Gündem Demir Kilise 7 yıl aradan sonra açıldı

Demir Kilise 7 yıl aradan sonra açıldı

Paylaş
Demir Kilise 7 yıl aradan sonra açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov Demir Kilise'nin açılış törenine katıldı

İstanbul Balat'taki demirden inşa edilen tek kilise olma özelliğini taşıyan Bulgar kilisesi (Sveti Stefan Kilisesi ), nam-ı diğer 'Demir Kilise' 7 yıl süren restorasyon çalışması tamamlandı. Bulgar Ortodokslar için tarihi bir öneme sahip olan Demir Kilise bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başbakan Binali Yıldırım ve Bulgaristan Başbakanı Borisov'un katılımıyla düzenlenecek törenle açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

İstanbul, buradaki özellikle şu fotoğrafla farklı dinlerin ve kültürlerin birarada barış içerisinde yaşadığı şehir olma vasfını tüm dünyaya göstermiştir. Bir tarafta bakıyorsunuz patrikhane, bir bakıyorsunuz Demir Kilise. Demir iskelet sistemiyle türünün dünyadaki tek örneği olan kilise 120 yıldır ayakta duruyor. Burası İstanbul'un zenginliğine de zenginlik katıyor. Zor ve ayrıntılı bir çalışmayla sonuçlandırılan ve 15 milyon maliyetle yapışlan restorasyon işini üstlenen ekibi kutluyorum.

Tarih boyunca ecdadımız fethettiği yerlerde din özgürlüğü ve ibadethaneleri güvence altına almıştır. Dininizi yaşamakta, ibadetleriniz yapmakta serbestsiniz ve bizim güvencemiz altındasınız anlayışıyla onları koruma altına almıştır. Ayasofya 1500 yıllık tarihiyle İstanbul ile birlikte dünyanın da incisidir. Buradaki her bir eserin bizim gönlümüzde yeri var.


Başbakan Yıldırım'ın açıklamaları:

Bu eser İstanbul'un yüzyıllardır bütün inançları bir arada tutan karakterini te

Dini ve kültürel kutuplaşma riski gittikçe artıyor. Ortadoğu'da yüzyıllardır bir arada yaşayan değişik dinlere mensup insanlar mezhepleri nedeniyle hedef olurken aynı eğilimler İslam düşmanlığı ve ırkçılık olarak Batı dünyasında da artan şekilde bugün ne yazık ki kendini gösteriyor. Irkçılık yabancı düşmanlığı, tarihsel önyargılarla istismarlar artıyor. Siyasi tablolar aşırılığa doğru yeniden evriliyor. Bir arada yaşama iradesi yerini, tasvip etmediğimiz olu




"Demir Kilise"nin son durumu havadan görüntülendi