Gündem Çukurova bizimle gelişiyor,değişiyor umut şehri oluyor

Çukurova bizimle gelişiyor,değişiyor umut şehri oluyor

Paylaş
Çukurova bizimle gelişiyor,değişiyor umut şehri oluyor

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin'in kentteki ilk dönemi. Halk tarafından oldukça sevilen Çetin, 'Halka sormadan Çukurova'ya tek bir çivi bile çakmam' diyor. Dört ayrı konuda ilçede dört kez referandum yapmış. 'Şeffaf, katılımcı, çoğulcu ve sosyal bir belediyecilik anlayışımız var' diyen Çetin'in hedefi, Adana'nın gözbebeği Çukurova'yı dünyaya örnek kentler arasına sokmak

RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN

Haberin Devamı

alev.gursoy@posta.com.tr

¦ Çukurova’da ilk döneminiz. Sizinle ilçede neler değişti?

Çukurova Adana’nın gözbebeği. Yeni bir yerleşim yeri ve diğer ilçelere göre sorunlarını çözmüş bir ilçe. Halkın beklentilerini biliyoruz. Olağan belediyecilik hizmetleri bölge halkına yetmiyor. Başka bir ilçede asfalt dökülmesi, park yapılması birçok kişiyi mutlu edebilir. Ama Çukurova’da böyle bir durum yok. Ekonomik gelir ve kültür seviyesi yüksek insanların oturduğu bir yer burası. Dolayısıyla halkın beklentileri de yüksek. Sanat ve kültür anlamında neler yaptığımıza bakıyorlar. İddiamız sosyal demokrat, aynı zamanda sosyal bir belediyecilik anlayışı. Şeffaf, katılımcı, çoğulcu ve sosyal bir belediyecilik anlayışı temel ilkemiz

Haberin Devamı

‘ÇUKUROVA’YI HALKLA YÖNETİYORUZ, 4 REFERANDUM YAPTIK’

Belediyeyi nasıl bir anlayışla yönetiyorsunuz?

Halka, ‘size sormadan bu ilçeye tek bir çivi bile çakmam’ diye söz vermiştim. Sözümün arkasındayım. Burayı halkla yönetiyoruz. Bugüne kadar 4 ayrı referandum yaptık. İhtiyaç duyarsak yine yaparız. Göreve geldiğimizden bu yana her cuma halk günü yapıyoruz. Sadece ben değil, tüm başkan yardımcılarım, müdürlerim, bürokratlarım halkın karşısına çıkıyoruz. Toplantılarımıza diğer ilçelerden gelen vatandaşlarımız bile katılıyor. Hepsini sıkılmadan dinliyor, sorunlarına çözüm üretiyoruz.

Halk sizden memnun mu?

Telefonum herkeste var. Vatandaşlar rahatlıkla bana ulaşabiliyor. Ayrıca makam kapım sonuna kadar herkese açık. Bir araştırma şirketinin 930 belediye başkanı arasında yaptığı ankette yüzde 67.8 oy oranıyla Türkiye’nin en başarılı belediye başkanı seçildim. Çalışmamızı ve şevkimizi arttıran itici bir kuvvet oldu. Bu unvanı kimseye kaptırmaya niyetim yok.

Çukurova’nın en önemli sorunları neler?

Göreve geldiğimiz ilk ayda Çukurova’da 6 yerde sel baskını yaşandı. Alt yapı sorunları çözülmüş bir belediye olduğunu düşünüyorduk. Ama sel basan bölgelerin tamamında dere yatağına yapı izni verilmiş. Öyle olunca da su akıp, yatağını buluyor. Doğa ile baş edemezsiniz. Şu an önümüzde dere yatağı üzerine kurulmuş Türkmenbaşı Bulvarı var. Burada yoğun yağış olduğu zaman aşağıya doğru korkunç bir su akıyor. Her ne kadar görevimiz ve yetkimiz olmamasına rağmen ASKİ ve Büyükşehir Belediyesi’yle müşterek çalışmalar yaptık. Bu alt yapı sorununu artık yaşamak istemiyoruz.

Haberin Devamı

Aşamadığınız sorunlarınız var mı?

Evet, var. Örneğin sinekle mücadele önemli sorunlarımızdan biri. Sorumluluğumuzda değil ama çok şikayet geliyor. Biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Günübirlik çözümlerle bunu aşamayız, kalıcı çözüm üretmek lazım.

Büyükşehir Belediye Başkanı ile aranız nasıl?

Gayet iyi. Adana için 2014’te yeni bir dönem başladı. Birçok belediye başkanı yeni seçildi. Bizler ‘kısır çekişmeyi ve siyaseti bir kenara bırakıp, Adana için hizmet vereceğiz’ diye söz verdik. Bunun arkasındayız. Türkiye’nin en büyük cemevini açtınız… Büyükşehir Belediyesi aday adayı olduğumda cemevi inşaatı temel aşamasındaydı. Uzun yıllar halkımızın destekleri olmuş, fakat mesafe alınamamıştı. ‘Cemevi inşaatını ben bitireceğim’ dedim. Ama 2009’da yol kazası yaşadım. Önce CHP Adana Belediye Başkan adayı ilan edildim. Bir hafta sonra adaylığım geri çekildi ve başka arkadaşım aday oldu. O seçimleri CHP kaybetti. Sonra 2014’te Çukurova Belediye Başkanı oldum.

Haberin Devamı

‘ENGELLİYİ DÜŞÜNMEYEN MEKANA RUHSAT YOK’

¦Engelli vatandaşlarla ilgili neler yapıyorsunuz?

Belediye meclisimizin Türkiye’ye örnek olacak bir kararı var. Engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler yapmayan işletmelere ruhsat vermeme kararı aldık. Yeni ruhsat vereceğimiz binalara engelli rampası, görme engeller için şeritler, asansörlere özel alfabe koyma zorunluluğu getirdik. Bunu yapmayan binalar denetimden geçemiyorlar. Genç engelliler spor kulübümüzün kullandığı bir parkımızı onların talebi doğrultusunda tuttuk, atletizm pisti yaptık. Görme engelli vatandaşlarımız için kütüphane yaptık, engelli yüzme havuzu açtık. Parklarda ilk defa engellilerimizin tekerlekli sandalyeyle binebileceği sandalyeler yaptık.

Kültür ve sanatta ne yapıyorsunuz?

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl ilk kez yaptığımız Orhan Kemal Edebiyat Festivali’ne çok değerli yazarlar, şairler ve sinemacılarımız katıldılar. Bu yıl ikincisini yapacağız. Onur konuğumuz da Adanalı Muzaffer İzgü olacak. Adana’nın yetiştirdiği değerlere sahip çıkmak istiyoruz. Çukurova konulu öykü ve şiir yarışmalarımız olacak. Adana’nın yetiştirdiği değerlerden biri de Yılmaz Güney. Ölüm yıldönümlerinde kendisini anıyoruz ama yetmez. 2017’de Yılmaz Güney Film Festivali’ni yapacağız. Belgesel ve kısa film dallarında festivaller düzenleyeceğiz. Uluslararası düzeyde karikatür festivali düzenleyeceğiz. Göreve geldiğimizde bir tane sergi salonu yoktu. Şimdi 4 ayrı sergi salonuyla Adana’nın en fazla sergi salonu olan ilçesiyiz.

Eğitimde ne durumdasınız?

Eğitim kurumlarının ve bütün ibadethanelerin eksikliklerinde yanındayız. Özellikle ekonomik düzeyi düşük olan ailelerin bulunduğu yerlerde eğitim setleri dağıttık. Her ayın 10’unda saat 10.00’da ‘Ata’nın Huzuru’nda’ diye bir projemiz var. Bugüne kadar Ankara’ya gitmemiş ve Anıtkabir’i görmemiş olan öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerimizi her ayın 10’unda saat 10.00’da Anıtkabir’de hazır ediyoruz.

‘EN ÖNEMLİ SORUN İŞSİZLİK, İŞKUR GİBİ ÇALIŞIYORUZ’

Çukurova’da işsizlik durumu nedir?

Adana’daki en önemli sorun işsizlik. Belediyede bin 600 kişi çalışıyor. Göreve geldiğimde belediyemize 40 bin kişi iş başvurusunda bulundu. Gittiğim her yerde insanlar, ‘başkanım oğlum işsiz, kızım işsiz’ diye koluma giriyor. Görevimiz olmadığı halde Başkan yardımcımın koordinasyonunda istihdam birimi oluşturdum. Eğitim, sağlık kurumları, organize sanayi bölgemiz ve iş adamlarımızla devamlı istişare halinde olduk. İŞKUR gibi çalışıyoruz. 3 binin üzerinde gencimize istihdam sağlayabildik.

Kentsel dönüşümde durumunuz nedir?

Kentsel dönüşüm için hazırız, bakanlıktan onay bekliyoruz. Kimseyi yerinden yurdundan etmeyiz, yerinde dönüşümden yanayız. Şu an kilit noktamız Belediye Evleri. 35 yıl sonra kentsel dönüşüme ihtiyaç duymuş bir bölgemiz. Benden önceki dönemde bakanlar kurulu kararıyla kentsel dönüşüm alanı olarak her şeyi hazırlanmış. Göreve başladığımda projeyi kucağımda buldum. Tüm projeyi tamamladık, bakanlığa teslim ettik. Uzun süredir onaylanmasını bekliyoruz.

Bu sıcak kentte hayvanlar için neler yapıyorsunuz?

Hayvan barınağını yakında açacağız. Veteriner İşleri Müdürlüğü’müzü bu barınağa taşıyoruz. Gönüllülerimiz, öğrencilerimiz var. Sokakta yaşayan hayvanları da unutmuyoruz. Her yıl bulundukları yerde besliyor, kısırlaştırma çalışmalarımızı aksatmadan sürdürüyoruz

EMEKLiLER iÇiN DiNLENME EVi, iHTiYAÇ SAHiBi iÇiN GIDA BANKASI

Sosyal belediyecilikte nasıl hizmetler veriyorsunuz?

Belediyeler, insanların doğumundan ölümüne kadar her zaman yanında olmalı. Bunu layığıyla yerine getiriyoruz. Türkiye’de ilk kez emeklilerin bir arada dinlenip, hoşça vakit geçirebileceği Emekli Dinlenme Evleri’ni hizmete açtık. Olağanüstü bir ilgiliyle karşılandı. Burada çay, kahve gibi içecekler ücretsiz. Günlük gazete ve dergilerle kitaplar da var. Emekli evlerimizin sayısını yakında beşe çıkaracağız. Ayrıca gıda bankası kurduk. İhtiyaç sahibi Çukurovalılar ücret ödemeden, başta gıda olmak üzere her türlü temizlik, giyim, oyuncak gibi malzemeleri Çukurova Belediyesi binasında oluşturulan Gıda Bankası’ndan temin edebilecek.

‘JURASSIC PARK’LA COCUKLARIN SONER AMCASI OLDUK’

Çocuklar ve kadınlar için neler yapıyorsunuz?

Yeşil alanı en fazla olan ilçemiz Çukurova. Kendi imkanlarımızla 32 yeni park yaptık. Bunların en önemlisi Jurassic Park. Bu park Adana’ya değer kattı. Çocuklar çok eğleniyorlar. Bu parkla onların Soner amcası olmayı başardım. Ayrıca 200’e yakın park var ilçemizde. Hala da yapmaya devam ediyoruz. Tüm parklarımızda ücretsiz internet var. Ayrıca Türkiye’nin ilk kadın sohbet evini yakında açacağız. Tüm parklarımıza emzirme odaları yaptık.