Siyaset Davutoğlu ile Bahçeli 1 saat 50 dakika görüştü
Paylaş
Davutoğlu ile Bahçeli 1 saat 50 dakika görüştü

Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni anayasa, TBMM iç tüzüğü ve reformları ele almak üzere bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaklaşık 1 saat 50 dakika süren görüşmenin ardından ilk açıklamayı yapan MHP'li Oktay Öztürk, 'Başkanlık sistemine karşı olduğumuzu söyledik' dedi. Ardından AK Parti adına Ömer Çelik bir açıklama yaptı

Geçen hafta Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün de Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

TBMM'de 14.05'te başlayan görüşme saat 15.55 sıralarında sona erdi.

KAMERA KAYDI OLMADI

Başarısızlıkla sonuçlanan koalisyon kurma sürecinde Davutoğlu ile yaptığı görüşmedeki sözlerinin kamuoyuna farklı şekilde yansıdığını ileri süren Bahçeli, bu görüşmede kamera kaydı alınmasını istemişti.

Ancak görüşmede herhangi bir kamera kaydı alınmazken tutanak tutuldu.

Görüşmede TBMM İç Tüzüğü ve önümüzdeki dönemde yapılması planlanan reformlar konuşuldu.

Görüşmeye MHP’den Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin yanı sıra Genel Başkan Yardımcıları Oktay Öztürk ve Semih Yalçın’ın yanısıra Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP Genel Sekreteri İsmet Büyük ataman katıldı.

AK Parti’den görüşmede yer alacak isimler ise CHP ile yapılan görüşmeye de katılan Mehmet Ali Şahin, Ömer Çelik, Naci Bostancı ve Lütfü Elvan.

Haberin Devamı

İLK AÇIKLAMA MHP'DEN GELDİ

Görüşmeden sonra ilk açıklamayı yapan MHP'li Oktay Öztürk,

"Anayasa noktasında kendilerine 2011 yılından itibaren MHP'nin de öncülük yaparak teklif ettiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu.

Komisyon çalışmalarıyla 60 madde üzerinde anlaşmıştı. Bizim teklifimiz süreç devam ediyormuşçasına mutlaka Anayasa'da değişiklik süreci başlatılmalı.

61. madde gündeme gelip üzerinde konuşulmalı. Sayın Başbakan tarafından da bu kabul gördü" dedi.

Öztürk, "Parlamenter sistemin aksayan yanları varsa bunlar mutlaka gözden geçirilmeli. Parlamenter sistem güçlendirilmelidir.

Başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini bunun yerine başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini ifade etti.

Biz her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik" dedi.

AK PARTİ: ESAS OLAN HAK VE HÜRRİYETLER

AK Parti'den ise parti sözcüsü Ömer Çelik, kameraların karşısına geçti. Çelik, "İçtüzük değişikliği çalışması yapılması konusunda mutabakata varıldı" dedi

. Ömer Çelik, şöyle konuştu: "Uzlaşma komisyonu aynı şekilde çalışma devam edecek. Komisyonun bir çalışma süresi olacak. Sayın Başbakan başkanlık sistemini gündeme getirdi. Sayın Bahçeli, güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduklarını söylemiştir. Bizim için esas olan temel hak ve hürriyetlerdir. Biz Türkiye’nin yetkin bir parlamenter sistemle yönetildiğini düşünmüyoruz. Sayın Bahçeli’ye terörle mücadele konusunda verdiği destek konusunda teşekkür ediyoruz. Reform yasaları konusunda destek istedik.

Haberin Devamı

'KAMERA AÇIKLAMASI GÖRÜŞMENİN RUHUNA UYMADI'

Yalnız az önce kamera karşısına geçen MHP sözcüsü Oktay Öztürk'ün yaptığı açıklamada görüşmenin ruhuna uymayan bir nokta vardı.

MHP yetkilisi, ‘kamera teklif ettik, onlar kabul etmedi’ dedi. Bahçeli’nin Davutoğlu’na böyle bir teklif yoktur. Sehven söylenmiş olduğunu kabul etmek isterim.