Gündem Danıştay'ın 'Saray' kararına Cumhurbaşkanlığı'ndan ilk tepki

Danıştay'ın 'Saray' kararına Cumhurbaşkanlığı'ndan ilk tepki

Paylaş
Danıştay'ın 'Saray' kararına Cumhurbaşkanlığı'ndan ilk tepki

Danıştay'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bulunduğu alana ilişkin kararı sonrası Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından bir açıklama geldi

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, kararın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile doğrudan ilgisi bulunmadığını belirterek, Beştepe’deki alanın tarihi sit özelliği taşımadığının Danıştay 14. Dairesi’nin kararlarıyla teslim edildiği, ayrıca külliye bünyesindeki binaların ruhsat ve yapı kullanma izinlerinin yasalara uygun biçimde önceden alındığını bildirdi.

Haberin Devamı

"DOĞRUDAN ALAKALI SAYILACAK BİR BOYUTU YOK"

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Danıştay’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin bulunduğu alana ilişkin kararının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile doğrudan ilgisi bulunmadığını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun (İDDK) yürütmeyi durdurma kararının, bugün bazı gazetelerde yer bulan iddiaların aksine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’yle doğrudan alakalı sayılabilecek bir boyut taşımadığını vurguladı.

"TARİHİ SİT ALANI ÖZELLİĞİ TAŞIMIYOR"

Beştepe’deki binaların inşa edildiği arazinin tarihi sit alanı niteliği taşımadığının yargı kararıyla kabul edildiğine dikkati çeken kaynaklar, Beştepe’deki alanın tarihi sit özelliği taşımadığının Danıştay 14. Dairesi’nin 2015’teki kararlarıyla teslim edildiği, ayrıca Külliye bünyesindeki binaların ruhsat ve yapı kullanma izinlerinin yasalara uygun biçimde zaten önceden alındığını kaydetti. Haberlere konu olan Danıştay kararıyla ilgili hukuki sürecin halen devam ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanlığı kaynakları, "bazı çevrelerin gerçekleri çarpıtma ve tezvirat suretiyle kamuoyunu yanıltma girişimleri"ne itibar edilmemesi gerektiğini aktardı.

Haberin Devamı

DANIŞTAY NE KARARI VERMİŞTİ

Danıştay, Atatürk Orman Çiftliği arazisinin "kentsel dönüşüm alanı" ilan edilerek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılmasına ilişkin kararların yürütmesini durdurmuştu.

Mimarlar, Şehir Plancıları, Ziraat Mühendisleri, Peyzaj Mimarları ve Çevre Mühendisleri odalarının açtığı davada, Danıştay 14. Dairesi "T.C. Başbakanlık Gazi Yerleşkesi (OGM) Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı" ilanına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ile proje alanı sınır teklifinin onayına ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararlarının yürütmesinin durdurulması taleplerini reddetmişti.

Odalar, dairenin ret kararlarına itiraz etti. Başvuruyu görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu itirazı yerinde bularak Bakanlar Kurulu ve belediye meclisinin söz konusu kararlarının yürütmesini durdurdu. Kararda, dava konusu alanın Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi içinde yer aldığı ve bu doğrultuda özel bir kanun olan 5659 sayılı Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanunu'ndaki hükümlere tabi olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

AOÇ'nin Mustafa Kemal Atatürk tarafından şahsi mal varlığı olarak özel kişilerden satın alınıp 1925'te kurulduğu ve 13 yıl işletildiği anlatılan kararda, Atatürk'ün, çiftliği şartlı olarak Hazine'ye bağışladığı, bağış senedinde bu şartlara yer verdiği aktarıldı.