Gündem Cumhuriyet Gazetesi Davası ertelendi

Cumhuriyet Gazetesi Davası ertelendi

Paylaş
Cumhuriyet Gazetesi Davası ertelendi

Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarına ilişkin 20 şüphelinin "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan yargılandığı davada tanık beyanları dinlendi. Ardından tutuklu sanık Kadri Gürsel duruşmada ek savunma yaptı. Savcı, 6 kişinin tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, Ahmet Şık ve Kadri Gürsel’in de aralarında bulunduğu 6 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Dava 25 Eylül'e ertelendi

Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarına ilişkin Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Kadri Gürsel ve Gazeteci Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 20 şüphelinin "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan yargılanmasına devam edildi.

Duruşmada, Cumhuriyet Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız, Cumhuriyet Gazetesi Haber Koordinatörü Aykut Küçükkaya, Cumhuriyet Vakfı eski Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Tüfekçioğlu, gazete çalışanı Miyase İlknur, Nail İnal, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Şükran Soner ve Aydınlık Yazarı Mustafa Pamukoğlu tanık olarak dinlendi.

DAVA 25 EYLÜL'E ERTELENDİ


Cumhuriyet Gazetesi’nin yazar ve yöneticilerinin aralarında bulunduğu 20 şüphelinin yargılandığı davada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 6 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. Duruşma 25 Eylül’e ertelendi.

Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarına ilişkin aralarında Cumhuriyet Gazetesi Eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Kadri Gürsel ve Gazeteci Ahmet Şık’ın bulunduğu 20 şüphelinin "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan yargılanmasına devam edildi.

Duruşmada sanık Yusuf Emre İper’in savunmasının ardından tanık beyanları alındı. Ardından savcı, mütalaasını açıklayarak tutuklu sanıklar Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Akın Atalay, Emre İper, Ahmet Kemal Aydoğdu, Murat Sabuncu’nun tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi. Bunun üzerine sanık avukatları savcının mütalaasına ilişkin söz alarak müvekkilleri tahliyelerini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Akın Atalay, Emre İper, Ahmet Kemal Aydoğdu, Murat Sabuncu’nun tutukluluk hallerinin devamına hükmetti. Diğer yandan üye hakimlerden birinin sanıklardan Kadri Gürsel’in tahliye edilmesi yönünde görüş bildirdiğini de salonda açıklayan mahkeme heyeti, duruşmanın 25 Eylül 2017 tarihinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'nda saat 15.30'da yapılmasını kararlaştırıldı.


İDDİANAMEDEN


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Mehmet Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay’ın ‘Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme’ suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenirken, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik’in ‘Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme’ ve ‘Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma’ suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

İddianamede, Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya’nın ‘Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme’ ve ‘Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma’ suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edilirken, gazeteci Ahmet Şık’ın ayrıca "PKK ve DHKP/C" Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istenmişti.

Twitter’daki "jeansbiri" hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu’nun "Silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi istenen iddianamede, firari şüpheli İlhan Tanır’ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edilmişti.


"CUMHURİYET İYİ BİR MALİ YAPIYA ULAŞAMAMIŞTIR"


Cumhuriyet’in eski Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız’a, mahkeme başkanının "Gazete kötü yöneltildi, batırıldı şeklinde bir tespitiniz var, bunu açar mısınız’ şeklinde soru sorması üzerine Yıldız, "Bana sorulan bir soruya verdiğim yanıt üzerine röportajı yapan arkadaşın yaptığı bir yorumdur. Cumhuriyet en eski gazetedir ama ne var ki iyi bir mali yapıya ulaşamamıştır. Patronlar döneminde de, vakıf döneminde de böyleydi" diye cevap verdi.


"CAN DÜNDAR EKİBİYLE GELDİ"


Mahkeme başkanı, Cumhuriyet Gazetesi Haber Koordinatörü Aykut Küçükkaya’ya "Can Dündar’ın kendi ekibiyle gelmesi, dışarıdan Genel Yayın Yönetmeni olması geleneğe uygun mu" şeklinde soru yöneltti. Küçükkaya, "Genel Yayın Yönetmenini vakıf atar. O da kendi ekibiyle çalışmak ister. Bu çok normal bir şey. Dündar da kendi güvendiği ve eskiden beri tanıdığı ekibiyle geldi ve 1,5 yıl boyunca gazeteyi yönetti. Bu gazetecilikte çok normal bir olaydır" şeklinde konuştu.


"ADİL YARGILANMA HAKKIM ENGELLENDİ"


Telefon görüşmesi kayıtlarını göstererek ayrıntılı ek savunma yapacağını belirten tutuklu sanık Kadri Gürsel, "92 ByLock kullanıcısı ve hakkında FETÖ soruşturması olan 145 kişiyle iletişimim olduğu iddiasını tutukluluğumun devamına sebep göstermiştiniz. Heyetinizin karşısında söylediğim, benim bu kişilerle iletişim kaydımın olabileceğini ama irtibatımın olamayacağını, bu kişilerden sadece 8’i ile karşılıklı iletişim kurduğumu 5’inin ByLock kullanıcısı olduğunu söylemiştim. Matematiksel olarak suçlamaları çökertmiştim ancak heyetiniz bana bu konuyla ilgili tek bir soru sormadı" dedi.

Öte yandan savcı, Akın Atalay, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Ahmet Kemal Aydoğdu ve Yusuf Emre İper’in tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Duruşmaya savcının mütalaasına ilişkin ara verildi.


KADRİ GÜRSEL: TUTUKLANAN BİR BEN VARIM


Öte yandan 'Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek' iddiasıyla tutuklu yargılanan Cumhuriyet gazetesinin köşe yazarı ve yayın danışma başkanı olan Kadri Gürsel, davanın ikinci duruşmasında ByLock iddialarına yanıt verdi. 5'i tutuklu 12 kişinin yargılandığı davada konuşan Gürsel, gazetecilere yönelik davaları incelediğini belirterek "İstanbul ve Ankara'da bu medya davalarına baktığımızda ByLock'çular mesaj attı diye tutuklanan bir tek ben varım" dedi. Gürsel, tutuklanma sebebinin sorgulayıcı, eleştirel ve muhalif bir gazeteci olmasından kaynaklı olduğunu vurguladı.


İDDİANAME


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, 1924'te Atatürk'ün talimatıyla kurulan gazetenin son üç yıllık dönemde özellikle 15 Temmuz darbe teşebbüsüne uzanan süreç ve sonrasında yayın politikası, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu'nda yaşanan değişiklikler ile eş zamanlı olarak 90 yıllık geçmişinin ve kuruluş felsefesinin tam aksi yönde değişime uğradığı ileri sürülüyor. Cumhuriyet gazetesine silahlı terör örgütü FETÖ/PDY tarafından özellikle 2013 yılından itibaren adeta el konulduğu kaydedilen iddianamede, "Şüpheli Can Dündar'ın gazetenin başına geçmesi ile birlikte gazetenin, amaç ve hedeflerinin dışına çıkarak farklı bir yörüngeye oturduğu belirlenmişti" deniliyor. Gazete bu dönemde adeta FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C terör örgütlerinin savunucusu ve kollayıcısı olduğu belirtilen iddianamede, "Basın özgürlüğü ve evrensel hukukun sağladığı ağır eleştiri içeren haber ve yorum yapma hakkının çok ötesinde geçmiş, kayıt dışı illegal siyasete zemin hazırlayarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı asimetrik savaş yöntemleriyle hedef tahtası haline getirmek üzere yoğun bir algı operasyonu başlatmıştır" ifadelerine yer veriliyor.