Datça Datça Sanayi Sitesi girişinde 'Sanayi Ağacı' heykeli dikilecek

Datça Sanayi Sitesi girişinde 'Sanayi Ağacı' heykeli dikilecek

Paylaş
Datça Sanayi Sitesi girişinde 'Sanayi Ağacı' heykeli dikilecek

Datça Sanayi Sitesi girişinde 'Sanayi Ağacı' heykeli dikilecek

MUĞLA'nın Datça ilçesinde, Knidos Antik yolu üzerinde oto tamircilerinin toplu halde bulunduğu, Sanayi Sitesi girişine, 'Sanayi Ağacı' heykeli dikileceği bildirildi.

Datça Belediyesi'nin onayı ile Datçalı heykeltıraş Elbruz Denge tarafından yapılacak olan 'Sanayi Ağacı' heykelinin dallarında meyve olarak, sanayi çarşısı esnafından her ustanın gerçek bir iş aleti yer alacak. Datça Belediyesi, heykelin konulacağı yeşil alanda düzenleme çalışmalarını başlattı. Heykeltıraş Elbruz Denge, Sanayi Ağacı heykelinin turizm sezonuna yetiştirilmesinin planlandığını söyledi. Datça Saneyi Sitesi karşısında iş atölyesi bulunan Denge, "Ben yan sanayiyim. Yıllardır sanayi esnafı ile içli dışlıyım. Onları temsil edecek bir heykel arayışım hep vardı. Şimdi, bütün esnafı 'Sanayi Ağacı'nda bir araya getirmek fikri doğdu. Sanayi esnafımız; şahıslarına münhasır, yaşam biçimlerindeki özgürlüklerine düşkün, hem rekabet içinde hem de yan yana durabilen ve Datça'nın canlı kalabilmesi için çalışan usta emekçilerden oluşuyor. Bu emekçilerden, kendilerini temsil eden birer iş aleti topluyorum. Üzerlerine isimlerini yazılarak, Sanayi Ağacı'nın dallarına asacağım. Bunlar ağacın meyveleri olacak. Sanayi Ağacı, her bir esnafın birer damla katkısıyla can suyu bulacak" dedi.

Heykeltraş Elbruz Denge kimdir?

1969 Ankara doğumlu. 30 yıla yakın bir süredir Datça'da ikamet ediyor ve heykel yontuyor.

Datça Liman bölgesinde bulunan Knidos Aslanı, Demeter, Fok Balığı Badem heykelleri ile Kazım Yılmaz İlköğretim Okulu önündeki Berkin Elvin anıtı, Jandarma Kavşağında yerini alan Salyangoz ve Badem heykelleri, ayrıca Gülizar Evlerinin önündeki Nazar Taşı önemli meydan heykelleri arasında. Bazı eserleri ise çeşitli sitelerin bahçelerinde görülebilir. Pek çok heykel severin koleksiyonunda da eserleri bulunuyor. Elbruz, Datça'daki heykeltıraşlık serüveninde 120'ye yakın eser ortaya koydu. Kendini 'Datçalı yerel sanatçı' olarak tanımlayan Elbruz, canlı alemini bir bütün olarak gördüğünü ve pek çok heykelini hayvanların yardımıyla yaptığını, canlıların birbirilerini ne kadar yakınsadığını ve ne kadar yansıttığını halen fark etmekte olduğunu söylüyor. İnsan dışında diğer canlıların da hissedebileceği heykeller besteleme niyetine devam ediyor.

Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı