Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yargı karar verirse işimiz kolaylaşır

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yargı karar verirse işimiz kolaylaşır

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yargı karar verirse işimiz kolaylaşır

Cumhurbaşkanı Erdoğan G-20 Zirvesi dönüşü uçakta, aralarında POSTA Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, “Batı, FETÖ konusunda yargı boyutunu önümüze çıkarıyor. FETÖ davaları neticelenip, mahkeme belgeleri ile gittiğimizde işimiz dahakolaylaşacak” dedi

Hakan Çelik

AFRİKA AÇILIMI ÇOK BAŞARILI


Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve ile ilgili şunları anlattı: “Almanya Hamburg’da yapılan G20 zirvesi 8 Temmuz itibarıyla tamamlanmış oldu. Hatırlarsanız, bizim ev sahipliğimizde 2015’te Antalya’da yapılan zirvenin ana teması, kapsayıcılık yani küresel adalet idi. Afrika açılımımız meyvelerini vermeye başladı. Bizler, ilgilenmenin lafını değil, uygulamasını yapan bir ülke olarak, 2005’i Afrika yılı ilan etmiştik. Nitekim, kapsayıcılık ve adalet anlayışımızı, gittiğimiz ülkelerde icraatlarımızla da göstermiş bir ülkeyiz.

■ Mesela herkesin donörler toplantısı deyip hiçbir şey yapmadığı Somali’de bizler, dünyadaki en büyük büyükelçilik binamızı yaptık; orada 80 dönüm arazide muhteşem bir projeyi hayata geçirdik. Mogadişu Havalimanı’nı bir Türk firmasının yapması, bizim bir Türk firmamızın işletiyor olması önemlidir. Şu anda Somali devleti, bizim işletmeci firmamızdan yılda 2 - 2.5 milyon dolar elde ediyor. Kapsayıcılık işte budur, adalet budur. İcraatlarımızla yaptık bunu.

■ İngiltere’nin hazırladığı bir raporda, şu anda insani kalkınma yardımı konusunda, 6,3 milyar dolar ile ABD ilk sırada görünüyor. İkinci sırada 6 milyar dolar ile Türkiye, üçüncü sırada ise 2.7 milyar dolar ile İngiltere var. Diğerleri çok geri kalıyorlar.

12 LİDERLE İKİLİ GÖRÜŞME

G20 zirvesi kapsamında tabii ikili görüşmelerimiz de oldu. Almanya Şansölyesi ile zaten geldiğimiz günün akşamında görüşmemizi yaptık. Toplamda 12 ikili görüşmemiz oldu. Ayaküstü görüşmeleri ise saymıyorum. Yaptığımız görüşmeler gayet verimliydi, genel itibarıyla tüm görüşmelerden memnun ayrıldık.

'ALINGANLIĞA NEDEN OLMASIN'

■ Yaptığınız 12 ikili görüşmeden genel itibarıyla memnun ayrıldığınızı ifade ettiniz. Bunlar arasında, en verimli diyeceğiniz, en sonuç alıcı görüşmeniz hangisi oldu?

Ben bütün görüşmelerin önemli olduğunu, verimli geçtiğini değerlendiriyorum. Dediğiniz türden bir niteleme yapmak, alınganlığa sebep olabileceği gibi görüşmelerden netice almayı da zorlaştırabilir. O yüzden şahsen ben, yaptığım tüm görüşmelerden gerçekten istifade ettim, çok faydalı görüşmeler yaptım. Nitekim onlar da, memnuniyetlerini, görüşmemizin ne denli faydalı olduğunu bizzat ifade ettiler.

TILLERSON GELİYOR

■ Trump ve Putin ile görüştünüz, Suriye konusunda son günlerde Türkiye bazı tehditler aldı Afrin’den. Hatta operasyon ihtimaline dair haberler bile çıktı. Acaba bu konu Putin ve Trump ile konuşuldu mu?

Her iki liderle de, Afrin, çatışmasızlık bölgeleri dahil Suriye konusunu en geniş kapsamda görüştük. Astana’yı görüştük, aynı şekilde Cenevre sürecini değerlendirdik. İlgili arkadaşlarımız, gerek ABD, gerek Rusya ile görüşmelerini devam ettirecekler. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Dünya Petrol Kongresi nedeniyle İstanbul’a geliyor. Onunla da bu konuları detaylıca görüşeceğiz.

FETÖ TAKİBİ SÜRÜYOR

■ Uzun süredir gerek FETÖ, gerek PKK, YPG konusunda uluslararası muhataplarınız uyarıyor; Türkiye’nin çizgisini, mücadelede dayanışmanın önemini anlatıyorsunuz. Peki G20 kapsamındaki görüşmelerde Batılı muhataplarınızda bir tutum değişikliği gözlemlediniz mi?

Hangisiyle görüşüyorsak bize, ‘Bununla ilgili her türlü takibi yapacağız’ diyorlar. Tabii ki zaman zaman işin yargı boyutunu da önümüze çıkarıyorlar; ‘Bunların yargıda da takibini yapacağız ama belgeler gerekiyor’ diyorlar. Bu konuda Türkiye’deki davaların neticelenmesi, yargının hüküm vermesi büyük önem arz ediyor. Akabinde diğer ülkelere mahkeme kararıyla gidildiğinde işimizin daha da kolaylaşacağını düşünüyorum.

'NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR'

■ 15 Temmuz’da şehitler verildi, gazilerimiz oldu. Kahramanlar çıktı, hepimizi duygulandıran şeyler yaşandı. Gazi ve şehit hikayelerinden acaba sizi en çok etkileyen hikaye hangisi?

Yaşananlar arasında, hikayeler arasında dediğiniz türden bir ayrım yapmak imkansız. Zira bu hikayelerin hepsi birbirinden değerli. hele hele bazıları anlatılmaya gelecek gibi değil. Zırhlı araçlarla bariyerler arasına sıkışarak şehit olan hanım kardeşimiz Türkmenoğlu’ndan Ömer’in (Halisdemir) hikayesine, yıllar yılı yanımda bulunan Erol Olçok’tan oğlu Abdullah Tayyip’in şehadetlerine varana kadar her bir hadise başlı başına bir değer. Rabbim bizleri de o makamlara ulaştırsın inşallah. İnsan bu hikayeler arasında bir ayrım yapamıyor. Aynı durum gazilerimiz için de geçerli. Milletimiz 15 Temmuz’da, dünyada hiçbir örneği görülmeyen bir destan yazdı. Böyle bir milletin ferdi olmak hakikaten herkese nasip olmaz, milletimizle ne kadar gurur duysak az...

■ 15 Temmuz’un üzerinden neredeyse bir yıl geçti. TSK başta olmak üzere kurumlar malum yapının mensuplarından ne oranda temizlenebildi? Bu durum daha ne kadar sürecek?

Zaman verilemez buna. Virüsü iyice temizlemek durumundayız. İşte bu ByLock’larla ortaya çıkıyor, Eagle’larla ortaya çıkıyor, yeni haberleşme programlarıyla ortaya çıkıyor. Virüsü yakaladığımız yerde gerekeni yapacağız. TSK, emniyet, yargı, bakanlıklar, aklınıza neresi gelirse gelsin, kurumlarımızı bu virüsten temizlemezsek yola nasıl devam edeceğiz, devletimizi nasıl ayakta tutacağız? Onun için bu konuda asla taviz yok! Yola kararlılıkla devam...

SAKARYA'DAKİ VAHŞET SAPIKLIK

■ Sakarya’da son derece trajik bir hadise yaşandı. Suriyeli hamile bir kadının kaçırılıp tecavüz edilmesi ve 10 aylık bebeğiyle öldürülmesi, hepimizi derinden üzdü. Değerlendirmeniz?

Tahammül edilebilir bir şey değil. Bu nasıl bir vicdansızlıktır! Bu nasıl kalpsizliktir! İnsanlıktan nasibi yok bunu yapanların.

■ Sosyal medyada Suriyeliler aleyhine kampanyalar yapıldı. Bunların etkisi oldu mu?

Onun Sakarya’daki hadiseyle bir bağlantısı olduğunu düşünmüyorum. Sapıklık bu. Dediğim gibi bunu yapanların insanlıktan nasibi yok.

■ Kılıçdaroğlu da Suriyelileri geri göndermek istiyordu. Sakarya’daki olaya yorumu ne olacaktır acaba?

O akşam başka sabah başka konuşur. Sağı solu belli olmuyor. Sakarya olayını ona sorun, kalkar tersini de söyleyebilir. Kılıçdaroğlu bu, ufku yok.

'ADALETLE ALAKALARI YOK'

■ Ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu’nun adalet yürüyüşüyle ilgili yeni bir değerlendirmeniz olur mu?

Bunların adaletle alakalı olduklarını düşünmüyorum. Belediye başkanı iken hapse atılmam Ecevit’in başbakanlığı döneminde gerçekleşti. O zaman DSP Genel Başkanı olsa da neticede CHP’nin her şeyiyle sahiplendiği biridir Ecevit. Merve Kavakçı’yı hatırlatmıştım size. Başörtüsünden dolayı, ‘Bu kadını atın buradan dışarı’ diye haykıran kimdi o vakit? Ecevit! Adalet falan dinlemediler. Bu ülkede tüm bunları yapanlar onlar işte. Şimdi bunlar mı adalet arıyor? Kendi partisinde genel başkanlığa aday olmak isteyeni dahi hazmedemeyip hemen disiplin kuruluna sevk ediyor. Yolculuk esnasında millete çektirdiği çileyi konuşmuyorum bile...

'BATI DÜRÜST DEĞİL'

■ AB mülteciler konusunda yükümlülüklerini yerine getiriyor mu?

AB’nin bu konuda yükümlülüklerini yerine getirdiğini maalesef söyleyemem. Bunu kendileriyle konuştuğumuz zaman, ‘Yerine getirdik, getiriyoruz’ diyorlar ama doğru söylemiyorlar. Mesela 3 milyar euroluk taahhütleriyle ilgili olarak bunun finansını hazırladıklarından söz ediyorlar. Sayın Merkel’e dedim: ‘Bize böyle bir şey verilmiş değil.’Proje diyorlar. Kendilerine açıkça söyledim: Biz proje safhasını çoktan geçtik. Şu anda projeyi görmek istiyorsanız, gelin Kilis’e, Gaziantep’e, Mardin’e gelin. Tüm sınır boyunda konteynırları, çadır kentlerimizi gelin görün... Batılılar bu konularda dürüst de davranmıyorlar.

15 TEMMUZ SONRASI ORTADOĞU TURU

■ Katar konusunda Putin ve Trump ile görünmelerinizde olumlu yaklaşım var mıydı? Çözüm için bir gelişme bekleyebilir miyiz?

Söylenen şey aynı: Diyalog yoluyla çözüm. 15 Temmuz’dan sonra benim özel bir trafiğim olabilir. Bölgeyi tekrar dolaşmak istiyorum. Bölgeye yapacağımız ziyaretle, diyaloğun artmasına belki katkı sağlayabiliriz. Özellikle Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan’a gitmeyi planlıyoruz.

■ Bununla Türkiye’nin arabuluculuk yapabileceğini mi söylüyorsunuz?

Arabuluculuk görevini Kuveyt üstlenmiş vaziyette. Kuveyt’in arabuluculuğunu biz de destekliyoruz. Benim kastettiğim, taraflar arasında diyaloğun artması için bir katkı sunmak...

'HAPİS YATTIM'

■ Basın toplantısında da dile getirdiniz. Büyükada’daki baskının 15 Temmuz’un devamı niteliğinde olabileceğini ima ettiniz. Bunu biraz daha açabilir misiniz?


Henüz erişemediğimiz, bilgimizin olmadığı konular da vardır tabii ki. Bir gözaltı söz konusu. Yargı ne gibi bir sonuca ulaşır, ne tür bir karar alır onu bilemiyorum. Tabii o gruptan daha önce alınmış Taner Kılıç diye biri daha var ki onun durumu farklı: Onda Bylock çıktığı için FETÖ ile iltisaktan söz ediliyor. Tabii bazı hadiselerde Batı’daki durum, hemen derlenip toparlanmaları manidar. Bakın bu Deniz (Yücel) denilen şahsı yine sordular. Şansölyle aynı şekilde, Norveç soruyor. Hepsi belli merkezden hareket edercesine takip ediyor. Ayrıca, az önce değindiğimi grubun, benim belediye başkanlığı yaptığım döneme atıfla, ‘Biz o dönemde, Erdoğan’ın kişisel düşüncelerinden dolayı mahkum edilmemesi yönünde açıklamalar yapmıştık’ demelerine bakmayın. Adamlar o dönemde onlara gittiğimizde bizi doğru düzgün kabul bile etmediler. Kaldı ki açıklama yaptınız da ne oldu? Hapis yattım...