Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye mesaj: Yeniden reform yoluna girdik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye mesaj: Yeniden reform yoluna girdik

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye mesaj: Yeniden reform yoluna girdik

4 yıl aradan sonra Almanya’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında bir süredir çalışmayan işbirliği mekanizmalarını canlandırma konusunda Merkel ile fikir birliğine vardıklarını söyledi. Erdoğan, Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahati konusunda gerekli 6 kriteri en kısa sürede yerine getireceklerini de açıkladı

HAKAN ÇELİK

Haberin Devamı

YEMEKTE BULUŞTULAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’deki temaslarının ardından önceki gün Almanya’ya gitmişti. Resmi temaslarına dün başlayan Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından Bellevue Sarayı’nda askeri törenle karşılandı. Ardından iki cumhurbaşkanı baş başa görüştü. Daha sonra Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakanlık binasında çalışma yemeğinde bir araya geldi. Görüşmelerin ardından Erdoğan ve Merkel ortak basın toplantısı düzenledi.

‘İŞBİRLİĞİMİZ GELİŞECEK’

4 yılı aşkın bir sürenin ardından ‘cumhurbaşkanı’ sıfatıyla Almanya’da bulunduğunu belirten Erdoğan, davet için teşekkür etti. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier’ın ekim ayında kalabalık iş heyetiyle Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirten Erdoğan, “Karşılıklı üst düzey ziyaretlerle yakaladığımız bu ivmenin korunmasından ve daha da güçlenmesinden yanayız. Sayın Merkel ile görüşmemizde bir süredir çalışmayan işbirliği mekanizmalarını işler kılma noktasında fikir birliğine vardık” dedi.

Haberin Devamı

VİZE MÜJDESİ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte Türkiye’nin yeniden reform ve ilerleme yoluna girdiğini ifade eden Erdoğan, “Reform eylem grubumuz bu konuda gereken adımları atmaya başlamıştır. Vize serbestisi konusunda kalan 6 kriteri en kısa zamanda yerine getirmeyi planlıyoruz. Vize serbestisinin sağlanması, gümrük birliği güncellemesine başlanması ve katılım müzakerelerinin canlandırılması hem Türkiye’nin hem de Avrupa Birliği’nin faydasına olacaktır” diye konuştu.

‘FİKİR AYRILIKLARI VAR’

Almanya’da binlerce PKK ve FETÖ mensubunun bulunduğunu da kaydeden Erdoğan, bunların iade edilmesi gerektiğini söyledi. Merkel ise şöyle konuştu: “Türkiye ile terörle mücadele alanındaki işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Türkiye’nin tutumunu biliyoruz ama Gülen hareketini PKK ile bir tutmak için daha çok bilgiye ihtiyacımız var. Ekonomik olarak istikrarlı, kalıcı büyüyen bir Türkiye istiyoruz. Türkiye ile hukuk ve basın özgürlüğü konusunda fikir ayrılıklarımız var.”

'CAN DÜNDAR AJANDIR İADESİNİ TALEP ETTİK'

Haberin Devamı

MİT TIR’ları davasında yargılanan gazeteci Can Dündar ile ilgili soruya Erdoğan şu yanıtı verdi: “Can Dündar ajandır. Devletin sırlarını ifşa etmiştir. Türk yargısı tarafından da 5 yıl 10 ay hapse mahkum edilmiştir. Boşluğu fırsat bilip Almanya’ya kaçmıştır. Devletlerin sırlarının ifşa edilmesi her ülkede suçtur. Almanya ile aramızda suçluların iadesi anlaşması var. Biz de mahkumiyet kararı kesinleşmiş bu kişinin iadesini istedik. Bir sözde gazeteci Almanya’da el üstünde tutuluyor.” Merkel aynı soruya şu yanıtı verdi: “Dündar konusunda belli ihtilafların olduğu açık. Bu basın toplantısına katılmamaya kendisi karar verdi. Bizimle ilgisi yok.” Can Dündar önceki gün basın toplantısını izleyeceğini ve Erdoğan’a soru soracağını açıklamıştı. Ardından bu kararından vazgeçmişti.

OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle Almanya’da adeta kırmızı alarm ilan edildi. Berlin’de çok geniş güvenlik önlemleri alındı. Bellevue Sarayı’ndaki resmi karşılama töreni sırasında çatılara keskin nişancılar yerleştirildi (üstte). Erdoğan’ın kaldığı otelin etrafında da kuş uçurtulmuyor. Erdoğan’ın bugün Köln’de yapacağı cami açılışının güvenlik önlemleri kapsamında Alman polisi rögar kapaklarını ve tüm mazgalları kaynak yaparak kapattı

Haberin Devamı