Bilim - Teknoloji Cyberpunk 2077 detaylı inceleme - Yıllardır beklenen oyun!
Paylaş
Cyberpunk 2077 detaylı inceleme - Yıllardır beklenen oyun!

Cyberpunk 2077 sizi Amerika’nın batı yakasındaki suç, fırsat ve kötü yanınızın arzuladığı her şeyi elde edebileceğiniz yere, Night City’e çağrıyor! Oyunun orijinali aslında Mike Pondsmith tarafından yapılan bir RPG masa oyunu ve Cyberpunk 2077 bu serinin en gelişmişi. Biz de sizler için Cyberpunk 2077’yi detaylı bir şekilde inceledik. Onur Binay/posta.com.tr

Oyun her ne kadar 2077 yılında geçse de içerisi halen aynı yani sağlık ve teknolojik gelişmeler büyük şirketlerin baskısı ve kontrolü altında. Bu da oyun ortamını kasvetli ve karanlık yapıyor. Oyundaki ana karakterimiz V adında bir paralı asker ve hikaye boyunca onu kontrol ediyoruz. Hikayenin genelinde mermiler havada çarpışıyor, sürekli yasa dışı aktiviteler oluyor ve kameraları hack’lemekten başınızı kaldıramıyorsunuz. ayrıca bunları yaparken de ölmemeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

Keanu Reeves'in canlandırdığı huysuz bir karakter olan Johnny Sliverhand de size yol yardımcı olacak. Şu da var ki bir dizi talihsiz olay nedeniyle, Johnny Silverhand'ın bilincinin bir yedeği V'nin kafasında ve zihnini yavaşça ele geçirmeye başlıyor. Buradan Johnny’nin aslında kafanızın içinde yani hayali bir karakter olduğunu anlamışsınızdır.

Johnny'nin V üzerindeki etkisi ve V'nin de Johnny üzerindeki eşit etkisi, RPG karar verme sürecinin kalbi. Johnny iğrenç, kaba, kadın düşmanı. Aslında bunu değiştirebilirsin, seni her yöne çeken arkadaşları ve şirketleri boş vermen gerekiyor.

Kafanızdaki manyağı bastırmak için özel hapları almak ya da onu değiştirmeyi denemek ya da değiştirmek, bir RPG oyununda isteyebileceğiniz türlerden biri. Ancak ıstırap verici seçim sonucun da ise yol her zaman açık. neredeyse her karar, ideallerinize veya en azından oynadığınız karakterin fikirlerine bağlı olarak bir sıçrama.

Haberin Devamı

Bu arada oyunda Kapitalizmi de hissediyorsunuz. Kapitaliz tabi ki de kötü ancak Cyberpunk bu sorunu çözmekle ilgilenmiyor. Bunun yerine Cyberpunk, neden böylesine canavarca bir sistem içinde yaşamayı seçtiğimizi soruyor. Ve ben de V'nin dikkatini, hayatındaki insanları ve o çamurda yaşamak için neler yaptıklarını ya da yapamadıklarını derinden takdir ediyorum.

Bu arada Evet, hikaye casusluk, sabotaj ve en yüksek düzeyde komplo ile sarmalanmış hicivler üzerine kurulu. Ancak V'nin temel insan seçimleri ya da motivasyonları tarafından yönlendiriliyor. İlk başta ölmek istemiyor (bu arada ben erkek bir karakter ile oynadım oyunu), sonrasında bilincini Johnny'ye kaptırmak istemiyor ve kendisinden bir şeyler yapmak istiyor. Bunlar V'nin başladığı riskler ve kiminle tanıştığına, Johnny'nin bir rock yıldızı terörist olarak geçmişi hakkında ne öğrendiğine ve kimi canlandırmak istediğine bağlı olarak, riskleri büyük şekillerde değiştiriyor.

Night City’de yürüyüş yaparken kendimi Japantown mahallesinin Arasaka tarafından finanse edilen sokaklarında buldum. Şehirde bazıları gerçekten beyin yakan cinsten ibr sürü animasyonlu reklam panosu var. Gökdelenler bir süre sonra size gökkuşağı gbi geliyor. Mesela dükkanların yanından geiçp giderken insanların size baktığı hemen göze çarpıyor. Bir de bunlarına yanında her yerde çöp yığınları var.

Haberin Devamı

2077 toplumu, yıllar teknoloji ne kadar gelişmiş olsa da sefillik içinde yaşıyor. İnsanlık sibernetik değişiklikleri benimsediği için küçük mahalle aralarında bile, Ripperdoc (siperkasap) adlı yeni nesil doktorlar var. Vücudunuzda herhangi bir yeri geliştirmek istiyorsanız gitmeniz gereken kişi onlar oluyor.

Night City’nin devasa ve karanlık dünyasına paralı asker V ile adım atıyorsunuz ve genelde kendisinin iletişim kurduğu kişiler pek sıcakkanlı değil. Oyunun başlangıcında karakterinizin görünümünü, daha önce yaptığı işi ve özelliklerini seçebiliyorsunuz. Karakter yaratıcısı idare eder ama özelleştirme kısmında ilginç şeyler var dövmeler, yüz implantları hatta penis boyu bile var! Evet penis boyu. Karakterinizi yarattıktan sonra sizi hangi özellikleri yükseltmek istediğinize bir ekrana yönlendiriyor.

Haberin Devamı

Ana hikaye sizi çok fazla oyalamadan direkt olarak aksiyona sokma amaçlı tasarlanmış. Night City’nin gösterişli sokaklarında silah sesleri insanlar için çok tanıdık bir şey haline gelmeye başlıyor. Oyunun asıl olayı yan görevlerde çünkü geliştirici CD Projekt Red bunu daha önce Witcher 3’de yapmıştı ve hepimiz oyuna bayılmıştık.

Cyberpunk 2077’nin yan görevleri, ana görevlerin aslında yapamadığı şeyleri yapıyor ve eksik parçaları tamamlıyor. İnsanların daha fazla devreye girmesiyle beraber hikayedeki eksik parçalar zihninizde birleşiyor. Oyunu tam anlamıyla deneyimlemek istiyorsanız kesinlikle yan görevleri yapın.

Karakterimiz V’yi geliştirmenin birçok yolu var. İsterseniz hack özelliğini yükseltip kameraları ve savunma sistemlerini daha hızlı hack’leyebilirsiniz. Hack özelliği sayesinde sabote edeceğiniz nesne sayısı artacağı için silahsız kalsanız bile düşmanlarınıza zarar verebilirsiniz. Bunların içinde düşmanları hareketsiz bırakmaktan, belindeki el bombasını patlatmaya kadar özellikleriniz var. Kazandığınız puanları isteğinize şeye göre harcayıp özellikleri açabilirsiniz.

Haberin Devamı

Beceri ağacı oldukça büyük, içlerinde radikal yeniliğe sahip özellikleri olmayanlar da var. Kritik vuruş özelliği ya da daha hızlı şarjör değiştirme gibi özellikleri daha önce pek çok oyunda zaten gördük. Tabii bu olmadığı anlamına gelmiyor. Burada da bu tarz özelliklere sahipsiniz.

Yakın dövüş, gizlilik, çatışma özelliklerini geliştirip eşsiz özelliklere de sahip olabilirsiniz. Fakat şöyle bir durum var, beceri ağacı büyük olmasına rağmen fark edilebilen özel geliştirme sayısı az.

Aslında aksiyon pek çok şeyi bir arada tutuyor. Oyunu size şöyle tarif edebilirim, Call of Duty'nin standart hale getirdiği hızlı silahlı oyunların yanı sıra, Deus Ex ile gizlilik ve hack’leme sistemlerine sahip bir FPS türü. Silahların ve zırhın benzersiz istatistikleri var. Ancak karşı karşıya olduğunuz düşmanların seviyesine göre ne kadar hasar verebileceğiniz ve dayanabileceğiniz size bağlı.

Night City de zaten depolar, cephaneler ve gizli laboratuvarlarla dolu. çoğu zaman bir mahalle tamircisinin size ayarladığı işleri yapacaksınız. Bir yere sızıp adam öldürme, bir mahkumu kurtarma ya da bazı verileri çalma görevlerinizden bazıları. Siber ninja olmak da güzel katanayla düşmanları parçalamak ruhsal anlamda rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Savaş mekanikleri, oyunun silah çeşitliliği ve tarzı sayesinde mükemmele yakın ve sizi tatmin ediyor. Özel silahlar, tabancalar, pompalı tüfekler ve makineli tüfeklerle düşmanlarınızı parçalayabilirsiniz. Yeni nesil teknolojik silahlarla önünüzdeki düşmanların bel altını tek parçayla ayırabilirsiniz. Ripperdoc’tan yapacağınız geliştirmelerle akıllı silahları da kullanabilirsiniz, bunun sayesinde mermileriniz havada falso alarak düşmanın kafasına isabet edecektir. Biraz Wanted filmini andırdı bana ama güzel düşünülmüş. Aklıma yine Angelina Jolie geldi!

Yakın dövüşe gelecek olursak, muştanızla harikalar yaratabilir ya da termal katanayla düşmanınızı ikiye ayırabilirsiniz. Kendinizi uzuvları kesen bıçaklarla, Mantis pençesiyle ya da eski bir sopayla donatabilirsiniz. Fiziksel becerinizi arttıran diğer modifikasyonlarla da donatabilirsiniz. Tercih size kalmış. Düşmanlar kolayca alt edilemediği için mermileriniz hızlıca bitebilir bu yüzden yakın dövüş becerilerinizi arttırmayı unutmayın. Şu da var ki düşman yapay zekası hayal kırıklığı yaratabilir çünkü yapacakları şeyler ezberli. Yani önceden az çok tahmin edebiliyorsunuz.

Silah sesleri de harika. Her silah, abartılı görünecek şekilde işlenmiş. Ateşleme, boştayken elde tutma ve yeniden doldurma animasyonları süslü ve güzel. CD Projekt mermilerin ne yaptığını size göstermek için epey çalışmış.

Oyunda Assassin's Creed tarzı içeri sızma veya suikast çok yok ama yine de bu veya Deus Ex tarzını arayanlar, aslında daha sessiz oyuncular için her zaman akıllıca gizlenmiş bir kanalizasyon ızgarası veya keşfedilecek balkon kapısı var.

Oyunda En az üç son olduğunu biliyorum. Kiminle arkadaşlık veya romantizm yaşadığınızda bağlı olarak kesinlikle daha fazlası da vardır. Bunlar kötü sıkıştırılmış slayt gösterileri de değil, ancak saatlerce süren çabalar, çoğu büyük stüdyonun bir tane yapmakta zorlandığı göz alıcı, patlayıcı, dramatik şeyler.

Tamamen isteğe bağlı olsa da, her yan karakterin hikayesini sonuna kadar görmek, büyük hikayenin nasıl gideceğini temelden değiştirebilir.

Araba sürüşü çok iyi değil ama ilk çıkan videolara göre daha iyi. Bence araba sürüşü GTA 5 ve Watch Dogs’tan daha iyi. GTA 4 teki araba sürüş mekaniğini hatırlatıyor diyebilirim.

Cyberpunk 2077, harika oyun deneyimi ve süper grafikler içeriyor, ancak oyunda fazlaca hata var. Görev esnasında doğru tuşa basmama rağmen asansörün tıkalı kaldığını, tekerlekli sandalye de giden birinin silah sesini duyunca ayaklandığını, kağıt oyunu oynarken krupiye kızın masaya kağıt koymasına rağmen masada hiçbir şey olmadığını ve düşmanların ateş etmeden öylece size baktığını gördüm. Evet bunlar ve daha fazlası oyun içinde yer alıyor.

Oyunda çok fazla detay olduğu için gözden kaçırılmış yerler olduğu açık ama zamanla bunu telafi edeceklerini düşünüyorum.

Sonuca bağlayacak olursak…

Cyberpunk 2077, bence her oyuncunun deneyimlemesi gereken bir tecrübeyi biz oyunculara yaşatıyor. Night City’nin güzel atmosferinde kirli işlerinizi halledebilir ve kalan zamanınızda da karakterinizi özelleştirip, şehri birbirine katabilirsiniz. Bu arada Cyberpunk 2077 kesinlikle yılın oyunu adayı olacak. 2021’de büyük ihtimal alacağını da düşünüyorum. Ancak CD Projekt Red’in bir an önce oyundaki hataları düzeltmesi gerekiyor.

Bu arada ben oyunu ps5 üzerinde oynadım. Oyun optimizasyon anlamında konsollara gelecek yıl tam şekilde uyum sağlayacak.

Artıları

Mükemmel grafikler

Geniş açık dünya

Savaş ve yakın dövüş mekanikleri iyi

Karakter özelleştirme

Yan görevler

Eksileri

Oyun içindeki buglar