Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan Gümülcine'de önemli açıklamalar yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gümülcine'de önemli açıklamalar yaptı

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan Gümülcine'de önemli açıklamalar yaptı

Cumhurbşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gümülcine'de konuştu. Erdoğan dün yaşanan Lozan krizine değindi,"Olaya sadece adalar veya karalar olarak bakmanın anlamı yok" dedi.

İşte satır başları...

Rum kökenli vatandaşlarımızın talepleri için önemli adımlar attık. Aynı yaklaşımı Yunanistan'dan da bekliyoruz.

Başmüftülük sorunu sürüyor. Burada atanmış müftü uygulaması var. Ama Lozan'da bunun yeri yok. Niçin başmüftümüzü bizim dn görevlilerimiz seçmesin? Bu yanlış bir şey. Bunun Lozan'da yeri yok. Biz Lozan'ı gündeme getirdiğimizde Lozan sadece Türkiye ile Yunanistan arasında değil ki. Japonya'nın burada ne işi var? 11 ülke var burada. 11 ülke Lozan görüşmelerine katıldı. Biz de dedik ki 'Bak 94 yıl geçti. Burada bir güncelleme gerekebilir.' Olaya sadece adalar veya karalar olarak bakmanın anlamı yok ki.


"BİR ÇOK ŞEY TARİH OLDU"


Başmüftülük diyoruz eğitim öğretim diyoruz. Ben size daha ilginç bir şey söyleyeceğim; Lozan anlaşmasına göre Patrik yurtdışına çıkmak istese Eyüp Kaymakamı'nın iznine tabidir. Fakat biz bunu uygulamıyoruz. Ama burada bazı şeyleri yaşıyoruz ki bunların olmaması lazım. Bir çok şey tarih oldu biz şimdi geleceğe bakalım. Endişe ile birbirimize bakmamızın anlamı yok. Bunları kaldıralım. Sayın Başbakanla görüşürken de gündeme geldi. Azınlıklar kavramı içerisinde burada Müslüman azınlık noktasından mı Türk azınlık noktasından mı hareket? Dediler ki Pomak da var Roman da var. Bizim ortak noktamız İslam'dır.

Bizim burada asimilasyon değil entegrasyon noktasında Yunanistan bayrağını bir kenara koymamız mümkün değil. Yunanistan da bizim vatandaşlarımızdan asimile olmasını istememeli.

AB'nin sağladığı imkanlardan en iyi şekilde faydalanmaya çalışmalısınız.

Siyasi krizler, ekonomik krizler bölgemizin gerçeği. Her şey gelip geçtiğinde geride sadece inancımız kalır, dilimiz kalır. Bunlara sahip çıkarsak fırtına geçtiğinde yara almayız. Biz sorumluluklarımızın farkındayız Yunanistan'ın da farkında olduğunu düşünüyoruz.