Gündem Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü yeni komuta kademesini açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü yeni komuta kademesini açıkladı

Paylaş
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü yeni komuta kademesini açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı YAŞ kararlarını açıkladı. İşte TSK'da yeni komuta kademesi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında Erdoğan'ın da imzaladığı YAŞ kararlarını açıkladı.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı'na Org. Hulusi Akar getirildi. Jandarma Genel Komutanlığ'na Galip Mendi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Org. Salih Zeki Çolak getirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürüten Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi ise 1 yıl uzatıldı.

TEAMÜLLERE GÖRE 2023'ÜN GENELKURMAY BAŞKANI ÇOLAK

Açıklanan YAŞ kararları sonrası Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilen Hulusi Akar'ın görev süresi 2019 yılında doluyor. Eğer teamüllere göre bir YAŞ kararı alınacaksa 2023 yılındaki Genelkurmay Başkanı ise bugün Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilen Orgeneral Salih Zeki Çolak olacak.

Genelkurmay Başkanlığına Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar getirildi.

Haberin Devamı

ABDULLAH GÜL’ÜN OKUL ARKADAŞI

Genelkurmay Başkanlığı görevini bir hafta içinde devralması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Kayseri Lisesi’nde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile aynı yıllarda okudu.

İSTİFALAR ÖNÜNÜ AÇTI

2011’de Orgeneral oldu ve dönemin Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının Balyoz davasında “komutanların tutuksuz yargılanmaları” tutumu sonrasındaki süreçte istifası üzerine komuta kademelerinde yaşanan boşluklar, Orgeneral Akar’ın 4 yıl beklemeden, 2013’te Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yükselmesini sağladı. Akar 2019'a kadar Genelkurmay Başkanlığı görevini sürdürecek.

Kara Kuvvetleri Komutanlığına, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak getirildi.

ORG. SALİH ZEKİ ÇOLAK KİMDİR?

20 Temmuz 1954 doğumul olan Orgeneral Salih Zeki Çolak aslen Trabzon Akçaabatlı.

1974 yılında Kara Harp Okulu'ndan Asteğmen rütbesiyle, 1975 yılında da Topçu ve Füze Okulu'ndan Teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1988 yılına kadar Kara Kuvvetleri'nde çeşitli topçu birliklerinde takım komutanlığı, batarya subaylığı ve batarya komutanlığı görevi yaptı. 1988 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun olarak kurmay subay oldu. Kurmay subay olduktan sonra sırasıyla 4. Piyade Tümen Komutanlığı'nda Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü, 49. Piyade Alayı'nda Tabur Komutanlığı, Genelkurmay Mali Plan Program Daire Başkanlığı'nda Program Subayı, Brüksel/Belçika'da Batı Avrupa Birliği Türkiye Askeri Temsilciliği ve Kurmay Başkanlığı, 108. Topçu Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Genel Sekreterliği'nde Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Tanıtım Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü. 2001 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tayin Daire Başkanlığı ve 19. Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2005 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı, Genelkurmay Genel Sekreterliği, Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2009 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti ve 7. Kolordu Komutanlığı'na atandı. 2011 yılında KKK Kurmay Başkanlığı'na atandı.

Haberin Devamı

İNGİLİZCE VE FRANSIZCA BİLİYOR

2013 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti ve KKK Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atandı. 2014 yılında 1. Ordu Komutanlığı'na atandı. Evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. 2015 YAŞ kararları ile Kara Kuvvetleri Komutanı oldu.

Haberin Devamı

Hava Kuvvetleri Komutanlığına, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal getirildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi 1 yıl uzatıldı.

Jandarma Genel Komutanlığına, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi getirildi.

Öte yandan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Yüksek Askeri Şura üyesi oldu.

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Ege Ordusu Komutanlığına getirildi.

3. ORDU'YA KKTC'DE GÖREV YAPMIŞ KOMUTAN

3. Ordu Komutanlığına, 30 Ağustos itibarıyla orgeneralliğe terfi ettirilen Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş getirildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral İhsan Uyar orgeneralliğe, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele de oramiralliğe yükseltildi.

Haberin Devamı

3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 1. Ordu Komutanı oldu.