Siyaset Davutoğlu: Eğer tahkir ederse din dersini kaldırırız
Paylaş
Davutoğlu: Eğer tahkir ederse din dersini kaldırırız

Başbakan Davutoğlu, Hacıbektaş'ta yaptığı konuşmada "Eğer herhangi bir mezhep, din bu derslerde tahkir ediliyorsa gerçekten bu dersleri kaldıralım" dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hacıbektaş 4. Uluslararası Aşure Günü töreninde konuştu.

Haberin Devamı

İşte Davutoğlu'nun gündeme dair açıklamaları:

'DESTUR ALMAYA GELDİM'

"Ben buraya bir siyasi konuşma için gelmedim. Destur almaya geldim, manen Hacı Bektaş-ı Veli'den. İkrar vermeye geldim. Nasip almaya geldim

Kim ki Kerbela'yı unutur, insanlığı unutur. Kim ki Kerbela'da, zalim ile mazlum arasındaki mücadeleyi kendi hayatının ilkesi addetmez insanlık vicdanından kopar. Biz hepimiz Hazreti Hüseyin'in yolcularıyız. Siyasetimiz, ahlakımız, irfanımız, edebimiz vakarımız Hazreti Hüseyin'in vakadır ve biz Hüseyni bir yolun yolcularıyız. Zalim gördüğümüzde ona sessiz kalmayız

Hazreti Ali ve Hazreti Hüseyin'i anmadan, Alevi ve Bektaşilik geleneğine sahip çıkanlar da çıktıklarını iddia edenler de ikrar bozmuş olurlar. Bizim yolumuz, Hazreti Ali'nin, Hazreti Hüseyin'in, Hazreti Hasan'ın ve bütün 12 imamın yoludur. Onu benimsediğimiz zaman göreceğiz ki farklarımız azalacak. Onu benimsediğimiz zaman göreceğiz ki aynı kaynaktan besleniyoruz.

Haberin Devamı

Zahit şeriat yolcusudur, Abit tarikat yolcusudur, Arif marifet yolcusudur, Aşık hakikat yolcusudur. Biz Aşık olmaya geldik ve bu geleneğin tümüne aşığız, hiçbirini ayırt etmeden. Ne 12 imamı diğer Ashaptan ayırırız, ne Horasan erenlerinin birini diğerlerinden ayırırız. Allah aşık olmayı herkese nasip etsin

'DİN KÜLTÜRÜ DERSLERİNİ KALDIRALIM'

Din Kültürü ve Ahlak derslerine kısaca girmek istiyorum. Eğer herhangi bir mezhep, din bu derslerde tahkir ediliyorsa gerçekten bu dersleri kaldıralım. Aşağılanıyorsa, kötüleniyorsa, ötekileniyorsa, deniyorsa ki 'Şu mezhepten olanlar dinin dışındadır. Şu dine mensuplar şöyledir', işte o anda nefret kültürü doğar. Ama ben isterim ki her Sünni Hacı Bektaş-ı Veli'yi okusun. Her Alevi de Emir Sultan'ı, Mevlana Celaleddin-i Rumi'yi okusun. Bunda bir yanlışlık olduğu kanaatini de taşımıyorum.

'BAŞBAKAN DEVLET ADINA ALEVİLERDEN ÖZÜR DİLEDİ'

Çok sembolik gibi gelebilir ama zihniyet değişimini işaret eder, 15 yıl içinde bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakanı devlet adına, Dersim dolayısıyla, bütün Alevilerden ve vatandaşlardan özür diledi. Cumhuriyet tarihinde hiç kimse buna cesaret edememişti. Çünkü o katliam kime karşı yapılmış olursa olsun, gerçekten bir Kerbela'ydı, modern bir Kerbela'ydı. Biz ona açık yüreklilikle karşı çıktık.

Haberin Devamı

'MEVLANA MÜZESİ'NE GİRİŞTE PARA ALINMAYACAK'

İnşallah Hacı Bektaş-ı Veli türbesinden ve aynı şey Konya'da da geçerli, Hazreti Mevlana'nın türbesine girişler için bundan sonra para alınmayacak. Madımak Oteli'ni kamulaştırdık. Yaşayan Müze haline getireceğiz. Hiçbir yerde, nefreti yaşatmamak için ne yapmamız gerektiğini konuşalım" açıklamasında bulundu.

HACI BEKTAŞ-I VELİ TÜRBESİNİ ZİYARET ETTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 4. Uluslararası Hacıbektaş Aşure Günü dolayısıyla geldiği Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde Hacı Bektaş-ı Veli Türbe ve Müzesi'ni ziyaret etti.

Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, türbeye gelişlerinde Arnavutluk'tan gelen Makedonya Tetova Harabati Dergahı Dede Babası Edmond Brahimaj ile Kerbela'dan toprak getiren Necef Valisi Adnan Al Zurufi ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'na, türbe önünde bekleyen vatandaşlar sevgi gösterisi ve tezahüratlarda bulundu.

KERBELA'DAN TOPRAK

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesini ziyaret eden ve müzesini gezen Başbakan Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu, daha sonra türbe bahçesine ağaç dikti. Necef Valisi Zurufi'nin Kerbela'dan getirdiği toprak Başbakan Davutoğlu'nun diktiği ağacın toprağına katıldı.

Bu arada Başbakan Davutoğlu, suyu Çilehane Tepesi'ndeki kaynaklardan gelen ve türbe avlusunun sağ tarafında bulunan Aslanlı Çeşme'den de su içti.

Haberin Devamı