Gündem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Tehdit var deseydi yalnız bırakmazdık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Tehdit var deseydi yalnız bırakmazdık

Paylaş
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Tehdit var deseydi yalnız bırakmazdık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demir İpek Yolu’nun en önemli bölümünü oluşturan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın açılış töreni için gittiği Azerbaycan dönüşünde uçakta basın mensuplarına önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, bürokrasiden gelen şikayetler için “657 (Devlet Memurları Yasası) var olduğu sürece, bürokraside arzu edilen türden köklü düzenlemeler yapılamaz” dedi

HAKAN ÇELİK

AK Parti Genel Başkanı olarak, teşkilattaki ‘metal yorgunluğu’ gerekçesiyle bazı değişiklikler yaptınız. Bürokrasi konusunda da ciddi şikayetler var. Bu noktada da adım atmayı düşünüyor musunuz?

Bu 657 (Devlet Memurları Yasası) var olduğu sürece, siz bürokraside arzu edilen türden köklü düzenlemeler yapamazsınız. Sadece birini bir yerden alır başka bir yere koyabilirsiniz. Gerçek manada bir düzenleme, 657’nin tepeden tırnağa değiştirilmesiyle mümkün olabilir. O da anayasa değişikliği yapabilecek güçte olmakla mümkün. Temenni ederim ki parlamentoda anayasa değişikliğini yapacak güce sahip oluruz. O vakit bu yönde gerekli adımları atabiliriz.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı istifa ederken, ailesiyle birlikte tehdit aldığını iddia etti.

Sayın Başkan’ın tehdit edildiğine yönelik bize ulaşan bilgi yok. Ben o açıklamasından dolayı üzgünüm. Kendisi, siyasette tecrübesi olan, belediye başkanlığı yapan biri olarak, tehdit varsa hangi mercileri araması gerektiğini gayet iyi bilir. İlgili mercileri, gerekirse bizi pekala arayabilirdi. Araması halinde pekala olayın üzerine gidilirdi. Bizler ima edildiği türden bir tehdit durumunda kendisini herhalde yalnız bırakacak değiliz. Kim olursa olsun birine o tür bir tehdit durumunda gerekli müdahale tabii ki yapılır.


SORUNLU BELEDİYELER VAR


Başka belediye başkanlarının da istifalarının istenebileceği yönünde iddialar var. Mesela Antalya. Var mı böyle bir şey?

AK Parti olarak 2019 Mart’ına nasıl hazırlanacağımızı planlıyoruz. Diğer partiler, onların belediye başkanları, benim sorunum değil. Diğer partiler bu noktada sıkıntı görmüyor olabilirler. Ama sorunlu belediyelere yargı anlamında bir müdahale olmayacağı anlamına gelmez. Hiçbir belediye başkanı layüsel (dokunulmaz) değil. Bazı belediyelerin sorunlu olduğuna dair birçok şey geliyor kulağımıza. Sorunlu belediyelerle ilgili o partiler problemi kendileri çözmek isterlerse zaten gereğini yaparlar. Aksi takdirde İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri devreye girmek durumunda kalabilir. Bütün belediyeler zaten inceleniyor. Herhangi bir şey yakalanırsa, gerekli müdahale elbette yapılır.

İstifası istenecek başka AK Partili belediye var mı anlamında sormuştum...

AK Parti’nin üzerinde durduğunuz yeter. Biraz da başka yerlere gidin.

HUKUKİ HAKLARIMI SONUNA KADAR KULLANIRIM


CHP’den size yönelik açıklamalar oldu, bunlarla ilgili soruşturma açıldı. Nasıl değerlendirirsiniz?

Tekirdağ’da bir belediye başkanının terbiyesizlik yapmasıyla başlayan süreci kastediyorsunuz muhtemelen. Eh, genel başkanlarından geri kalacak halleri yok. Normalde, bir cumhurbaşkanına o tür hakaretler olduğunda, o partinin genel başkanının müdahale etmesi gerekir. Ama bu yapılmayınca, genel başkan da farklı davranmayınca ister istemez konu yargıya intikal ediyor. Bu tür insanlara, ‘İstediğiniz hakareti yapmaya devam edin’ diyemeyiz. Hukuki haklarımı sonuna kadar kullanırım.


YERLİ OTOMOBİLİN TANITIMI BUGÜN


Yerli otomobil start alıyor ne diyeceksiniz?
Perşembe (bugün) yerli oto ile ilgili lansmanı Külliye’de yapacağız. Bu konu ile ilgili gerek TOBB, gerek Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız çalışmalar yaptılar. Neticede sektördeki en önemli 5 kuruluşumuzun bir araya gelmeleriyle inşallah biz de kendi elektrikli otomobilimizi üretir konuma geleceğiz.


IRAK'IN ÖNCELİĞİ PKK DEĞİL DEAŞ


PKK ile mücadele açısından Sincar’ın durumu ne olacak?

PKK’ya karşı ortak operasyon yapılabilir mi? Bölücü terörle mücadele açısından Sincar meselesi bizler için elbette önemli. Örgütün ikinci Kandil olarak gördüğü bir yer. Bölgede bizim için önemli bir konu da Telafer’deki Türkmen kardeşlerimizin yerlerine yerleşmelerinin sağlanmasıdır.

Sincar’da PKK’ya bağlı Sincar Direniş Birlikleri var. Bu unsurlara Irak yöneteminin desteğinden, maaş verdiklerinden söz ediliyor. İbadi’yi kabulünüzde bu konu gündeme geldi mi?

İbadi’yi kabulüm sırasında, bölücü terör örgütüyle mücadele konusu elbette gündeme geldi. Ancak Sincar’daki uzantısı gündeme gelmedi. Irak merkezi hükümetinin şu anda PKK’ya karşı bir silahlı girişimi söz konusu değil. Onların öncelikli hedefi DEAŞ. DEAŞ’ı temizlemeden o türden bir şeye girmek istemiyorlar. Bizim ise illa onların bir şey yapmalarını bekleyecek halimiz yok.

Amerika, Suriye’de PKK/PYD unsurlarını Deyrezzor’a indirdi. PYD, Deyrezzor’u adeta törenle teslim aldı. El Cezire’deki bir uzman, DEAŞ’ın elindeki toprakları devretmesi halinde PYD’nin Akdeniz’e ulaşacağını savunuyor. Ne dersiniz?

Deyrezzor’dan Akdeniz’e ulaşabilmeleri için kuzeyi kullanmaları lazım. Kuzeyi kullanmaları da bizim onlara yol vememiz halinde olabilir ki, bu da mümkün değil.

Güneyden ilerleyerek Akdeniz’e ulaşabilirler deniyor...

Güneyde karşılarında rejim ve Rusya var. Onlara ne rejim yol verir, ne de Rusya. Deyrezzor petrolün en fazla olduğu yer. Oralar kolay kolay kaptırılmak istenmez.

ABD’nin bir yetkilisi ‘DEAŞ’ın Suriye’de işi bitti, yeni hedefi Afrika. Orada askeri gücümüzü artırmalıyız’ dedi. DEAŞ çekilirse yeni bir durum ortaya çıkar mı?

Bu bölgenin DEAŞ’tan temizlenmesi lazım. Bu olmazsa olmaz. Öyle veya böyle gidecekler buralardan. Gidecekleri yer Afrika mı olur, ABD mi olur, Avrupa mı olur... Göreceğiz. DEAŞ’tan sonra asıl mesele El Nusra gibi yerli terör unsurları olacak. DEAŞ’ta yerli olanlar çok az çünkü.


SCHRÖDER İLE ALMANYA İLİŞKİLERİNİ GÖRÜŞTÜM


Büyükada tahliyeleri konusunda eski Almanya Başbakanı Schröder’in arabulucu olduğu iddiası var, doğru mu?

Schröder şansölye olduğu dönemden beri benim gayet iyi görüştüğüm bir dostum. Ama iddianın aksine o tür bir meseleyi görüşmedik. Biz Türkiye-Almanya ilişkilerini ele aldık. Birkaç köşe yazarının o görüşmeyi, yargıyla ilgili süreci etkilemeye yönelik teşebbüs gibi sunması yakışıksız.

TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ


Bunlar herhalde gaipten haber alıyorlar. Türkiye bir hukuk devletidir. Yargı, her hususu kendisi değerlendirir ve gereğini yapar. Davanın nasıl sonuçlanacağını bilemeyiz. Görüşme hakkında aslı astarı olmayan şeyler yazılması, kabul edilebilir bir şey değil.


AK Parti'de değişim devam ediyor! 7 ilde daha belediye başkanlarının istifası istenecek