Siyaset Dakika dakika 15 Temmuz darbe girişimi
Paylaş
Dakika dakika 15 Temmuz darbe girişimi

Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grup FETÖ’cü hainin darbe girişimi hükümetin, güvenlik güçlerinin ve milletin eşsiz direnişi sayesinde bertaraf edildi. İşte dakika dakika o gece yaşananlar

22.05: 15 Temmuz darbe girişimi, Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grup hainin ilk olarak Ankara’da savaş uçaklarıyla alçak uçuş yapmaya başlamasıyla belirdi.

22.10: Yine bir grup asker, Boğaziçi Köprüsü’nü trafiğe kapatarak darbe girişimini başlattı. İstanbul ve Ankara’daki bu kalkışmanın başlamasıyla Türkiye’nin hemen her kentinde birçok kamu binası önünde asker ve polis karşı karşıya gelmeye başladı. Bu dakikadan itibaren Ankara’da MİT binası ve Genelkurmay Başkanlığı Karargâhına helikopterden ateş açıldı.


22.35: Darbeci askerler tanklarla İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelip kontrol kulesine girdi.

Başbakan açıklama yaptı


23.10: Başbakan Binali Yıldırım yaşananları “Kalkışma” olarak niteleyerek, “Türk ordusu içerisindeki bir grubun darbe girişiminde bulunduğunu” duyurdu. Başbakan Binali Yıldırım’ın bu açıklamasının ardından Meclis’te grubu bulunan tüm partiler darbe girişimini kınadı.

23.16: Gölbaşı’ndaki Polis Özel Harekat Başkanlığı ve Havacılık Merkezi’nin helikopter pisti darbecilerin kullandığı F-16 savaş uçaklarının hedefi oldu. Henüz helikopter pistindeki yangın söndürülememişti ki hainler bombayı bu kez Polis Özel Harekât timlerinin hazırlıklarını sürdürdüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı’na attı.

23.25: Darbeciler sosyal medyaya erişimi engelledi ancak erişime engel kısa bir süre sonra kaldırıldı. Darbeci askerler sosyal medyaya erişimi engellemekle de kalmayıp Türk Silahlı Kuvvetleri’nin akredite gazetecilerle iletişimi için kullandı elektronik posta hesabından, “Kontrolün tam olarak ele alındığına” dair mesaj gönderdi.

23.50: Ankara’nın dört bir yanından güçlü patlama sesleri gelmeye başladı.

00.15: Darbe girişiminde bulunan askerler tarafından TRT binası basıldı. Darbeci askerler bastıkları TRT binasında sunucu Tijen Karaş’a “Yurtta Sulh Konseyi” adına bildiri okuttu.

FaceTime bağlantısı


00.37: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan FaceTime üzerinden CNNTürk spikeri Hande Fırat’ın canlı yayınına bağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişimini “Silahlı güçler içerisindeki küçük bir azınlığın kalkışması” olarak niteledi ve vatandaşlardan hükümete destek için sokağa çıkmalarını istedi. Erdoğan’ın bu çağrısı, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin en önemli dönüm noktası olarak kayıtlara geçti.

00.48: İstanbul’da Vatan Caddesi’nde ve Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı önünde vatandaşlar, tankların üzerine çıkarak askeri kalkışmaya karşı çıktı.

Emniyet müdürlüğü bombalandı


00.56: Darbeci hainler Ankara’nın en kritik noktalarından biri olan Ankara İl Emniyet Müdürlüğü binasını helikopterle bombaladı.

01.10: Sikorsky tipi askeri helikopter TÜRKSAT uydu istasyonunu vurdu.

01.21: İçişleri Bakanı Efkan Ala, Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve polisin ülkedeki darbe girişimine müdahale ettiğini söyleyerek darbe planlayıcılarını ‘Çete’ olarak tanımladı.

01.40: Boğaziçi Köprüsü’nü geçmeye çalışan halkın üzerine darbeci askerler tarafından ateş açıldı. Aynı anlarda ise camilerden sela okunarak halka darbe girişimine karşı sokağa çıkma çağrısı yapıldı.



02.21: Ankara Emniyet Müdürlüğü’nü de vuran ve en az 17 polisin şehit olmasına neden olan askeri helikopter Gölbaşı’nda düşürüldü.

02.25: Taksim Meydanı’nda mevzilenen bir grup darbeci hain, darbeye karşı sokağa çıkan ve sayıları gittikçe artan halkı dağıtmak için havaya ateş açtı.

Asker halka ateş açtı


02.45: Boğaziçi Köprüsü’nde darbe girişiminde bulunan askerlerin halkın üzerine açtığı ateş sonucu Ak Parti’nin reklam kampanyalarını yürüten Erol Olçok ile 16 yaşındaki oğlu Abdullah Tayyip Olçok hayatını kaybetti.

02.50: Darbecilerin kontrolündeki F-16’lar ve askeri helikopterler Türkiye Büyük Millet Meclisi binasını vurmaya başladı. Meclis’in giriş kapılarının yakınlarına sabaha kadar toplam 4 bomba atıldı. Bu esnada milletvekilleri ve basın mensupları Meclis’in sığınağına geçti.

03.15: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki eşi Emine Erdoğan, damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, kızı Esra Albayrak ve torunlarını taşıyan ATA uçağı Atatürk Havalimanı’na indi.

03.23: Hürriyet Gazetesi otoparkına inen bir grup darbeci asker havaya ateş açtı. Güvenlik güçlerini etkisiz hale getiren darbeciler binaya girdi. Bir subay, “Ateş etmekten çekinmeyin” diye bağırdı. Hürriyet.com.tr çalışanları da dâhil olmak üzere herkes zorla dışarı çıkarıldı. CNNTürk stüdyolarına ve rejiye müdahale edildi.

Cumhurbaşkanı konuşma yaptı


04.07: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda kendisini bekleyen kalabalığa bir konuşma yaptı.

05.10: Doğan Medya Center’ı basan askerler polis tarafından gözaltına alındı. Çalışanlar binaya dönmeye başladı.

06.26: Ankara Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin çevresinden dumanlar yükseldi.


06.42: Boğaziçi Köprüsü’nü tanklarla kapatan darbeci askerler teslim oldu. 07.52: Genelkurmay Karargâhı’ndan çıkan bir tank, barikat olarak bekleyen kamyonlara ateş açtı.

08.04: İstanbul’daki Harbiye Ordu Evi ve TRT Radyo binası polis tarafından kontrol altına alındı.

08.11: İstanbul’da hayat normale dönmeye başladı. Uçak, metro ve vapur seferleri yeniden yapılmaya başlandı.

08.16: sıralarında gece boyunca tanklarla kapatılan Boğaziçi Köprüsü, askerlerin teslim olmasının ardından kısmen trafiğe açıldı.

08.17: Jandarma Genel Komutanlığı’na polis operasyon düzenledi. 200 asker gözaltına alındı.

08.43: Boğaziçi Köprüsü terkedilen tankların çekilmesi için çift yönlü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ise Avrupa Yakası istikametine trafiğe kapatıldı.

Orgeneral Akar kurtarıldı


08.55: Asker, Akıncı’daki 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığına operasyon düzenleyerek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ı kurtardı. Orgeneral Akar Çankaya Köşkü’ne getirildi. Operasyonda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fatih Kasırga da kurtarıldı.

09.33: Kuleli Askeri Lisesi’nde 80 öğrenci gözaltına alındı.

09.45: Genelkurmay Karargâhı’ndaki 200’e yakın silahsız er-erbaş teslim oldu.

09.56: Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğe açıldı.

10.07: Genelkurmay Başkanlığı’ndan çıkan 700’e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim oldu.

11.01: Genelkurmay Başkanı Vekili Orgeneral Ümit Dündar, “Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız ve TBMM, TSK ile tam bir dayanışma içinde demokrasinin ve hukukun yanında yer alarak bu darbe girişimini önlemiştir” açıklamasını yaptı.

12.10: İstanbul’u da kapsayan Marmara Bölgesi üzerindeki hava sahası tüm sivil hava araçlarının uçuşuna kapatıldı.

Haberin Devamı