Siyaset Davutoğlu: Seçim teklifimiz masada
Paylaş
Davutoğlu: Seçim teklifimiz masada

Başbakan Davutoğlu, Polonya ziyareti öncesinde havalimanında açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, seçim barajı tartışmaları ve Antalya'daki Milli Eğitim Şûrası'nda alınan tavsiye kararlara ilişkin tepkilere de cevap verdi

Başbakan Davutoğlu Polonya ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda şunları söyledi:

Haberin Devamı

AB'den gelenlerin ziyareti önemli. 3 ana başlık üzerinde durduk.

1. Türkiye - AB müzakerelerinin hızlanması. Başka 19'uncu fasıl başlığı olmak üzere.

2. Vize müzakareleri. Özellikle gümrük üzerinde konuştuk.

3. Komşu bölgelerde başta Ukrayna olmak üzene görüşmeler yaptık. Çözüm süreci konusunda Atina dönüşü durumu değerlendirdik. Eylem planımız son derece berraktır. Aynı berraklığı tüm taraflardan görmek isteriz. Bir daha bu topraklarda şiddetle hak arayışının olmayacağı ve izin verilmeyeceğini ifade etmek isterim.

BARAJ GÜNDEMİ NİYE SEÇİMDEN ÖNCE?

Gazeteci: Hak ihlali olması, seçim barajı konusunda, hükümetin bir b planı var mı?
Davutoğlu: Ak Parti barajdan korkan bir parti değildir. Hiç bir şeyden korkmadık. Parti kapatma davası açıldı. Milli iradeyi gümbür gümbür seslendirek, meydanlarda halkımızla birlikte siyaset yaptık. Anayasa mahkemesi başkanının açıklaması önemlidir. Teknik süreci değerlendiriyor. Ama zamanlaması önemli. Seçim yaklaşınca Ak Parti'nin engellenmesi önlenemeyince bu tartışmalar çıkıyor. Anayasa Mahkemesi'nin 1995 yılının ruhuna uygun şekilde ve 2008 AİHM'in aldığı karara göre neticelendirmesini bekliyoruz. Temsili öne çıkarıyorum görüntüsü hakkında, istikrara karşı karar çıkarsa, önce halkımız kabul etmez.
Bizim geçen sene yaptığımız teklifler masadadır. Seçime 5-6 ay kalmışken bu tartışmaların anlamı yok. Böyle bir görüntüye izin vermeyiz.

Haberin Devamı

ŞURA KARARLARI

Davutoğlu: Eğitim şurasında sadece Osmanlıca ve din eğitimi konuşulmadı. Şuradan ç ıkanlar MEB'e gelir o da bize gönderir.
O şurada sadece bunlar konuşuluyor gibi bir izlenim veriliyor. Bir bardakl suda fırtına koparılmak isteniyor. Osmanlıca denince arkadaşlar yabancı bir dilden bahsediliyor. Osmanlıca bugün konuşulan dilin farklı bir alfabe ile yazımıdır. Evet mezar taşlarını okuyamayan nesil tarihini bilemez. Tarih tahribatı yapıldı. Osmanlıca Türkçe'dir.

Namık Kemal'i aslından kim nasıl okuyorsa niye rahatsız olunsun? Orta çağ karanlığında gelen bir dil değildir. Kadim Türkçe desek, 19. yüzyıl Türkçesi desek karşı mı çıkacaklar? Ömer Seyfettin Türkçesi desek karşı mı çıkacaklar? Teklif edilen şey nedir? Sosyal bilimler lisesinde zaten mecburi. İmam Hatip'lerdeki metinlerin çoğu burada zorunlu hale getirilebilir mi? Diğer liselerde seçmeli ders olabilir mi? Nedir bu tarih düşmanlığı? Herhangib bir sahafa giderseler..

Haberin Devamı

Bir Alman parlamenteri 100 yıl öncesinden bir metin okuyabiliyor mu? Osmanlıca arşivlerini okuayacak aydın kalmamıştı. Aydın olmanın zaruretidir bu. Niye Türkiye'de farklı kategoriler konuluyor. Din dersine gelince var olan uygulama dışında bir teklif söz konusu. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine Aleviler de karşı çıkmıyor. Bütün dinleri kucaklayan bir müfredat uygulanmalı.

Yunus Emre, Baba Mansur. Kılıçdaroğlu'nun Orta Çağ dediği dönemd eo meseneviyle insanlık sevgisini ortaya koydu. Bu tavır siyasetçiye yakışmaz. Konya'daki aşıklara da orta çağ diyorlar. Biz 12. yüzyıl Anadolu Erenler'ini de bir aydınlık yüzyıl olarak görürüz. Her bir vatandaşımızın hakkına saygı gösteririz. Dinlerin okutulmamasına dayalı yaklaşımın kimseye faydası yok.

Haberin Devamı