Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi: Kredi ve burslara zam gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi: Kredi ve burslara zam gelecek

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi verdi: Kredi ve burslara zam gelecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de 2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan, "Rektör atama kriterlerini çok daha yükseğe çıkartarak adayları akademik ve idari bakımdan çok sıkı bir inceleme sürecinden geçireceğiz" dedi. 'Kredi veya burs olarak lisans öğrencilerimize aylık 500 lira ödüyoruz' diyen Erdoğan, "Şimdi yeni tabii bir zam daha gelecek" açıklamasında bulundu. Güvenli bölge konusuna değinen Erdoğan, "İki hafta içinde buradan bir sonuç çıkmazsa kendi hareket planlarımızı devreye sokacağız" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Haberin Devamı

En büyük adaletsizlik eğitim öğretim hayatındaki adaletsizliktir. Çünkü bunun telafisi çok zordur.

Eğitim öğretim bütçesini 10 milyar lira civarında aldık ve bu rakamı 161 milyar liranın üzerine çıkardık. Ayrım gözetmeksizin tüm öğrencilere ücretsiz ders kitabı veriyoruz.

Okul öncesi eğitimi hızla yaygınlaştırıyoruz. Üniversiteye girişte kat sayı problemini ortadan kaldırdık. Eğitime sağlanan bütçeyi 16 kat artırdık.

Bir dönem evlatları kıyafetleri nedeniyle okula alınmayan Türkiye'den bugünkü bilim odaklı yapıya geldik. Eğitim öğretim meselesi önümüzdeki dönemde de önceliklerimiz arasında ilk sırada olmaya devam edecek. Elbette bütün sorunlarımız bitmiş değil. Hayatın kendisi gibi eğitim-öğretim alanı da dinamik bir süreçtir.Bu konuda sözü olan herkese gönlümüz ve kulağımız açıktır.

Haberin Devamı

Türkiye yüksek öğretim alanında son 17 yılda büyük başarıya imza attı. Üniversite sayısı 207'ye çıktı. öğrenci sayımızın 1,6 milyondan 8 milyona yükselmiş olması başarının en bariz örneğidir. Arzumuz öğrencimizin niteliğini artırırken öğretmenlerimizin de niteliğini artırmak.

Öğretim üyelerimizin sayısını sürekli artırıyoruz. İsteyen her lise mezunu gencimizin yüksek öğrenime girmesinin yapısını oluşturduk.

"AÇILDIKTAN SONRA BAŞARI ORANI DA ARTTI"

13 yıl önce ülkemizdeki her şehre üniversite kurma kararı aldığımızda bazıları bizi eleştirmişti. Her ilde üniversite açıldıktan sonra bölgelerdeki başarı oranı da arttı. Her yerde olduğunu gibi üniversitelerde de iyi bir yönetici 4 yılda kurumunu çeyrek asır ileriye götürebilir. Bazı üniversiteler hala istediğimiz yerde değil. Rektörlerimizden çok fazla gayret bekliyoruz.

Yurt hayatını bende yaşadım. Yurtlarda yatak kapasitesini 667 bine çıkardık, yurtlardaki kalitenin yüksek olduğunu düşünüyorum.

Yüksek lisansa öğrencilerimize 1000 TL, doktora öğrencilerime 1500 TL veriyoruz. Bu imkandan 1 milyon 613 bin öğrenci yararlanıyor.

Öğrenci harcını biz kaldırdık. Kıyamet koparanlar şimdi ortada yok.

Uluslararası öğrenci sayımız 15 bindi, şimdi 170 bine ulaştı.

Haberin Devamı

Beklentimiz ülkemizin beyin göçünün çekim merkezlerinden biri haline dönüşmesidir. Yüksek öğrenim alanını yenilikçi bir anlayışla daha da ileriye taşımak için gayret edeceğiz. Verimlilik esasına dayalı eylem planını da hazırlamalıyız.

"BİR ZAM DAHA GELECEK"

Kredi veya burs olarak lisans öğrencilerimize aylık 500 lira ödüyoruz. Şimdi yeni tabii bir zam daha gelecek.

Adı vakıf ama kusura bakmasınlar tamamen ticari çalışıyorlar. Vakıf dediğimiz zaman farklı şeyler anlıyoruz. Yüksek öğrenimde başarının yolu belirli alanlarda ihtisaslaşmadan geçiyor. Halen 10 ihtisas üniversitesi, 11 araştırma üniversitesi ile yürütülen çalışmaların bir an önce hedefine ulaşmasını diliyorum.

Ülkemizde eğitim imkanlarının genişlemesi yeni bir durumu beraberinde getirdi. Diploma ile ehliyet eş anlamlıydı. Diploma başına bir anlam ifade etmiyor. Gençlerimizi sadece diploma sahibi değil birikim ve beceri sahibi de yapmalıyız. Mesleki eğitimin yenide ele alınması şarttır.

Eğitim, sağlık, adalet, ulaştırma, enerji gibi temel alanlarda cumhuriyet tarihinin en önemli adımlarını gerçekleştirirken bekamızı ilgilendiren adımları da attık.

Haberin Devamı

"2 HAFTA İÇİNDE..."

Ankara'da üçlü zirvede Suriye konusunda çok önemli kararlar aldık. ABD ile güvenli bölge güvenli bölge kurulması için 2 hafta içerisinde bir sonuç çıkmazsa kendi adımlarımızı atacağız.

Önümüzdeki aylarda yaşanacak gelişmeler, Suriye krizinin suhuletle mi çözüleceği, yoksa derinleşeceği mi hususunda belirleyici olacaktır.

Avrupa'dan Fırat'ın doğusu konusunda daha fazla destek bekliyoruz. Artık laf ola beri gele yok, icraat bekliyoruz. Güvenli bölgenin derinliğine bağlı olarak 3 milyon sığınmacıyı iskan edebiliriz.