Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan Elazığ'da konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Elazığ'da konuştu

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan Elazığ'da konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kahramanmaraş'ta 16 Nisan'da yapılacak referandumla ilgili önemli mesajlar vermişti. Erdoğan bugün de Elazığ'da halka seslendi. Erdoğan, 'Bir liderin 3 görevi vardır' deyip 'İstişare, adalet ve liyakat' ifadelerini saydı

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

Önümüzde büyük bir fırsat var. Buna hazır mıyız? Allah sizden razı olsun. 16 Nisan'da Elazığ'da bir rekor bekliyorum. Hz. Ali 'Kişi bilmediğinin düşmanıdır' diyor. bir kısmı da her şeyin farkında olmalarına rağmen kendi foyalarını ortaya çıkaracağı için karşı çıkıyor. Onları milletimize havale ediyoruz. Ama Cumhurbaşkanlığı sistmeini bilmedikleri için hepsini anlatmak bizim boynumuzun borcudur.

MİLLETİN KAFASINI BULANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR


Meclis, Bakanlar, farklı isimlerle Cumhuriyet öncesinde de mevcuttu. Birileri milletimizin kafasını bulandırmaya çalışıyor. Onların kafaları da bulaşık. Şu anda yapılacak iş yasama yürütme ve yargı arasındaki ilişkileri yeniden düzenlemektir. Yasama organı ortadan kalkmıyor. Ama birilerine sorsan kalkıyor. Hiç biri diğerine bağlanmıyor. Sadece görev tanımları yeniden tanımlanıyor. Cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmenizi öngören 2007 Anayasa değişikliği ile yeni sistmein ilk adımı atıldı. İkinci adım 2014 yılında atıldı. Bu kardeşiniz göreve sizin adımınızla başladı. Şimdi de bneim halkım adım atıyor ve sistemin adını tam olarak koyuyoruz.

BU ÜLKE 25 GÜNLÜK HÜKÜMET DEĞİŞİKLİĞİ GÖRDÜ


Türkiye yıllardır aradığı münasip sisteme nihayet kavuşuyor. Bu sistemde yürütme doğrudan millet tarafından seçilen Cumhurbaşkanı'na veriliyor. Seçimlerde ne olacak, 5 yıl süreyle görev verilen Cumhurbaşkanı milletten başka kimseye hesap vermeden anayasa çerçevesinde vazifesini yerine getirecektir. Biz neler yaşadık be! Her 1.5 yılda seçime gitti. Bu ülke 25 günde hükümet değişikliği gördü! Sürekli seçimlerin yapıldığı ya da konuşulduğu dönem sona eriyor. Ve istikrar olacak, güvenin olduğu yerde kalkınma olacak.

Bu ülkede Cumhurbaşkanının Başbakana anayasakitapçığını fırlattığını gördük mü? Yaşadık mı? Dünyada böyle çirkinlik olur mu? Bunu bile yaşattılar ya. Biz bunu da kaldırıyoruz. Tek kişide bu gücü topluyoruz, kitapçıkları fırlat diye bir şey olmayacak.

Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açma ve yüce divanda yargılanmasını talep etme imkanı veriliyor. Tüm bu düzenlemelerle yürütme göreviyle yasama üyeleri arasındaki görev netleştirildiği için karşılıklı yetki aşımı diye bir mesele inşallah olmayacak.

BİR İNSANIN KARAKTERİNDE TARAFSIZ OLMAK DİYE BİR ŞEY OLABİLİR Mİ?


Ya bir insanın karakterinde tarafsız olmak diye bir şey olabilir mi? Şimdi bu da düzeltiliyor. İnşallah bu sistemle kazanan Türkiye olacak!

Seçilme yaşını 30'dan 25'e indirdik. Ama ne dedik, yetmez, bunu 18'e indirmemiz lazım. Bu gençlik sıradan bir gençlik değil! Fatih 21 yaşında bir çağı kapatım bir çağı açtı mı? Siz de açarsınız ya! İnşallah 18 yaşında bakanlar da kabinelerde görmek istiyoruz. Dev şirketleri 25 yaşındaki gençler yönetiyor. Gençlerimizin üzerinde daha çok çalışacağız. Parlamento daha dinamik daha genç olmak suretiyle geleceğe bambaşka yürüyeceğiz.

Devlet kendisine karşı işlenmiş suçları affedebilir! Fakat bir askerin şehit edilmesi ya da öldürülmesini devlet affedemez.

Cumhurbaşkanlığı sistemini şahsi hevesim olarak göstermek isteyenler en büyük haksızlığı gençlere yapıyor. Bizler faniyiz, bugün varız, yarın yokuz. Ülkeme ve milletime hizmet için gayret göstereceğim. 16 Nisan'a kadar benim yaşayacağımın garantisi var mı? Rabbim takvimi nasıl belirlemişse bu süsüreç böyle yürüyor. Gideceğimiz yer 2 metreküplük çukur. Bir de kefen. Başka bir şey götürebiliyor musun? Yok. Baki olan bu kubbede hoş bir seda bırakabiliyoruz sadece. Eğer kötülük yaptıysan onunla anılırsın, iyilik yaptıysan onunla anılırsın.

LİDERİN 3 GÖREVİ VARDIR


Kardeşlerim şunu bilmenizi istiyorum; önce kendimize inanacağız sonra bu yola koyulacağız. Emaneti şşüphesiz ki bir görevi verirken ehline liyakat sahibine vermek liderin görevidir. Liderin üç önemli görevi vardır; birincisi istişaredir. Lider istişare ile hareket eder. İki; adaletle hükmeder, üç; ehliyet ve liyakat sahibiyle etrafını donatır ve devleti onlara teslim eder.

Keşke bu sisteme rahmetli Özal'ın söylediği 90'lı yıllarda bu sisteme geçseydik.

Kandil 16 Nisan için hayır diyor. Onlarla birlikte hareket edenler var. Unutmayın, kişi sevdikleriyle beraber haşrolunacaktır. Benim samimi vatandaşlarım, bu ülkenin sıçraması için gayret eden vatandaşlarım, teröristlere karşı sesini yükselmeye hazır mı? İşte burada Fethi'miz şehit oldu. O şehit edenler ne diyor; onlar hayır diyor. Onlarla beraber yürüyen var mı? Onlarla beraber yürüyenlerin karşısında da gakkoşlar var. Kapı kapı dolaşmaya var mıyız?


SAYIN YILDIRIM VE BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR EDİYORUM


Sayın Yıldırım ve Sayın Bahçeli'ye çok teşekkür ediyorum. Özellikle parlamentodaki tavırları takdire şayan. Liderleiyle hareket eden milletvekillerini de ben alkışlıyorum. Çünkü bu farklı bir mücadeleydi. Şimdi sıra işte bu siyasi hareketlerin tabanında. Ak Parti'ye, MHP'ye gönül veren kardeşlerim, hepinize sesleniyorum. Hatta hatta HDP'ye gönül vermiş kardeşlerime sesleniyorum. Biz millet olarak tek bir milletiz.

16 Nisan'da kendiniz için evet mi? Çocuklarınız için evet mi? Torunlarınız için evet mi? Müreffeh Türkiye için evet mi? Bugün Türkiye içeride ve dışarıda her biri geleceğimiz için hayati öneme sahip tarihi bir mücadele yürütüyor. Suriye meselesi sadece bu ülkenin meselesi olmasının yanında bizim meselemizdir. Irak da aynı şekilde. Bütün bu coğrafya her yönüyle bizim meselemizdir.

Elazığ Büyükşehir olmak ister mi? Ama burada bir şart var. Nüfus olarak 750 bini aşmak gerekiyor. Şu anda Elazığ'ın nüfusu 650 bin. 100 bin eksik var. Eğer 750 bini yakalarsa Elazığ oldu büyükşehir. 2019 Kasım'ında seçimler var. Eğer nüfus 750 bin olursa büyükşehir olursunuz.