Siyaset Davutoğlu ve Lavrov ortak bildiri yayınladı
Paylaş
Davutoğlu ve Lavrov ortak bildiri yayınladı

Dışişleri Bakanları Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı sonrası konuştu. Bakan Davutoğlu, Rusya ile 100 Milyar Dolarlık ticaret hacmi hedefini 5 yıl içerisinde tutturacakları söyledi

Rusya’nın başkenti Moskova’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un başkanlığında düzenlenen Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun toplantısı sona erdi.

Toplantı sonrası her iki dışişleri bakanı ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, toplantıda Uluslararası gelişmeler ve ekonomik anlamdaki ilişkilerin ele alındığını söyledi. Lavrov, 2011 yılı verilerine göre Türkiye ile ticari ilişkilerin 31 Milyar Dolar’a ulaştığını söyledi. Lavrov, Akkuyu Nükleer santrali ve Güney Akım Gaz projelerine ilişkin çalışmaların sürdüğünü ve bu projelerin 100 Milyar Dolarlık ticaret hacmi hedefine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, Rusya ile ilişkilerin Dışişleri Bakanlıkları nezdinde yapılan Ortak Stratejik Planlama Toplantıları ile Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iki ülke arasında gerçekleştirilen sıradan ilişkilerin çok ötesine taşındığını belirtti. Kuzey Afrika ve Kafkasya konularını ele aldıklarını belirten Davutoğlu, Rusya ile 100 Milyar Dolarlık ticaret hacmi hedefini 5 yıl içerisinde tutturacakları söyledi.

İki bakan gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki kanlı olayların bir an önce sona ermesini istediklerini ancak ülkeye silahlı müdahalenin karşısında olduklarını söyledi. İran konusunda ise, 3 yıldır İran’a teklif edilen önerilerin kabulü için çalıştıklarını Türkiye ile bu konuda görüşmeler sürdürdüklerini ve görüşmelerin yeniden başlamasını istediklerini söyledi.

Davutoğlu ise, İran ve Suriye konusunda Rus mevkidaşı ile kapsamlı görüşme yaptıklarını ve Rusya ile her iki konusunda birlikte çalışmaya hazır olduklarını belirtti. İran konusunda ise kapsamlı müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini ve ve yeniden ev sahipliği yapmaya da hazır olduklarını söyledi.

Siyamend KAÇMAZ/ MOSKOVA, (DHA)

Haberin Devamı