı uzmanlar ise günde 1-2 fincan tarçının ülser hastalığından kaynaklanan ağrılara iyi geleceğini söylemektedir. İlaç kullanan ülser hastaları doktorlarına danışarak kullanabilirler. Tarçının tümör, mide kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı mücadelede umut verici olduğunu belgelendi. Araştırmalar vücutta şeker seviyesini dengeleyerek kanser hücrelerine karşı hafifletici etkilerinin olduğunu da ortaya koydu. Bazı araştırma sonuçları tarçının zihni açtığı ve belleğin fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bilimsel olarak ispatlanmamış olsa dayanıklık ve konsantrasyon için faydalıdır. Tarçının kan inceltici ve kan dolaşımını arttırıcı özelliği vardır. Artan kan hızı genellikle zayıflamaya yardımcı olur. Bunun yanında tarçının kan inceltici özelliği sayesinde, kalp sorunu yaşan insanlar için kan pıhtılaşmasını engelleyici fonksiyonu vardır. Yalnız, kan inceltici ilaçlar kullanan kişiler doktorlarına danışmadan kesinlikle tarçın tüketmemelidirler. Tarçının diğer bir özelliği ise ısınmaya yardımcı olmasıdır. Bir taşıyıcı yağ ile birleştiğinde, kasların rahatlamasına ve ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca yorgunluğu veya ağrıyan kaslar için banyo suyuna 3-4 damla katılarak duş alınabilir. Şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar tarçının şeker ve yağ eritme üzerinde dolaylı etkileri olduğu ortaya konulmuştur. Fakat aynı şekilde tarçının kolesterolü düşürme noktasında direk etkisi olduğu ortaya konulmuştur. Tarçının anti bakteriyel özelliğinden dolayı diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına karşı önemli derecede olumlu etkisi vardır. Diş eti ve dişlerde oluşan bakterileri öldürür. Bunun yanında tarçın yağı, sakız, gargaralar ve diş macunlarında anti bakteriyel olarak kullanılmaktadır. Çağımızın önde gelen hastalıklarından olan stres kaynaklı depresyon ve sinirliliğe karşı yatıştırıcı etkisi vardır. Bu gerçeği destekleyen birçok bilimsel araştırma sonucu bulmak mümkün. Bazı bilimsel çalışma sonuçları tarçının kokusunun rahatlatıcı bir özelliği olduğunu ortaya koymuştur. Tarçının bakteriyel kaynaklı depresyonlara karşı mükemmel bir şifa kaynağıdır. Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nde tarçın üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda heyecan verici sonuçlar alındı. Tarçının parkinson hastalığında tedavi yöntemi olmasa bile en azından şimdilik engelleyici özelliğinin olduğu keşfedildi.